Al febrer de 2024 es van celebrar en la Facultat de Filosofia i Ciències de l'Educació les I Jornades Internacionals “L'art obri la presó: Refugis artístics en contextos de tancament”, un espai de diàleg entre experiències d'art, educació i cultura desenrotllades en presons d'Espanya i l'Argentina. La jornada, va comptar amb la participació de Mireia Pepiol (educadora social a Castelló II), Pilar Almenar (projecte Impreses a Picassent), Joaquín Vila (coordinador del CIJ de Picassent) i representants del Centre Universitari Sant Martí (CUSAM), els qui van dialogar sobre el paper de l'educació social i l'art per a la inclusió i la defensa dels drets humans en contextos d'exclusió.
El Centre Universitari Sant Martí (CUSAM), situat en la Unitat Penal Núm. 48 de José León Suárez i dependent de la Universitat Nacional de Sant Martí (Buenos Aires, l'Argentina), és un referent internacional pel seu model innovador, on persones privades de llibertat i treballadors/as penitenciaris estudien junts/as carreres universitàries com a Sociologia i Treball Social, així com diplomatures artístiques, a més d'una àmplia oferta de més de vint tallers culturals i d'oficis. A diferència d'altres espais educatius a la presó, el CUSAM aposta per la convivència i l'aprenentatge compartit, promovent la transformació social tant dels subjectes com de les institucions —la universitat, la presó i el propi territori— a través de la formació acadèmica, artística i cultural.
Esta jornada ha constituït el germen d'un procés de col·laboració internacional incipient entre el CUSAM, la Universitat de València i altres entitats valencianes com Iniciatives Solidàries. Així doncs, el projecte continuarà el pròxim curs sota la denominació “Desbordes crítics de l'aula universitària: quan l'art obri la presó”, amb la celebració de les II Jornades Internacionals, tallers participatius, taules redones sobre educació social i art a la presó, la visita presencial de representants del *CUSAM i noves accions artístiques i formatives tant a la presó com en la comunitat universitària. Així es continuarà construint este pont creatiu que desborda murs i obri camins cap a la llibertat i la transformació social.
Esta activitat s'emmarca en el projecte “Desbordes creatius de l'aula universitària”, coordinat per Belén Massó, que promou la creació d'espais de diàleg i aprenentatge mutu a través de les arts, l'enfortiment de la col·laboració amb entitats i projectes de l'entorn valencià i la visibilització d'iniciatives innovadores que contribuïxen a la reducció de desigualtats i la millora educativa des d'una perspectiva crítica i inclusiva. Va comptar amb el suport del departament de Teoria de l'Educació i de la comissió de cultura de la Facultat de Filosofia i Ciències de l'Educació.
Per a saber més...
- Primer conversatorio: educación, arte y cultura en cárceles valencianas Ver en YouTube
- Segundo conversatorio: diálogo con CUSAM (Argentina) Ver en YouTube
- Noticia en Clarín: taller de teatro del CUSAM y estreno de “Potestad” Leer la crónica
- Artículo en Página/12: “Potestad” en prisión Leer el artículo
- Noticia de la UNSAM: el teatro como refugio en la cárcel Leer la noticia
- Conferencia completa: audio íntegro de la jornada Escuchar en iVoox