Logo de la Universitat de València Logo Unitat Tècnica Logo del portal

 

L'edifici que alberga la Facultat de Medicina de la Universitat de València, situat en l'avinguda Blasco Ibáñez 15 de València, va iniciar la seua construcció l'any 1913 estenent-se fins a 1935. Durant la Guerra Civil es va transformar en Hospital Militar tornant a allotjar part de la Facultat a partir de l'any 1949.

En 1960 queda definitivament instal·lat el conjunt d'Hospital - Facultat en els dos edificis, en els quals roman fins a la cessió demanial que es fa en 1987 de l'Hospital a l'Insalud. Després d'aquesta data l'Hospital es va remodelar, acollint, gràcies a un conveni entre Insalud i Rectorat, part dels serveis hospitalaris en l'edifici de la Facultat.

Aquests espais cedits, situats en diverses plantes de la Facultat, i sobretot en el soterrani, van ser reformats per la Conselleria de Sanitat amb total independència dels espais destinats a usos docents i universitaris. La resta de la Facultat va patir una sèrie de modificacions al llarg de la seua història la major part de les quals van ser meres transformacions puntuals d'usos o espais concrets conservant, en la seua major part, la integritat de la seua estructura i disposició.

El resultat d'aquestes actuacions va ser afegir al deteriorat estat de conservació de l'edifici i la total obsolescència de les seues instal·lacions una dificultat important per a poder definir una estructura arquitectònica coherent per al conjunt de la Facultat, que semblava recollir-se en espais diversos i dificultosament comunicats.

Per aquestes raons, el Rectorat va decidir traure un concurs per a contractar un equip tècnic que realitzara un Pla Director per a la renovació i actualització d'aquesta Facultat. Aquest concurs, convocat l'any 2000, va ser el primer pas per a la remodelació d'aquest emblemàtic edifici.

Així, amb la premissa d'adaptar les instal·lacions a les exigències de l'ensenyament de la medicina del nou segle, sense perdre de vista la conservació del patrimoni i després d'una actualització del pla inicial, les obres es van iniciar en 2005 i es van estendre fins a 2010.

L'obra, de gran complexitat, va permetre doblegar els metres útils de l'edifici, passant de 20.000 a 45.000, la qual cosa va suposar majors i millors espais per a la docència i la investigació. Un altre dels elements destacats va ser l'actuació a la biblioteca, la nova estructuració va permetre un millor aprofitament de les zones d'estudi, així com enaltir els seus fons bibliogràfics. Millores en aules, departaments i serveis administratius, posada a punt tecnològica, recuperació d'espais comuns o la posada en relleu del gran vestíbul o la sala d'actes són sol exemples del que es va aconseguir amb aquesta magna obra.

Com destacava l'arquitecte responsable Alfonso Casares: “L'obra va tindre grans dificultats, allargant la duració dels treballs i els recursos necessaris, a tot això va contribuir també el mantindre en total funcionament les tasques docents mentre es realitzaven les obres i els problemes derivats de la convivència amb l'Hospital Clínic. Però encara amb tots els inconvenients la tasca va ser bella”.