University of Valencia logo Logo Inter-university Institute López Piñero Logo del portal

NOVA ENTRADA DE “SABERS EN ACCIÓ”: "Materialisme" de Josep Simon (IILP-UV)

  • December 12th, 2024
Image de la noticia

“Sabers en acció”: https://sabersenaccio.iec.cat/

Volum 2. Temes

 

La cultura material de la ciència salvarà la història de la ciència passant per la museologia científica i la història social de la tecnologia

Hem atorgat massa poder al llenguatge. El gir lingüístic, el gir semiòtic, el gir interpretatiu, el gir cultural: sembla que últimament, a cada gir qualsevol “cosa” —inclús la materialitat— esdevé una qüestió de llenguatge o alguna altra forma de representació cultural. Els habituals jocs de paraules amb mots com “matèria” [en anglès també sinònim de “qüestió” i “importar”], desafortunadament no impliquen un replantejament dels conceptes clau (materialitat i significat) i la relació entre ells. Més aviat, sembla ser simptomàtic del grau en què qüestions de facto són reemplaçades per qüestions de significat. El llenguatge importa. El discurs importa. La cultura importa. En gran manera l’únic que ja no sembla importar és la matèria.

Karen Barad, Posthumanist Performativity (2003)

 L’estudi clàssic de Leviatan i la bomba de buit ha estat enquadrat per alguns historiadors de la ciència i filòsofs de la tècnica com un producte acadèmic valuós, però alhora diluït per la seva gesticulació retòrica, localisme, una reticència tradicionalista a utilitzar fonts materials i un capficament que dissol qualsevol compromís amb l’explicació dels impactes polítics i socials de la tecnologia. Amb el seu llibre, Shapin i Schaffer van portar aires de renovació conceptual a un camp d’estudis en certa manera caracteritzat per la descripció antiquària dels objectes materials, però també per una estreta relació amb les historiografies de la tecnologia, l’economia o el treball. Alhora que escollien un estudi de cas típic, amb l’objectiu de fer-lo paradigmàtic, i descartaven qualsevol teoria social anterior al socioconstructivisme, despistaven l’abundància d’evidència material que els envoltava, per exemple, al Whipple Museum, els National Museums d’Escòcia o altres museus britànics, europeus i americans. Mentre oferien una interpretació sociopolítica del paper de l’experiment en la construcció dels sabers i els règims, buidaven la tecnologia de significat polític i social en limitar-la a ser testimoni de paper en disputes filosòfiques d’alta volada. Pel camí vam aprendre sobre la rellevància dels tècnics invisibles, la comunicació, la dissensió i el consens, i també sobre la solidesa d’una monarquia britànica que va poder resistir fins i tot al buit.

 

Per a continuar llegint:

https://sabersenaccio.iec.cat/materialisme/