La Nau acull el 'showcase' ‘Focus Valencià’, dins de la 38 edició de Dansa València, impulsant el talent jove local

  • Fundació General UV
  • 10 d’abril de 2025
 
Escena de l'obra 'Mantra by night', de Venérea. Fotografia: Albiru Muriel.
Escena de l'obra 'Mantra by night', de Venérea. Fotografia: Albiru Muriel.

El Centre Cultural La Nau de la Universitat de València es va convertir en aparador del talent emergent de la dansa valenciana amb el showcase ‘Focus Valencià’. A través d’aquesta proposta Dansa València, el festival de dansa i nous llenguatges relacionats amb el moviment més important del territori, va arribar en la seua 38 edició a la Sala Matilde Salvador de l’edifici històric de la Universitat el passat 9 d'abril.

Focus Valencià acostà al públic assistent les darreres i talentoses propostes de cinc joves companyies valencianes: cinc espectacles de format breu, d'entre 10 i 15 minuts de durada. Va ser, en definitiva, la plataforma idònia per a visibilitzar les seues primeres creacions i possibilitar-los futures oportunitats entre els professionals de la indústria per a ser inclosos en els seus circuits de programació.

La col·laboració entre l’Aula d’Arts Escèniques de la Universitat de València i Dansa València subratlla el compromís d’ambdues entitats amb la difusió d'aquesta disciplina artística entre el públic. En paraules de la vicerectora de Cultura, Ester Alba, “dinamitzar l’escena cultural local, augmentant la presència de la dansa i donant impuls als nostres joves creadors i artistes, està intrínsecament lligat a la nostra tasca de formació i difusió cultural”. De fet, aquesta sinergia s’inscriu en la línia de treball l’Aula d’Arts Escèniques UV, que habitualment col·labora amb els agents culturals públics i privats de la ciutat de València que potencien les arts escèniques, com és el cas del Teatre Escalante o Russafa Escènica.

Focus Valencià s’inscriu dins de la dinàmica de consolidació de les xarxes de col·laboració del festival amb institucions de prestigi, enfortint el paper de la dansa contemporània, així com amb la vocació de connectar la dansa amb la ciutadania. “Els objectius del festival enllacen amb la nostra manera d’entendre les arts escèniques; compartim valors amb Dansa València, per això ens sentim honorats per la confiança dipositada pel festival en nosaltres”, va afegir la vicerectora. 

Cinc propostes en microformat per a atraure l’atenció del circuit cultural valencià
A través d’aquest showcase les companyies participants en Focus Valencià acosten al públic general i professionals de la indústria de les arts visuals i escèniques els seus espectacles en format breu, dissenyats, principalment, per a aquest fi, mostrant de manera condensada i directa tot el seu talent i potencial. “Un dels objectius que perseguim amb aquesta proposta és obrir una porta a aquests espectacles en el circuit cultural valencià, augmentar la presència de la dansa en les seues programacions”, afirmà Ester Alba.

Subtilesa, fragilitat, resiliència, plasticitat del moviment, exploració de la identitat pròpia a través del cos... són les històries i narratives de què ens parlen aquestes obres i els seus subtextos subjacents.

Cía. Silvia Batet. Ercàs. Explora la ritualitat, la subtilesa i la plasticitat del moviment, desafiant les percepcions tradicionals del cos i el seu potencial. Creada en 2019 i amb seu entre Valènciai Barcelona, el llenguatge coreogràfic d’esta companyia combina simplicitat formal amb complexitat estructural.

Cristina Martí. Riures. Atacs de riure deformen els cossos, tornen absurd i grotesc el que és bonic. Es riuen de la ridiculesa humana i fan de la vulnerabilitat una festa empoderadora. Els projectes de Cristina Martí sorgixen de la inquietud de trobar un lloc des d’on observar el món amb una altra perspectiva i arribar on les paraules no ho fan.

Venérea. Mantra by night. La peça explora les vivències arrelades en la nostra herència sexual. Un ritu de floració nocturna que obri un viatge cap a l’univers íntim de dos cossos connectats, a través de la repetició de seqüències de moviment. Venérea és una companyia de dansa i plataforma cultural coliderada per Itxa Sai i Sybila Gutiérrez. La seua missió és acompanyar la transformació col·lectiva a través de l’art i el cos.

Alberto Serrano i Ana Rosa Manzanera. Fornow. Parla sobre la fragilitat i la identitat; celebra la resiliència, troba bellesa en les cicatrius i emfatitza el poder de la unió. Premis AISGE en el Certamen Bucles & Carme ‘N’ Dansa 2024 a millor intèrpret femení i millor intèrpret masculí; Premi Carme ‘n’ Dansa a millor coreografia de sala. Després de ballar en companyies com Jasmin Vardimon, DV8 i Hubbard Street Dance Chicago, Ana Rosa Manzanera comença el seu propi projecte en 2018. Des de llavors ha rebut nombrosos premis i el suport de centres de creació i festivals europeus.

Jessica Castellón. Don’t take it personal. La peça explora la travessia d’una ballarina a través de diversos estils i cultures, reflectint com cada etapa de la seua vida influïx en la seua manera de ballar. La dansa es transforma i evoluciona, capturant l’essència de diferents moments i experiències. Llicenciada en dansa contemporània pel CSDV Nacho Duato, Jessica Castellón ha participat en les peces de Taiat Dansa Helena & Paris i Judith. Nominada als Premis IVC 2024 com a millor ballarina, ha treballat amb artistes com Farooq Chaudhry i Candela Capitán, entre altres.