.png)
L’equip de l’IES Ramon Llull, de València, ha aconseguit imposar-se a l’IES Manuel Sanchis Guarner, de Castelló de Rugat, en una ajustada final que s’ha celebrat aquest dissabte, 8 de febrer, a l’auditori de l’Espai Vives de la Universitat de València. El premi a la millor oradora ha estat per a l’estudiant Mireia Alacreu Martínez, de l’IES Sant Vicent Ferrer d’Algemesí.
Abril Palop, Daniela Naharros, Carla Martínez, Esteve Francés i Empar Navarro, i el professor Enric Senabre de capità, formen l’equip de l’IES Ramon Lllull que, com a campió de la fase local esdevé l’equip representant de la Universitat de València en la fase final de Lliga de Debat de la Xarxa Vives d’Universitats. Aquest 2025 tindrà lloc a la Universitat Central de Catalunya, a Vic, del 7 al 9 d’abril.
La cap de jutges de la competició, Carme Gregori-Soldevila, ha estat l’encarregada d’anunciar l’equip guanyador, l’IES Ramon Llull, i la millor oradora, l’estudiant Mireia Alacreu Martínez, que han rebut de mans d’Isabel Vázquez, vicerectora d’Estudis, i d’Alexandra Usó, presidenta de la Federació d’Escola Valenciana, els diplomes acreditatius. Ambdues representants han destacat el gran nivell dels equips participants que han aportat sòlids arguments al voltant del tema dels debats: «És el culte al cos una amenaça per a la salut?»
La fase de la Universitat de València de la Lliga de Debat de Secundària i Batxillerat s’ha celebrat del 6 al 8 de febrer a l’Espai Vives, amb debats simultanis. És la primera activitat oberta al públic estudiantil que s’ha dut a terme en aquest nou edifici que, a més de reunir els serveis universitaris dirigits a l’estudiantat, té espais diversos per acollir activitats com aquesta.
En la fase local de la Universitat de València han participat 16 equips formats per alumnes dels centres inscrits i un/a docent per cada equip que ha exercit de capità o capitana. A les semifinals havien aconseguit classificar-se La Nostra Escola Comarcal (Picassent), l’IES Sant Vicent Ferrer (Algemesí), a més de l’IES Manuel Sanchis Guarner (Castelló de Rugat) i l’IES Ramon Llull (València). També han disputat la lliga l’IES Alcàsser, l’IES Campanar (València), l’IES Escultor Francesc Badia (Foios), l’IES Francesc Ferrer i Guàrdia (València), l’IES Les Foies (Benigànim), l’IES Sedaví, l’IES Sollana, l’IES Tierno Galván (Montcada), Julio Verne School (Torrent), Florida Universitària (Catarroja), Les Carolines (Picassent) i el C. C. María Auxiliadora (Algemesí).
Pel que fa als jurats, n’han format part Carme Gregori-Soldevila, del Departament de Filologia Catalana (UV); Maria Saiz Raimundo, del Departament de Didàctica de la Llengua i la Literatura; Pepe Devís, del Departament d’Educació Física i Esportiva (UV); Esperanza Navarro, del Departament de Psicologia Evolutiva i de l’Educació (UV); i Alexandra Usó i Llúcia Lerma, com a representants d’Escola Valenciana.
La Lliga de Debat de Secundària i Batxillerat és una competició d’oratòria en la qual diversos equips d’estudiants de 4t d’ESO, batxillerat i cicles formatius debaten sobre un tema polèmic i d’actualitat. L’objectiu de la Lliga és millorar les habilitats comunicatives de l’alumnat mitjançant l’ús de la paraula i fomentar l’adquisició de competències transversals, com la construcció d’un discurs, la planificació i la presa de decisions, el treball en equip, la creativitat i la seguretat, entre altres.
La fase local de la de la Lliga a la Universitat de València està impulsada per la Delegació d’Estudiants i organitzada pel Servei d’Informació i Dinamització d’Estudiants (Sedi), amb la col·laboració de la Federació Escola Valenciana.