La UV participa en CONDiF, una xarxa que transfereix coneixement científic sobre nutrició en esport adaptat

  • Servei de Màrqueting i Comunicació
  • Unitat de Cultura Científica i de la Innovació
  • 5 de novembre de 2025
 
Integrants del grup Nutraliment de la UV que participen en la xarxa Composició Corporal i Nutrició per a Esportistes amb Discapacitat Física (CONDiF).
Integrants del grup Nutraliment de la UV que participen en la xarxa Composició Corporal i Nutrició per a Esportistes amb Discapacitat Física (CONDiF).

La Universitat de València (UV), a través del grup d’investigació Nutraliment, participa en la Xarxa de Composició Corporal i Nutrició per a Esportistes amb Discapacitat Física (CONDiF), un projecte finançat pel Consell Superior d’Esports (CSD) en la convocatòria d’Ajudes per a Xarxes d’Investigació en Ciències de l’Esport 2025. La xarxa té com a objectiu principal generar i transferir coneixement científic aplicat a l’àmbit de la nutrició i la salut en l’esport adaptat.

La UV participa en la redacció d’una guia pràctica de recomanacions i composició nutricional per a esportistes amb discapacitat física, i incorpora l’enfocament de gènere, tipus de discapacitat i classificació funcional, basada en evidència científica. Així mateix, impulsa la transferència del coneixement cap a federacions, institucions esportives i organismes públics.

“Aquest projecte és clau per a un sector de la població en creixement que ha estat insuficientment atés. Des d’aquest, aportem coneixement rigorós i ho transferim a la societat per a una resposta més justa i sostenible”, expliquen des de Nutraliment. Per part de la UV, formen part de la xarxa CONDiF María José Esteve Mas i Jesús Blesa Jarque, professora i professor del Departament de Medicina Preventiva i Salut Pública.

Nutraliment porta anys estudiant la qualitat nutricional dels aliments i el contingut en compostos bioactius dels aliments d’origen vegetal. S’avalua l’efecte que les tecnologies de conservació tenen sobre aquests, així com també l’evolució d’aquests components durant l’emmagatzematge. També es valoren els menús oferits en la restauració col·lectiva tant en l’àmbit escolar com en institucions per a majors. Finalment s’avalua l’estat nutricional de determinats col·lectius.

La xarxa CONDiF, coordinada per la Universitat d’Alacant (UA), està formada per un equip multidisciplinari d’especialistes en cineantropometria, nutrició i ciències de l’esport de diferents universitats espanyoles: Universitat de València, Universitat d’Alacant, Universitat de Valladolid, Universitat de Granada, Universitat Pontifícia de Salamanca, Universitat Isabel I i Universitat de Vitòria-Gasteiz-EUNEIZ.

El grup d’investigació de CONDiF treballa en el desenvolupament d’estratègies nutricionals personalitzades, basades en l’evidència científica i adaptades a les necessitats específiques dels esportistes amb diversitat funcional. A més, es busca transferir aquest coneixement mitjançant guies pràctiques, publicacions científiques i activitats educatives dirigides tant a professionals de l’esport com als propis esportistes.

Els objectius de CONDiF, també inclouen una dimensió social, amb el propòsit de promoure la inclusió i millorar la qualitat de vida dels esportistes amb discapacitat. Així mateix, es presta especial atenció a la igualtat de gènere, abordant les particularitats de les dones atletes. Aquest enfocament inclusiu “no sols afavoreix la integració social i esportiva d’aquestes persones, sinó que també estableix estàndards científics útils per a entrenadors, professionals sanitaris i institucions esportives”, assenyala José Miguel Martínez Sanz, professor del Departament d’Infermeria de la UA i investigador principal de CONDiF.

Així mateix, CONDiF compta amb la col·laboració d’entitats i professionals de referència en l’àmbit de l’esport i la nutrició, com la Federació Espanyola d’Esports amb Discapacitat Física (FEDDF), el Centre Emen4sport, el Centre Assessor de Rendiment del Comité Paralímpic Espanyol, el Coordinador de l’Àrea de Gestió del Coneixement Científic i del Centre d’Anàlisi de l’Evidència Científica de l’Acadèmia Espanyola de Nutrició i Dietètica, i la Xarxa de Nutrició Basada en l’Evidència (Xarxa-NuBE).