University of Valencia logo Logo Chair for Citizen Engagement and Valencian Landscapes Logo del portal

20 d'octubre. Dia Internacional del Paisatge

  • October 20th, 2021
 Paisatge d'interior. Predominen les muntanyes i xicotets nuclis urbans de caràcer rural

Hui 20 d’octubre es commemora el Dia Internacional del Paisatge. I l'elecció d'aquesta data no és casualitat, ja que aquest mateix dia, però de l'any 2000 va ser aprovat el Conveni Europeu del Paisatge. Un tractat internacional del Consell d’Europa que té com a objectiu principal promoure la protecció, gestió i ordenació dels paisatges europeus a diferents escales territorials.

D'ell volem destacar alguns aspectes:

  • Per primera vegada s’ofereix una visió integral del paisatge, contemplant tant els aspectes naturals com culturals.
  •  Reconeix al paisatge com a element de benestar.
  •  Introdueix la dimensió social del paisatge.
  •  Amplia el concepte paisatge més enllà dels espais de bellesa excepcional i gran qualitat per a incloure com a tal als paisatges quotidians o degradats.
  • Entre les seues disposicions destaquen establir procediments de participació pública, incrementar la sensibilització i promoure la formació i l'educació en matèria de protecció, gestió, i ordenació.

Des de la Càtedra de Participació Ciutadana i Paisatges Valencians de la Universitat de València, a instàncies de la Conselleria de Política Territorial, Obres Públiques i Mobilitat de la Generalitat, ens fem ressò de l’esperit del Conveni Europeu del Paisatge mitjantçant tasques de divulgació, sensibilització i investigació dels paisatges valencians. 

© Fotografia: Fernando Prieto Varela