L'Institut de Física Corpuscular celebra els 70 anys del CERN amb un acte especial de divulgació en Kinepolis

  • Science Park
  • January 24th, 2025
 
detall del cartell

Divendres 31 de gener l'Organització Europea per a la Investigació en Física de Partícules i l'Institut de Física Corpuscular (IFIC, UV-CSIC) celebren el 70 aniversari del CERN amb una jornada divulgativa que donarà compte d'algunes de les grans fites de la física de partícules protagonitzades pel ‘Centre Européen de Recherche Nucléaire’. L'acte, obert al públic de manera gratuïta, tindrà lloc a les 17h als cinemes Kinepolis de Paterna (València).

Sota el títol ‘CERN: 70 anys de col·laboració internacional revelant els misteris de l'Univers’, la trobada oferirà un recorregut únic per algunes de les majors fites de la física de partícules protagonitzade pel CERN i en els quals l’IFIC ha jugat un paper fonamental, com ara el descobriment del bosó de Higgs en 2012.

Mitjançant una narrativa accessible, divulgadors reconeguts –José Luis Crespo (Quàntum Fracture), Laura Toribio, Alberto Aparici i Pablo Martínez–, l'artista visual Patricia Barrachina –Patossa– i el monologuista còmic Arnau Soler guiaran als assistents en un recorregut fascinant pels avanços científics i tecnològics que s'han desenvolupat al CERN i que han transformat la comprensió de l'univers.

El públic assistent podrà explorar l'impacte de la recerca del CERN tant en altres disciplines científiques com en la vida quotidiana de les persones. S'abordaran desenvolupaments com la creació de detectors avançats, les tecnologies d'acceleradors aplicades a la medicina, l'anàlisi de dades i la intel·ligència artificial, la creació de nous materials o els avanços en criogènia i tecnologia de buit, entre altres.

La trobada oferirà, a més, una exposició de material científic i diferents eines construïdes a l’IFIC i implementades en projectes del CERN, així com la possibilitat de fotografiar-se al costat de les impressionants màquines científiques que utilitzen els experiments més emblemàtics del Centre Europeu d'Investigació Nuclear, instal·lats allà, això sí, a mode de photocall.

La jornada està dissenyada per a tots els públics, especialment el públic jove. L'entrada és gratuïta i l'espai compta amb un aforament màxim de 700 persones. Es pot accedir a l'entrada puntxant ací.

‘CERN: 70 anys de col·laboració internacional revelant els misteris de l'Univers’ forma part d'una sèrie d'iniciatives globals coordinades pel CERN, centralitzades i promocionades a través de la seua pàgina web oficial. Actualment, hi ha registrats més de 100 esdeveniments en al voltant de 60 ciutats de diferents països.

Sobre el CERN i l’IFIC

El CERN, fundat en 1954 prop de Ginebra, Suïssa, és l'organització líder mundial en l'estudi de la física de partícules. Famós per albergar el Gran Col·lisionador d'Hadrons (LHC), ha sigut protagonista d'alguns dels descobriments més transcendentals de la ciència moderna, com ara el del bosó de Higgs en 2012. Basat en la col·laboració internacional, el CERN busca desentranyar les partícules fonamentals i les forces que governen l'univers, amb el propòsit d'aprofundir en el coneixement sobre l'estructura i l'origen del cosmos.

L'Institut de Física Corpuscular (IFIC), fundat en 1950, és un centre mixt de la Universitat de València i el Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC), ubicat al Parc Científic de la institució acadèmica. Amb una sòlida trajectòria en la investigació de la física de partícules, física nuclear i astropartícules, ha exercit un paper crucial en múltiples projectes internacionals, molts d'ells en col·laboració amb el CERN. L'institut compta amb l'acreditació ministerial de Centre d'Excel·lència 'Severo Ochoa', en reconeixement a la rellevància de les seues contribucions científiques tant a nivell nacional com internacional, el seu impacte en la societat i la indústria i la seua capacitat per a atraure i retindre talent científic.