Enolab, ciència i tecnologia al servei del vi. El nostre objectiu és la investigació centrant-se en aspectes bàsics i aplicats de microorganismes d'interés enològic amb la finalitat de millorar els processos fermentatius del vi, controlar la seua qualitat i evitar processos biològics no desitjats.
Enolab va ser creat fa aproximadament 40 anys pel Catedràtic Sergi Ferrer juntament amb la Catedràtica Isabel Pardo. Des del principi la finalitat del laboratori és la investigació en microorganismes i el treball es duu a terme gràcies al finançament rebut tant públic com privada, donant lloc a grans projectes científics i a la publicació de gran nombre d'articles científics, així com la participació en congressos i conferències.
En la dècada dels 80 es comencen a utilitzar sistemes clàssics d'identificació i tipificació de microorganismes, concretament llevats i bacteris làctics i en els anys 90 comencem a aplicar tècniques moleculars per a aquesta finalitat, desenvolupant nous mètodes i sistemes que faciliten i agilitzen les anàlisis, al mateix temps que són més potents i informatius que els anteriors.
Hem dissenyat encebadors de PCR i seqüenciació de llevats, bacteris làctics i bacteris acètics per a identificar, tipificar o detectar gens d'interés tecnològic, sondes d'hibridació DNA-DNA, sobretot per a FISH (Fluorescence In situ Hybridization), i sondes específiques per a desenvolupar un nanochip electrònic que permet detectar unes 45 espècies simultàniament en una mateixa mostra de vi.
El total de seqüències oligonucleòtides dissenyades per a ser emprades amb les diferents tècniques pel grup fins al moment supera les tres-centes, i continuen augmentant. També s'ha desenvolupat un nou mètode que permet diferenciar entre cèl·lules vives i mortes mitjançant tècniques de PCR en cèl·lules senceres, sense necessitat de realitzar extraccions de DNA.
Habitualment emprem en el nostre laboratori sistemes de tinció fluorescent per a observar per microscòpia l'estat de viabilitat de llevats i bacteris. Són sistemes ràpids, fàcils de realitzar i de baix cost que precisen de poc equipament. Diverses d'aquestes tècniques desenvolupades, totes elles publicades o en fase d'escriptura dels articles científics, han sigut transferides a algunes empreses del sector enològic, i en el nostre laboratori realitzem l'entrenament del personal tècnic d'aquestes.
Entre altres resultats, el desenvolupament d'aquestes tècniques moleculars ha permés realitzar el seguiment de cultius iniciadors inoculats, control microbiològic de filtració i embotellat, detecció precoç de possibles alteracions, control de fraus, estudi de la dinàmica d'espècies microbianes, etc. També han possibilitat la descripció de 4 noves espècies de Bacteris Làctics aïllats de vins i noves cites de Bacteris Làctics i Bacteris Acètics no trobats abans en vins. Comptem amb nous aïllats, tant de Bacteris Làctics com de Bacteris Acètics, candidats per a constituir noves espècies de pròximes descripció.
Tenim experiència en l'aïllament i caracterització de Bacteris Làctics del vi, així com del seu ús en processos d'acidificació biològica, havent participat en diversos projectes científics relacionats. Això permet oferir una base científica i de formació adequada.