University of Valencia logo Logo Scientific Culture and Innovation Unit - Chair for Scientific Dissemination Logo del portal

Especialistes en cinc matèries analitzen els Premis Nobel 2020 en un cicle de conferències en línia que comença aquest dimecres

  • Scientific Culture and Innovation Unit
  • January 12nd, 2021
cartell Nobel 2020

L’Espai Ciència, un programa d’activitats promogut per la Unitat de Cultura Científica de la Universitat de València, Acció Cultural del País Valencià i l’Institut d’Estudis Catalans, ha organitzat el cicle de conferències Premis Nobel 2020, on especialistes en Literatura, Física, Medicina, Economia i Química examinen les contribucions dels guanyadors del prestigiós premi de ciència l’any passat. Els actes, tots a les 19 hores, seran cinc conferències en línia, dilluns i dimecres, entre els dies 13 i 27 de gener i estaran disponibles a la web de l’Octubre Centre de Cultura Contemporània en aquest enllaç: https://ir.uv.es/mfoKU2P.

El cicle comença aquest dimecres 13 a les 19h amb la conferència que tracta el guardó de literatura. Participarà Núria Busquet, traductora de l’obra de Louise Glück, guanyadora d’aquesta última edició. Aquest acte serà presentat i moderat per Núria Cadenes, escriptora barcelonina.

Dilluns 18 serà el torn del Premi Nobel de Física, amb la conferència Forats negres: centre de gravetat del Nobel de Física 2020, a càrrec de Isabel Cordero i Manel Perucho, dels departaments de Matemàtiques d’una banda, i d’Astronomia i Astrofísica, d’altra, de la Universitat de València. S’examinarà el treball dels premiats Roger Penrose, “pel descobriment que la formació de forats negres és una predicció sòlida de la teoria general de la relativitat” i s’analitzarà l’aportació de Reinhard Genzel i Andrea Ghez “pel descobriment d’un objecte compacte supermassiu al centre de la nostra galàxia”.

En quant al Premi Nobel de Fisiologia o Medicina, la conferència serà dimecres 20 de gener, El llarg curt camí del virus de l’hepatitis C, en relació al treball dels premiats  Harvey J. Alter, Michael Houghton i Charles M. Rice. La impartiran Marina Berenguer (Hospital La Fe, CIBERehd, Institut d’Investigació Sanitària La Fe i Departament de Medicina de la Universitat de València) i Fernando González-Candelas, investigador de l’Institut de Biologia Integrativa de Sistemes (I2SysBio) de la Universitat de València i del CSIC.

Amparo Urbano, del Departament d’Anàlisi Econòmica i Estructura de Recerca Interdisciplinar Comportament Econòmic i Social (CES) de la Universitat de València farà la seua aportació amb la conferència Milgrom i Wilson o com resoldre un bloc de Lego en l’Economia Matemàtica, sobre els premiats Paul R. Milgrom i Robert B. Wilson al Nobel d’Economia. Aquesta tindrà lloc dilluns 25.

La conferència sobre el Premi Nobel de Química –dimecres 27– serà CRISPR que et vull verd: biotecnologia de Nobel per a un futur sostenible, per Diego Orzáez, investigador de l’Institut de Biologia Molecular i Cel·lular de Plantes IBMCP (Universitat Politècnica de València-CSIC). Aquest premi Nobel va ser atorgat a Emmanuelle Charpentier i Jennifer A. Douna, “pel desenvolupament d’un mètode d’edició dels genomes”.

L’Espai Ciència és un programa d’activitats promogut per l’Institut d’Estudis Catalans, Acció Cultural del País Valencià i la Unitat de Cultura Científica i de la Innovació de la Universitat de València, que compta amb el suport de la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia, el Ministeri de Ciència i Innovació, el Centre Superior d’Investigacions Científiques (CSIC), la Llibreria Fan Set i la revista Mètode.

 

Enllaç de retransmissió: https://ir.uv.es/mfoKU2P

Images: