Nou programa ‘Ruta 5.0’: Com aprofitar al màxim la IA per a la millora de l’ocupabilitat universitària
- Fundació General UV
- 19 de desembre de 2024

La Universitat de València, amb el suport del Servei Valencià d’Ocupació i Formació-LABORA, ha conclòs la segona edició del programa ‘Ruta 5.0’, adreçat a estudiantat d’últims cursos de grau i postgrau empadronat a la Comunitat Valenciana, enguany, amb una eina afegida: l’explotació de la IA per a millorar l’ocupabilitat universitària.
El programa, que s’emmarca en la línia de treball del Vicerectorat de Formació Permanent, Transformació Docent i Ocupació per a la promoció de l’ocupabilitat de l’estudiantat UV, ha servit de suport per a la inserció laboral del 46,7% de les persones participants: un total de 60 (21 estudiants de grau, 31 de màster i 8 de doctorat).
“Aquest aspecte cal remarcar-ho si tenim en compte que l’objectiu general del programa no és la inserció directa, sinó la millora de l’ocupabilitat del talent universitari, és a dir, des de la Universitat tractem de proporcionar al nostre estudiantat, els futurs professionals, les eines adequades per a iniciar el seu camí cap el món laboral com són la formació continuada, els tallers experiencials -que fins i tot arriben a descobrir noves capacitats als mateixos candidats i candidates-, l’orientació professional, l’acompanyament i la mentorització, i el networking amb organitzacions del teixit empresarial valencià, principalment”, explica la vicerectora del ram, Ángeles Solanes.
Ruta 5.0 Generació IA s’ha caracteritzat per permetre personalitzar els itineraris d’inserció a cada estudiant mitjançant cinc fases revisables, la qual cosa ha facilitat la construcció simultània del programa ajustada a les necessitats professionals dels participants.
L’itinerari
La primera fase tenia com a finalitat la realització d’un autodiagnòstic per a passar a la segona o ‘Quilòmetre 0’ durant la qual el/la coach va iniciar un procés d’acompanyament individual i continu amb cadascuna de les persones participants en el programa que proporcionà, a través de diverses anàlisis, l’elecció de l’itinerari de formació més adequat a cada futur professional.
Sergio García Genís és físic i ara cursa el Màster en Física Avançada de la Universitat de València. Ha participat en aquesta segona edició de Ruta 5.0 i aquest apartat de coaching és un dels que més valora: “Crec que el més complet de tot el programa ha estat el tracte personal amb els orientadors. Amb la meua orientadora he estat parlant des de juny i continuem en contacte en brindar-me tot el seu suport tant per a preparar-me formacions com per a guiar-me en la cerca d’ocupació una vegada titulat”, assenyala.
La tercera fase, ‘Avituallament en ruta’, pretenia corregir els elements que poden interferir en el procés d’ocupabilitat de la persona mitjançant un programa formatiu per a l’adquisició i/o l’increment de competències transversals necessàries en la inserció laboral i el desenvolupament de projectes professionals, a més d’un curs que ajudà a aprofitar al màxim al Intel·ligència Artificial o IA en la millora de l’ocupabilitat; un taller de formació experiencial de competències clau per a la inserció com són la comunicació, la creativitat, el treball en equip o el lideratge; mentorització de professionals en actiu; i entrenament en entrevistes en línia.
Per a Sergio, que ha treballat com a meteoròleg i maneja eines de laboratori i d’anàlisi de sistemes òptics, veure la IA relacionada amb la inserció professional va ser decisiu per a iniciar-se en la Ruta 5.0: “Hem aprés com funcionen els models d’IA en la selecció de personal i també com podem utilitzar-la en la cerca d’ocupació”, apunta.
La quarta fase o ‘Tram final’ va posar en valor tot allò estudiat durant la fase anterior amb una experiència real de networking amb 15 empreses i entitats d’interés: “Vaig poder conéixer l’empresa de prop i interessar-me per ella alhora que l’empresa ho va fer per mi. Trobí molta reciprocitat. De fet, a mi i altres companys ens demanaren el nostre contacte i ens incentivaren per a participar en congressos, conferències i altres esdeveniments”, destaca.
Aquest exercici li va permetre a Sergio “desmitificar” l’empresa com a “persona que cerca a una altra que li encaixe” i entendre l’entrevista laboral com a una eina per a conéixer-se empresa i professional en una cerca d’interessos recíprocs.
Per últim, el programa va cloure amb una fase de ‘Tancament’ en la qual s’hi celebraren sessions finals de coaching i una avaluació del programa que, d’acord amb els resultats publicats en la memòria, va obtindre una puntuació de 4,5 sobre 5.
En definitiva, per segon any consecutiu, Ruta 5.0 va aconseguir: ressaltar el valor dels perfils professionals i altament qualificats de l’estudiantat UV; desenvolupar habilitats i competències clau per al seu futur laboral; entrenar-los en processos de selecció mitjançant la pràctica de l’entrevista i l’ús de les noves tecnologies com ara la Intel·ligència Artificial; i ampliar la seua xarxa de contactes professionals mitjançant mentories i esdeveniments de networking.
Més informació:
Imatges:Arxivat en: Estudis , Inserció professional , Orientació i Assessorament , Fundació General UV , UVocupació