University of Valencia logo Logo Inter-university Institute López Piñero Logo del portal

Nova Donació (MHMC-IILP-UV): Gómez Portilla, el protocol Sugarbaker i el separador de Thompson

  • April 18th, 2023
Nova Donació (MHMC-IILP-UV): Gómez Portilla

 

El doctor Alberto Gómez Portilla ha realitzat una donació particular als fons del Museu d'Història de la Medicina i de la Ciència que inclou un instrument quirúrgic, bibliografia mèdica especialitzada i un arxiu fotogràfic i documental personal.

Foto: Alberto Gómez Portilla mostra alguns dels documents del seu arxiu personal al conservador del museu i a la responsable de la biblioteca Històric-Mèdica.

 

El passat 31 de març, al Palau de Cerveró de València, seu de l'Institut Interuniversitari López Piñero (IILP-UV), Alberto Gómez Portilla, acompanyat de la Dra. Conchita Martínez de Lecea i el Dr. Fernando Gómez-Ferrer, va formalitzar i va fer lliurament dels elements constituents de la donació davant el Conservador del Museu, Josep Simón i la Directora de la Biblioteca “Vicent Peset Llorca”, Pilar Aguiló.

Alberto Gómez Portilla ha sigut Cap de Secció de Cirurgia de l'Hospital Universitari Araba de Vitòria i Professor de Cirurgia de la UPV, Unitat Docent d'Àlaba. Nascut a València, ciutat en la qual es va llicenciar en Medicina, va iniciar la seua trajectòria professional a l'Hospital Clínic de València on va aplicar per primera vegada el protocol de Sugarbaker.

La col·lecció personal que va aportar Gómez Portilla està articulada entorn d'un instrument central en la seua trajectòria professional: el separador de Thompson. Aquest instrument s'empra en procediments quirúrgics per a tractar a pacients amb carcinomatosis. Va ser popularitzat pel metge estatunidenc Paul Sugarbaker, Doctor Honoris causa per la Universitat de València l'any 2014. Precisament, va ser una estada de sis mesos l'any 1996 al Washington Cancer Institute sota la tutela de Sugarbaker el que va familiaritzar al Doctor Gómez Portilla amb el procediment i l'ús de l'instrument. “Aquell procediment va despertar la meua curiositat. Quan vaig saber d'ell vaig pensar que calia escoltar el que Sugarbaker proposava. Vaig sol·licitar una beca a l'Associació Espanyola de Cirurgians per a una estada postdoctoral i, gràcies a això, vaig poder buidar totes les incògnites” va comentar el Doctor. Arran d'aquella estada, en 1996 va adquirir personalment el separador de Thompson i va començar a treballar amb ell fins a l'actualitat. Aquesta experiència li ha valgut el premi Die Goyanes de la Societat Espanyola d'Oncologia Quirúrgica.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Foto: El separador de Thompson, l'instrument científic utilitzat en procediments quirúrgics en pacients amb carcinomatosis.

 

El material restant vinculat a la col·lecció està compost de bibliografia especialitzada sobre la carcinomatosi i el seu tractament i documents d'arxiu personal. D'ells cal destacar fotografies amb el Doctor Paul Sugarbaker i altres metges europeus durant la seua estada a Washington i en la Universitat de València durant la investidura com a Doctor Honoris causa del cirurgià estatunidenc. També una altra tipologia de documents administratius com el certificat de compra del separador de Thompson, els títols universitaris i un expedient personal relacionat amb la implantació de la Unitat de Carcinomatosi d'Àlaba.

La donació posa en relleu la importància de la iniciativa particular per a augmentar els fons institucionals. Gràcies a això, es pot ampliar el coneixement històric de les diferents especialitats mèdiques, la seua implantació, les controvèrsies derivades i l'estandardització de les seues pràctiques al llarg del temps.

Marina Piedrahita, Estudiant en pràctiques del Màster Universitari en Història de la Ciència i Comunicació Científica en el IILP-UV