Logo de la Universitat de València Logo Càtedra d'Empresa Familiar Logo del portal

V Jornada Empreses Familiars al Món

  • 12 d’octubre de 2022
Image de la noticia

El passat 27 d'octubre del 2022. La Càtedra d'Empresa Familiar de la Universitat de València (CEFUV) promoguda per l'Associació Valenciana d'Empresaris (AVE), EDEM Escola d'Empresaris, l'Institut Valencià per a l'Estudi de l'Empresa Familiar (IVEFA), l'Institut de l'Empresa Familiar (IEF) i la Universitat de València (UV), i que compta amb el patrocini de CaixaBank i Broseta, ha celebrat a EDEM la cinquena edició de la Jornada Empreses Familiars al Món, en què es van analitzar les característiques i desafiaments més rellevants de les empreses familiars de Nord Amèrica i Àsia.


Alejandro Escribá, director de la Càtedra d'Empresa Familiar (CEFUV) i Catedràtic de la Universitat de València, va donar la benvinguda als assistents destacant la importància de conèixer les diferents realitats, així com les seues similituds i diferències amb el context espanyol i va posar en valor l'interès d'aquestes jornades que tenen tan bona acollida per part de l'empresariat. Seguidament Felipe Pulido, director comercial de banca d'empreses de CaixaBank a la Comunitat Valenciana, va presentar els ponents internacionals convidats.
Kincy Madison, Professora Associada d'Emprenedoria a Spears School of Business (Oklahoma State University) va exposar el pes i les principals característiques de les empreses familiars als Estats Units. La professora Madison va posar molt èmfasi en els desafiaments que les empreses familiars tenen quant a atracció de talent i desenvolupament de plans de carrera. La professora Madison va posar èmfasi en l'important paper que exerceixen els empleats no-familiars, i els aspectes que influeixen en el seu compromís i aportació per a la consecució dels objectius financers i no financers de les empreses familiars, així com les paradoxes que es donen a gestió.


A continuació, es va analitzar la situació de les empreses familiars a la Xina/Hong Kong de la mà de Kevin Yuk-fal Au, Professor Associat i Director del Centre per a l'Empresa Familiar, CUHK, que va assenyalar que les empreses familiars a la Xina tenen també una importància considerable, encara que el context institucional és molt diferent de l'occidental, i tenen de mitjana una edat mitjana menor a la d'altres zones. El professor Au va assenyalar que les empreses familiars a la Xina solen obtenir millors resultats que les empreses no familiars, especialment en terminis de temps prolongats. A més, va presentar alguns casos d'empreses centenàries i les peculiaritats de la gestió. A la Xina, les empreses familiars presenten nivells menors d'orientació a la preservació de la riquesa socioemocional de la família propietària, i les seves estructures de govern encara necessiten evolucionar i millorar respecte a les observades a països occidentals.


Després de la seva presentació, va tenir lloc una taula rodona, moderada per Eric Clinton, Professor Associat d'Iniciativa Empresarial a la Universitat de la Ciutat de Dublín (DCU Business School), i amb la participació dels empresaris Manuel Peris, CEO de DAS Audio, e Irene Moreno, Directora de Relacions Externes i RSC a Importaco.


En el debat, Manuel Peris, va destacar que a DAS Audio “som una empresa familiar de caràcter global que actua en local a cadascun d'aquests mercats a través de les nostres filials sempre percebent feedbacks positius als dos grans països pel nostre capital familiar en lluita amb grans firmes internacionals no familiars sempre dins una organització professional, exigent, innovadora i competitiva”.


Aquesta taula també va comptar amb la participació d'Irene Moreno, que va assenyalar que a la comparativa entre els Estats Units i la Xina, des d'Importaco observen que als EUA són més ràpids en la presa de decisions, són més pragmàtics, que els permet ser més competitius. En contrast, a la Xina són molt eficients, cosa que ve influïda per un tema cultural i que en podríem aprendre. Finalment, ha indicat que a Espanya, en general, hi ha molta burocràcia, cosa que alenteix la presa de decisió.

Imatges: