Universitat de ValènciaServei d'Informació i Dinamització Logo del portal

Després de tres jornades d’apassionants debats, la Lliga interna de la Universitat ja té equip vencedor

  • Servei d'Informació i Dinamització
  • 18 de febrer de 2025
Intervenció de Maria Vila durant la final de la Lliga de debat interna / Sedi
Intervenció de Maria Vila durant la final de la Lliga de debat interna / Sedi

De l’11 al 13 de febrer, vint-i-un estudiants de diferents titulacions han competit en la Lliga de debat interna de la Universitat de València, amb arguments a favor i en contra de la següent qüestió: "La diversitat lingüística està en perill?”. L’equip F, liderat per Sílvia Ors, ha guanyat la competició i Maria Vila, del mateix equip, s’ha endut el premi a la millor oradora. D’entre tot l’estudiantat que ha participat en la Lliga, s’elegirà l’equip que representarà la Universitat de València en la Lliga de Debat Universitària de la Xarxa Vives, que se celebrarà a la Universitat Central de Catalunya, a Vic, del 7 al 9 d’abril.

Les tres jornades de debats han sigut una mostra excepcional del poder de la paraula i de l’intercanvi d’idees i cada intervenció ha reflectit el treball d’investigació dels equips i els seus esforços per estructurar discursos potents i basats en tècniques d’oratòria. Però, entre tots, ha destacat el format per Sílvia Ors, Irene Moya, Maria Vila i Jordi Ferrer, que s’han imposat en la gran final a Laura Luque, Pau Sadurní i Tomàs Moll, equip subcampió. Maria Vila, estudiant del doble grau en Dret i Economia, ha estat reconeguda com a millor oradora de la competició.

Els sis equips participants han construït arguments i llançat refutacions amb dades, històries personals i molta dialèctica, i han demostrat el seu talent en comunicació, argumentació i oratòria, al voltant del tema d’enguany de la Lliga de la Xarxa Vives:  "La diversitat lingüística està en perill?”. Són estudiants de facultats diverses com la de Física, Dret, Filologia, Traducció i Comunicació, Psicologia i Logopèdia, Ciències Matemàtiques, Economia, Filosofia i Ciències de l’Educació i Geografia i Història.

El jurat responsable del correcte desenvolupament de la lliga i avaluació dels debats ha estat compost per professorat de la Universitat de València: Elena García, del Departament de Dret del Treball i Seguretat Social; Rafael Roca i Miquel Nicolás, del Departament de Filologia Catalana; i Santiago Vicente, del Departament de Filologia Espanyola.

Cal destacar que el curs Parlar en públic: preparatori per a la Lliga de Debat Universitària, realitzat prèviament pels participants, ha sigut clau per proporcionar-los eines essencials per comunicar-se amb seguretat i eficàcia. Mitjançant teoria, exercicis pràctics i simulacions de debat, han perfeccionat les seues habilitats per estructurar discursos persuasius, millorar l’expressió corporal i vocal i superar la por escènica. Aquest curs ha sigut impartit per Gonçal López-Pampló Rius, professor del Departament de Filologia Catalana; Rafael Castelló, professor del Departament de Sociologia i Antropologia Social; i Daniel Tormo, actor i dramaturg.

L’estudiantat participant en les dues parts de la fase local de la UV, tant en la formació del curs com en la lliga interna, obtindran 1,5 crèdits ECTS. A més, a cada integrant de l’equip guanyador de la lliga i la millor oradora s’enduu un premi de 200 €.

La Lliga de Debat Universitària de la Xarxa Vives

Del 7 al 9 d’abril de 2025, la Universitat Central de Catalunya, a la ciutat de Vic, acollirà la Lliga de Debat de la Xarxa Vives. L’equip d’estudiants que representarà a la Universitat de València s’escollirà entre tots els participants de la fase local, que impulsa la Delegació d’Estudiants i organitza el Servei d’Informació i Dinamització  d’Estudiants (Sedi).

La Lliga de Debat Universitària, de la Xarxa Vives, és una competició dialèctica en la qual diferents equips d’estudiants universitaris debaten sobre un tema polèmic i d’actualitat. L’objectiu de la competició, que s’organitza des de 2005, és fomentar l’ús de la paraula i potenciar capacitats com l’argumentació, l’oratòria, la recerca d’informació, el treball en col·laboració, la posada en escena i la relació amb estudiants d’altres universitats que formen part de la Xarxa Vives d'Universitats.