University of Valencia logo Logo Inter-university Institute López Piñero Logo del portal

VIII MATINAL Història i Ensenyament de les Ciències

 

18-19 i 25-26 de febrer de 2022

«Itineraris educatius d’història de la ciència en la ciutat»

 

Les Matinals d’història de la ciència són trobades anuals que estableixen espais de diàleg i col·laboració entre l’experiència professional del professorat d’ensenyament secundari, la recerca en història de la ciència, la tècnica i la medicina, i la investigació en didàctica de les ciències. L’objectiu és fomentar la contribució de la investigació històrica i didàctica a la creativitat del saber escolar, la pràctica educativa i la reflexió docent.

Les Matinals d’Història i Ensenyament de les Ciències són organitzades per l’Institut Interuniversitari López Piñero (IILP) i el Centre de Formació del Professorat (CEFIRE-CTEM). Les anteriors matinals han estat dedicades a “ciència i gènere”, “instruments científics”, “la ciència en acció”, “les controvèrsies sociocientífiques”, “la taula periòdica”, els “museus de ciències” i les “humanitats digitals”.

La darrera matinal “Humanitats digitals” fou online i va revisar el projecte “Sabers en acció (https://sabersenaccio.iec.cat/) i les seves potencials aplicacions a les aules didàctiques. Les sessions van ser enregistrades i poden ser consultades a aquesta pàgina:

https://www.youtube.com/playlist?list=PL176C61dA5hOevEs9L2rmc-GCGRwPOSUB

La VIII Matinal assumeix el repte de recuperar l’espai públic en l’era post-pandèmica mitjançant un focus temàtic en els “itineraris educatius d’història de la ciència en la ciutat”. La ciutat ha sigut fonamental per al desenvolupament de la ciència, la tècnica i la medicina. Al mateix temps, l’experiència urbana i del territori forma part del dia a dia dels docents, investigadors i estudiants que constitueixen la gran comunitat educativa. La ciència ocupa un lloc privilegiat a les nostres institucions de saber: escoles, museus, universitats. Contribuir a la construcció d’una societat civil més democràtica i culturalment diversa ens obliga però a eixir de les institucions i treure la ciència al carrer. En eixe marc, la nostra proposta aposta per la recuperació i comunicació del patrimoni de la ciència mitjançant tàctiques dinàmiques d’educació a peu de carrer que posen de relleu la democratització i quotidianitat dels sabers científics. Caminant per la ciutat aprendrem ciència, tècnica i medicina, al mateix temps que habitem i fem nostra l’educació, la recerca i la política social.

La Matinal inclou una activitat prèvia en la que es presenta panoràmicament l’experiència històrica de patrimonialitzar la ciutat de Barcelona en clau de ciència, tècnica i medicina (18 de febrer, híbrida: presencial i online) i tres sessions presencials (19, 25 i 26 de febrer) que exposen l’experiència de patrimonialitzar la València republicana i la investigació i comunicació d’itineraris de la salut a la ciutat de València durant la guerra, l’experiència pràctica de desenvolupar un projecte de comunicació, educació i professionalització mitjançant rutes guiades per la història, ciència i natura de Barcelona i rodalies, el disseny de rutes que historitzen el territori des d’un institut d’ensenyament secundari, així com un exemple de ruta d’història de la ciència, la tècnica i la medicina per la ciutat de València i la presentació d’una ruta científica a la comarca de la Marina Alta. La Matinal comptarà amb la participació d’Alfons Zarzoso (Museu d’Història de la Medicina de Catalunya), José Pardo Tomás (IMF-CSIC), José Ma Azkárraga (IES Lluís Vives, València), Xavier García Ferrandis (UCV), Miquel Carandell (Museu de Ciències Naturals de Granollers/IHC-UAB), Teresa Arabí, Paqui Crespo i Vicent Chorro (IES Llidó, Xàbia), Julio López Íñiguez (IES Serpis, València/UV) i Lluís Pascual Vidal (IILP-UV).

El programa inclou un dossier de recursos digitals i bibliogràfics i informació de projectes en marxa a disposició dels participants en la Matinal. Un exemple són els capítols dedicats als “Espais de Ciència” estudiats dins del projecte col·lectiu coordinat per part de l’Institut Interuniversitari López Piñero.

Com en les edicions prèvies de la Matinal, l’objectiu principal és promoure el diàleg entre docents i investigadors en ciències, història de la ciència i didàctica per tal d’obrir noves perspectives i per tant en totes les sessions es promourà el debat i participació activa de tots els inscrits.

Programa

Sessió 1. Divendres 18 de febrer, 18:00-20:00, híbrida (presencial + en línia)

18:00-18:10: Presentació de la Matinal de l’IILP-CEFIRE. José R. Bertomeu (IILP-UV) & Carlos Segura (CEFIRE-CTEM)

18:10-18:30: Urbanisme i urbanitat de la ciència. Josep Simon & Lluís Pascual (IILP-UV)

18:30-19:15: Barcelona: història, patrimoni i aprenentatge urbà. José Pardo Tomás (Institució Milà i Fontanals, CSIC)

19:15-20:00: Taller i Debat

DURATION: 105 min