University of Valencia logo Logo Inter-university Institute López Piñero Logo del portal

Primera part seminari: “Esclaus de la moda: Salut i aparença al llarg de la història”

 

Primera part seminari: “Esclaus de la moda: Salut i aparença al llarg de la història”

 

Dijous 7 d'abril de 2022

Institut Interuniversitari López Piñero (Palau de Cerveró), Saló d'actes.

Organitzadors:

Carmel Ferragud (Institut Interuniversitari López Piñero, UV)

Juan Vicente García Marsilla (Dep. d'Història Medieval i Ciències i Tècniques Historiogràfiques, Facultat de Geografia i Història, UV)

 

11.00 h. Júlia Benavent, «Els hàbits de salut i bellesa de les dones del segle XVI: una perspectiva des dels àmbits valencià i italià».

L'estudi dels manuscrits de receptes de salut i bellesa, italians i valencians, i dels impresos del segle XVI permet de conèixer el cànon i la pràctica de les dones en la cura diària, els ingredients que utilitzaven en la composició dels productes i el dany que podia fer-los sobre la pell o en el cos. També voldríem detenir-nos en les acusacions que moltes dones patien pel fet de fer a casa les receptes que distribuïen o comercialitzaven.

12.00 h. Preguntes i discussió

 

Júlia Benavent és Catedràtica del departament de Filologia Francesa i Italiana de la Universitat de València. És estudiosa del Renaixement i de les dones de la casa d'Àustria, amb la direcció de dos projectes sobre aquesta temàtica. És autora de vàries publicacions sobre edicions de textos no literaris referents a la salut i la bellesa de les dones. Arran d'aquest coneixement va dirigir un congrés sobre la salut i la bellesa de les dones en 2018 que va donar lloc a una publicació en Tirant lo Blanch amb el títol El cuidado del cuerpo de las mujeres desde la Antigüedad hasta el Renacimiento.

DURATION: 90 min