Logo de la Universitat de València Logo Servei Central de Suport a la Investigació Experimental (SCSIE) Logo del portal

II Jornada de Divulgació de l'Estadística promoguda pel Servei Central de Suport a la Investigació Experimental, SCSIE-UV

  • 14 de febrer de 2020
II Jornada de Divulgació de l'Estadística

El passat 24 de gener es va celebrar en la Facultat de Medicina i Odontologia de la Universitat de València les II Jornada de Divulgació de l'Estadística promoguda pel Servei Central de Suport a la Investigació Experimental, SCSIE-UV.

La jornada, igual que la realitzada l'any 2017 a Burjassot, va tindre una molt bon acolliment. La pàgina de l'esdeveniment va tindre 906 visites, i es van inscriure 116 persones, completant l'aforament de la sala.

En elles es va parlar de la importància de l'estadística en la investigació. Per a això comptem amb la presència de: 

  • Miguel Ángel Martínez-Beneito, pertanyent a la Fundació per al Foment de la Investigació Sanitària i Biomèdica de la Comunitat Valenciana (FISABIO). En la seua xarrada ens va parlar dels problemes existents en la investigació per a la reproducció dels estudis realitzats. Moltes revistes reconeixen el problema i s'estan adoptant mesures per a solucionar-lo.
  • María Martín Grau, pertanyent a l'Institut d'Investigació Sanitària de l'Hospital Clínic de València (INCLIVA). En la seua xarrada ens va fer veure amb exemples coneguts la importància de la bona interpretació dels resultats estadístics i de la utilització d'una metodologia adequada per a obtindre conclusions robustes.
  • Gonzalo García-Donato Layrón, professor en el departament d'Economia i Finances de la Universidad de Castilla-la Mancha. En la seua xarrada ens va fer retrocedir a temps llunyans i vam veure l'útil que pot ser l'estadística per a datar correctament un determinat esdeveniment. Ho vam veure amb un problema de datació per a un assentament de l'edat de bronze i de les incerteses que ens dóna la datació radiocarbònica.

A continuació es va realitzar una taula redona en la qual el tema proposat va ser, L'Estadística en Salut i Ciències Socials. Necessitats i solucions. A ella vam tindre com a convidats a:

  • Carmen Armero, catedràtica de matemàtiques de la Universitat de València i professora del departament d'Estadística i Investigació Operativa de la Universitat de València.
  • Joan Bernabeu Aubán, catedràtic de prehistòria matemàtiques de la Universitat de València i professor del departament de Prehistòria, Arqueologia i Hist. Antiga.
  • Elena Moreno, llicenciada en Psicologia per la Universitat de València i bioestadística en la Unitat de Trasplantament Renal de la Fe.
  • Raquel Gavidia Josa, llicenciada en Matemàtiques per la Universitat de València i responsable de la Unitat d'Estadística del SCSIE.

Les preguntes plantejades van ser les següents:

  • Què pot aportar o ajudar l'estadística a la investigació en les àrees de salut, ciències socials i humanitats?
  • És necessari un servei d'estadística oferit per la universitat?

Cadascun dels participants va donar la seua opinió a les preguntes proposades i a continuació es va obrir un debat amb les persones que van acudir a la jornada. Els assistents van participar de forma molt activa en el debat exposant diferents casuístiques de problemes relacionats amb l'estadística en els seus projectes d'investigació i tesis doctorals. Van manifestar un gran interés per la secció d'estadística i com procedir per a donar-se d'alta i així sol·licitar els serveis. Es va parlar que una única persona per a portar un servei en un camp tan ampli com l'estadística que abasta àrees molt diferents és insuficient, però va tindre molt bon acolliment la iniciativa de crear aquesta secció per part de la UV.

Com a resum de la jornada va quedar present que els investigadors són conscients de la importància que té l'estadística en les seues investigacions i van valorar de forma molt positiva la iniciativa de la Universitat de València de crear aquest servei dins del SCSIE.

Contacte: Raquel Gavidia Josa, coordinadora de la secció.