Títol: no disponible.
Guanyadora: Sara Arrojo Montilla
Tutor: no disponible
Aquest treball aborda el fenomen de la violència en el festeig adolescent (VN), definida com qualsevol forma de violència física, psicològica, sexual o d’assetjament —presencial o en línia— exercida dins de relacions afectives entre adolescents. Se centra especialment en la violència exercida per xics cap a les seues parelles femenines, diferenciant-se de la violència en parelles adultes per les seues característiques i dinàmiques específiques.
La VN s’ha convertit en un problema social global, amb conseqüències greus per a la salut mental i emocional de les i els adolescents, incloent trastorns com l’ansietat, la depressió i l’estrés posttraumàtic, així com efectes sobre la seua vida relacional futura. Malgrat la seua creixent prevalença, les actituds envers la VN, en particular la culpabilització de la víctima i la gravetat percebuda, han estat poc explorades, especialment en població adolescent.
La tesi respon a dues problemàtiques clau: d’una banda, l’eficàcia dels programes de prevenció dirigits a adolescents en risc de patir o exercir VN; i d’altra banda, la necessitat de disposar d’instruments vàlids per avaluar actituds públiques envers la VN en adolescents.
Per a això, es van desenvolupar tres estudis. L’estudi 1 consistí en una revisió sistemàtica i metaanàlisi de programes preventius adreçats a adolescents en risc, mostrant resultats prometedors en la reducció de la perpetració i la victimització de VN física i sexual. Els estudis 2 i 3 es van centrar en la validació de dues escales adaptades al context adolescent: una sobre la culpabilització de la víctima (ADV-VBA) i una altra sobre la gravetat percebuda de la VN (PS-ADV). Ambdues van demostrar ser eines psicomètricament sòlides, amb bona fiabilitat i validesa, i es van associar amb variables com el sexisme ambivalent, l’empatia i la conducta violenta.
Els resultats revelen que les actituds de culpabilització de la víctima prediuen tant la victimització com la perpetració de la VN, i que una baixa percepció de gravetat es relaciona amb nivells més alts de sexisme i menor empatia. Aquestes escales són útils tant per a la investigació com per a les intervencions educatives i els programes de prevenció.
En conjunt, la tesi contribueix al coneixement científic sobre la VN en l’adolescència i proporciona eines pràctiques per a millorar la seua detecció, prevenció i intervenció, especialment entre els adolescents més vulnerables.