Logo de la Universitat de València Logo Càtedra d'Empresa Familiar Logo del portal

Valors i Lideratge Responsable, Elements Clau de l'Èxit en les Empreses Familiars en el Món

  • 30 de novembre de 2021
Fotografia durant la jornada

El dia 30 de novembre 2021, la Càtedra d'Empresa Familiar (CEFUV) promoguda per l'Associació Valenciana d'Empresaris (AVE), l'Escola d'Empresaris (EDEM), l'Institut Valencià per a l'Estudi de l'Empresa Familiar (IVEFA), l'Institut de l'Empresa Familiar (IEF) i la Universitat de València (UV), i que compta amb el patrocini de CaixaBank i Broseta, ha celebrat en EDEM la quarta edició de la Jornada Empreses Familiars en el Món, en la que es van tractar els casos de Colòmbia i Irlanda.

Alejandro Escriba, director de la Càtedra d'Empresa Familiar (CEFUV) i Catedràtic de la Universitat de València, va donar la benvinguda als assistents a l'esdeveniment i pas a Elena Fernández, directora general d'EDEM Escola d'Empresaris, qui va voler ressaltar que "para EDEM l'empresa familiar té un paper importantíssim dins de l'economia i intenta aportar que continue sent així a través de la formació, la col·laboració amb centres formatius internacionals, participant en projectes d'investigació i a través de la nostra col·laboració amb la Càtedra d'Empresa Familiar"

A continuació, Diego Lorente, director i secretari general de l'Associació Valenciana d'Empresaris (AVE) va exposar en referència a la Càtedra i els seus col·laboradors que "los propòsits compartits generen èxits col·lectius i que, a més, quan es treballa de mode alineat, els resultats sempre són mejores

Elena Fernández. Directora General de EDEM 

 

Diego Lorente. Director y Secretario General de AVE

 

Mº Dolores Real. Vicerrectora de Innovación y Transferencia de la UV

 

Per la seua banda la vicerectora d'innovació i transferència de la Universitat de València, Mª Dolores Real, va traslladar que "la CEFUV és una de les Càtedres més antigues de la Universitat de València i una de les més visibles per la quantitat activitats que realitza i la seua qualitat, i representa un punt de trobada entre la universitat i el món empresarial

Alejandro Escribá, director de la CEFUV, va presentar els resultats de dos de les línies d'investigació desenrotllades per la càtedra: l'Observatori GECE, desenrotllat per CaixaBank i l'Ivie amb el suport de la càtedra; i el Projecte STEP, un consorci d'investigació d'àmbit global en què participa la càtedra des de 2018. El professor Escribá va explicar que les empreses familiars dels sectors amb major pes relatiu en l'economia valenciana, gaudien d'un bon nivell de competitivitat en el moment d'irrupció de la pandèmia, i que açò ha sigut clau per a la seua resiliència, suportant l'impacte d'esta sobre l'economia i ajudant a recuperar el pols a mesura que les restriccions s'han anat relaxant. També va mostrar resultats del consorci STEP en què observa el gran compromís de l'empresa familiar amb el seu entorn social més pròxim i la seua orientació de responsabilitat social durant els mesos més durs de la pandèmia.

A continuació, es va analitzar la situació de les empreses familiars a Colòmbia de la mà del professor de la Universitat d'Andes, Luis Díaz-Matajira, el qual va estimar que, a Colòmbia, el 86% de les empreses són familiars. Va afirmar que la successió és el principal repte per a les empreses familiars colombianes, perquè la gran majoria es troba encara en la primera generació, i que en "Colombia no volem deixar herències, sinó un llegat emprendedor"

Després de la seua presentació, va tindre lloc una taula redona, moderada per Alejandro Ríos, soci director de Broseta, i amb la participació dels empresaris Guillermo Payá, CEO de Grup ASV, i Miguel Juan, Soci Director de S2 Grup. Segons Payá "los ingredients de l'èxit empresarial internacional són la capacitat d'identificar i gestionar les diferències culturals i el lideratge responsable i funcional". I va compartir la seua experiència en la implantació en este país en què "van tardar dos anys i mig a arribar a Colòmbia, no perquè fórem lents, sinó perquè va ser un procés social, en el que el nostre partner volia conéixer-nos com a empresa i com familia"

Miguel Juan va posar en valor la cultura emprenedora de Colòmbia però afegint que hi ha moltes traves fiscals i burocràtiques per a la creació d'empreses i que "invertir a Colòmbia ens va permetre una major especialització en Seguretat Industrial". Colòmbia és un país que proporciona un entorn relativament estable i en el que existix molt talent per a desenrotllar iniciatives empresarials.

Mesa Colombia: Luis Díaz-Matajira, Miguel Juan y Guillermo Payá

 

Mesa Irlanda: Eric Clinton, Raquel Castañón, José Herrando y Santiago Palop

 

 

Tras este debat de Colòmbia, Eric Clinton, professor de Dublín City University, va realitzar una presentació de les empreses familiars a Irlanda. Segons Clinton, les empreses familiars irlandeses estan molt centrades en les comunitats, en el seu RSC i la comunicació efectiva, i l'estil de lideratge és benèvol.

En el debat posterior, moderat per Eva Torán, directora d'àrea de CaixaBank, comptem amb Raquel Castañón, directora de recursos corporatius de Cafento, que va manifestar que "liderar persones en l'empresa familiar suposa posar el focus a cuidar i desenrotllar el nostre capital humà. Som conscients que de l'aportació de valor dels nostres equips dependrà el compliment dels nostres plans estratégicos" i ella afegeix també: "Possar en comú experiències internacionals que faciliten la consolidació, continuïtat i creixement de les nostres empreses és sempre enriquidor i ajuda a altres empreses a perdre la seua por, veure l'oportunitat i donar passos cap a la necessària internacionalització en este món global en què estamos".

Esta taula també va comptar amb l'empresari Santiago Palop, president d'EMUCA, que va destacar les importants oportunitats que s'obrin el mercat irlandés, especialment des que es va produir el Brexit. La seua valoració és que, a pesar de ser un mercat relativament xicotet, és un mercat interessant, amb un bon nivell empresarial i amb connexions cada vegada millors i més directes amb l'Europa continental sense passar pel Regne Unit.

José Herrando, director industrial de Saica Pack i Saica Flex, va exposar que les empreses familiars a Irlanda són lleials i es comprometen amb les relacions a llarg termini. Va emfatitzar l'enfocament cap a la sostenibilitat de les empreses irlandeses, aspecte que obri grans oportunitats en l'àmbit dels negocis amb un fort component mediambiental. L'elevat pes de l'indústria agroalimentària a Irlanda suposa un atractiu per a una empresa com Saica. També va indicar que, si és el cas, l'adquisició de filials que pertanyien a multinacionals ha portat a traslladar moltes bones pràctiques de l'enfocament de l'empresa familiar a un context fortament professionalitzat

Alejandro Escribá. Director de CEFUV

 

Francisco Vallejo. Presidente del IVEFA

 

En les conclusions de la jornada, el director de la Càtedra, Alejandro Escribá va destacar que els valors de les empreses familiars són un element comú en qualsevol país quan es fa referència als aspectes clau d'èxit. També va assenyalar que tant en el cas de Colòmbia com en el d'Irlanda, el caràcter responsable del lideratge en les empreses familiars està sent fonamental per a consolidar el llegat de les empreses de primera generació (en el cas colombià) i per a desenrotllar l'economia productiva i compromesa a llarg termini amb la sostenibilitat i el progrés social en el cas d'Irlanda. Els condicionants institucionals són molt influents en la perdurabilitat de les empreses familiars. El context colombià requerix de visió a llarg termini, valors compartits, i generació de confiança per a desenrotllar negocis en el país. En el cas del context irlandés, la legislació fiscal fomenta les successions empresarials primerenques, a través de bonificacions per a les transmissions que es produïxen abans dels 65 anys de la generació al comandament.

Francisco Vallejo, president de l'IVEFA, va tancar la jornada destacant l'aprenentatge obtingut quant a bones pràctiques de gestió, la perspectiva comparativa internacional, la importància de la professionalització i el repte de la successió des de la perspectiva de les generacions entrants. Va finalitzar expressant que: "Lo més important que tenim són els valors. Si es tenen bons valors, es tenen bones empresas"

Ponente, promotores y patrocinadore de la Cátedra

 

Per a tornar a veure la jornada: