
El 30 de març la Càtedra d'Empresa Familiar (CEFUV) promoguda per l'Associació Valenciana d'Empresaris (AVE), l'Escola d'Empresaris (EDEM), l'Institut Valencià per a l'Estudi de l'Empresa Familiar (IVEFA), l'Institut de l'Empresa Familiar (IEF) i la Universitat de València (UV), i que compta amb el patrocini de CaixaBank i Broseta, ha celebrat la primera sessió ("Importància de l'empresa familiar en l'ocupació") del curs d'Ocupabilitat i Desenvolupament Professional en l'Empresa Familiar.
Aquesta primera sessió s'ha dividit en dues parts, la primera d'elles "Entendre la importància de l'empresa familiar en el mercat laboral i en l'economia" impartida pel catedràtic i director de la Càtedra d'Empresa Familiar, Alejandro Escribá, de 10.00 a 11:30h; i la segona part “L'ocupabilitat com metacompetencia que crea valor en l'empresa familiar" impartida per les professores de la Facultat de Psicologia Pilar González i Lucía Llinares de 12.00 a 13:30h.
Classe 30 de març 10.00
Alejandro Escribá va obrir el curs d'ocupabilitat fent una introducció sobre la història de la Catedra d'Empresa Familiar i la importància de l'empresa familiar a Espanya i la Comunitat Valenciana. Per la seva part va mostrar el seu suport i agraïment a les empreses col·laboradores amb la Càtedra AVE, EDEM, IEF i IVEFA, i també dels seus patrocinadors, Broseta i CaixaBank.
La sessió va començar amb una qüestió essencial per a aquest curs "Què és la Empreas Familiar?" amb l'objectiu de conèixer els estereotips que es tenen sobre les aquestes, la majoria dels alumnes coincidia en les seves respostes, “empreses menudes que passen de pares a fills”, “empreses menudes que es van heretant i alguna vegada contracten persones alienes a la família”. No obstant això, Alejandro va canviar la percepció dels alumnes indicandoles que les empreses familiars suposen el 88,8% de les empreses (societats) a Espanya, i un 91,1% a la Comunitat Valenciana, i dos grans exemples d'això són les empresa d'Inditex o Grefusa.
Durant la sessió, una alumna va compartir un punt de vista molt interessant, donant a entendre que per a ella moltes empreses familiars fracassen quan s'hereten, pel fet que quan els hereus, cosins o fills, prenen el rumb de l'empresa no se senten ni afins ni motivats per ella. En aquesta ocasió, Alejandro li va atorgar la raó i va comentar possibles solucions per a aquesta mena de situacions, donant a entendre que els hereus de l'empresa han de considerar una major inversió en la seva formació com a accionistes o propietaris, i contractar a algú capacitat per a portar l'empresa (un gerent, per exemple).
Durant la resta de la sessió, Alejandro Escribá va mostrar dades i gràfics comparatius sobre les empreses familiars i no familiars tant a nivell nacional com a la Comunitat Valenciana. En general, les empreses familiars mostren millors dades tant en rendiment com en generació d'ocupació, si bé encara necessita millores en uns certs sectors, sobretot en els de tecnologia i desenvolupament; i destacant que el pes de l'Empresa Familiar a Espanya és enorme, tant que el 57% del VAB (valor afegit brut) pertany a empreses familiars, i el 66% d'ocupació també.
Per a finalitzar, es va realitzar un col·loqui amb els alumnes en el qual es van comentar fortaleses i febleses que veien sobre les empreses familiars i argumentaven les seves respostes amb Alejandro Escribá a través d'una posada en comú.
Classe 30 de març 12.00
Les professores de psicologia Pilar González i Lucía Llinares han obert la sessió de mentoring “L'ocupabilitat com metacompetencia que crea valor en l'empresa familiar”, amb una sèrie de qüestions llançades als alumnes, tant de manera individual com grupal, per a donar pas als tres temes principals de la sessió.
El primer tema tractava de l'aprenentatge de les empreses familiars, seguidament es va qüestionar “Què ens aporta aquest curs al nostre futur professional?”. El segon tema va mostrar els objectius que tenen les empreses familiars i les persones que desitgen treballar en una d'elles. Finalment, es va tractar de la importància de les empreses familiars i les seves aportacions en l'àmbit social i econòmic.
Finalment, les professores van comentar i van aprofundir en els valors, actituds i competències útils per a l'ocupabilitat dins d'una empresa familiar.