Logo de la Universdad de Valencia Logo Instituto Interuniversitario López Piñero Logo del portal

L’Hospital-Escola de la Creu Roja de València durant la Guerra Civil

  • 24 mayo de 2017
Image de la noticia

NOU ESPAI DE CIÈNCIA

Xavier García Ferrandis, Universidad Católica de Valencia «San Vicente Mártir i Àlvar Martínez Vidal, Institut d'Història de la Medicina i de la Ciència López Piñero, Universitat de València

La situació geoestratègica de València i el curs desfavorable de la guerra per al bàndol republicà convertiren la ciutat en una destinació preferent per a la població civil evacuada i per a nombrosos contingents de milicians i militars ferits i malalts. Davant d’aquesta situació, les successives autoritats valencianes escometeren una profunda readaptació del sistema hospitalari de la ciutat, que es va materialitzar en l’habilitació ad hoc d’almenys vint centres situats dins i fora de les rondes de Trànsits. Els hospitals preexistents també patiren una marcada reorganització. Així, l’Hospital Provincial, el Manicomi Provincial, el Sanatori de Porta-Coeli i l’Hospital de la Malva-rosa van haver d’incrementar la capacitat d’hospitalització, cosa que va provocar l’amuntegament dels pacients i la davallada de la qualitat assitencial. L’Hospital-Escola de la Creu Roja, els inicis del qual es remunten a 1920, també va haver de fer front a les contingències de la contesa: l’acumulació de ferits per arma de foc, la mobilització del personal mèdic, el tancament de l’escola d’infermeres, l’habilitació de postes sanitàries d’urgència, la pressió de les autoritats sanitàries revolucionàries, etc.

http://opinions.laveupv.com/9357

Espais de ciència és un projecte de l'Institut d'Història de la Medicina i de la Ciència 'López Piñero' amb La Veu del País Valencià: 
<http://opinions.laveupv.com/cientifics-valencians-en-la-historia
>

Imágenes: