ASSAIG-Grup de Teatre de la UV debuta amb el seu primer drama a La Nau, ‘El Far’, una adaptació de l’obra d’Octavi Egea
- Fundació General UV
- 9 de maig de 2025

ASSAIG-Grup de Teatre de la Universitat de València estrena, dimecres 14 de maig (19 hores) a la Sala Matilde Salvador del Centre Cultural La Nau, l’obra ‘El Far’, una adaptació del drama d’Octavi Egea, amb direcció de Pep Sanchis i Núria Martín, que serà representada també els dies 15 i 16. Les entrades estan disponibles en aquest enllaç.
Es tracta de la producció pròpia que el grup de teatre universitari organitza cada any com a pràctica sobre l’escenari del curs de formació permanent de l’Aula d’Arts Escèniques UV; i l’adaptació del text original d’Octavi Egea és fruit d’un treball coral entre el professorat i els actors i les actrius, un elenc format per estudiantes, estudiants i antics alumnes d’ASSAIG.
Per primera vegada, ASSAIG s’enfronta “a un gran drama”, en paraules de Pep Sanchis, la qual cosa ha suposat un “repte” per a la direcció i la dramatúrgia en tant que “no comptem amb nombrosos recursos tècnics com en la comèdia”, basant l’entrenament dels i les intèrprets en “un diàleg constant director-actor/actriu”, part del procés entre ambdós perquè “l’actor aconseguisca penetrar en l’estat anímic del personatge”, explica Sanchis.
‘El Far’ aborda el drama d’una modesta família que perd dos fills bessons quan aquests se’n van al ball del poble. Ells viuen als afores del nucli urbà, són els vigilants del far. Passen 13 anys, i el desassossec i la desesperació davant la falta de notícies sobre la desaparició atrapen, en una espècie de forat negre, als progenitors i la filla menuda, qui roman cara a la mar esperant una vida millor.
Tant el títol com la localització de la narració, el far, destaquen pel seu simbolisme rotund: malgrat ser la llum que guia els vaixells en la nit, la família està sumida en la foscor més absoluta. “Podrem veure com el temps ha canviat el caràcter dels personatges, les seues relacions i la convivència”, diu Sanchis. Com, en definitiva, el patiment per amor desgasta el mateix sentiment de l’estima trencant els llaços familiars.
Com en totes les representacions dels dimecres, dins de la programació teatral de l’Aula d’Arts Escèniques UV, en finalitzar la funció, el públic podrà participar d’un col·loqui amb l’equip tècnic i actoral per tal de reflexionar sobre la temàtica tractada en l’obra i aquells aspectes que consideren interessants.
Igualment, la producció d’ASSAIG-Grup de Teatre de la Universitat de València s’inclou dins de les activitats programades pel Servei de Cultura Universitària durant el curs 2024/2025 amb caràcter solidari dedicades als damnificats de la dana, destinant la recaptació de les entrades als Programes d’Ajuda i Recuperació Postdana de la UV.
Més informació:
Arxivat en: Cultura , Arts escèniques , Teatre , Fundació General UV