Youth Chair UV GVAUniversitat de València Logo del portal

The third edition of the UV Youth Chair Award for the best final degree project, master's thesis, and doctoral thesis related to youth analysis and intervention with young people from 12 to 30 years old.

The goal of this award is to encourage, among university students, the study of aspects related to youth. Students or graduates of any official degree from a Spanish university who have presented their final degree project, master's thesis or doctoral thesis during the academic years of 2022-23 and 2023-24, are eligible to participate.

Video of the act of the ceremony of the 3rd Edition of Youth Chair Awards

Award for best Undergraduate Degree Final Project (TFC). Maria Isabel Nieto Gómez

Títol: no disponible.

Guanyadora: Maria Isabel Nieto Gómez
Tutor: no disponible

"Viviendo sin Límites" és un projecte d’intervenció socioeducativa adreçat a joves d’entre 18 i 30 anys amb vincle amb la ciutat de València. Naix amb la finalitat d’oferir recursos i formació pràctica per facilitar el pas cap a una vida autònoma i independent, tot promovent la participació activa, la inclusió i l’empoderament juvenil.

L’objectiu és proporcionar a la joventut competències útils per a la vida quotidiana, com ara la gestió de l’economia domèstica, el manteniment bàsic de la llar, el coneixement administratiu i l’autocura, alhora que es fomenta el vincle amb els serveis municipals i la implicació en la vida comunitària. El projecte també pretén visibilitzar i optimitzar els recursos públics destinats a la joventut, afavorint espais de participació, relació i aprenentatge col·lectiu que permeten el desenvolupament personal i social dels i les joves.

Entre les activitats que s’hi desenvolupen, destaquen tallers pràctics que es duen a terme als 14 Centres Municipals de Joventut, centrats en habilitats per a la vida diària, així com dinàmiques grupals orientades a l’autoconeixement i la motivació personal. El projecte també inclou activitats com excursions, concursos de cuina saludable, gimcanes temàtiques i altres esdeveniments lúdics i educatius que afavoreixen l’aprenentatge experiencial i la cohesió de grup. A tot això s’afegeix una plataforma digital que dona suport als continguts i permet fer un seguiment formatiu de manera autònoma. La iniciativa s’inicia amb una jornada de presentació oberta a la ciutadania i entitats col·laboradores, i es desenvolupa en diverses fases que inclouen diagnosi, execució i avaluació.

"Viviendo sin Límites" respon a una necessitat detectada entre la joventut valenciana: la falta de competències per a una vida independent. Davant aquest repte, es presenta com una proposta innovadora i transformadora, que aposta per capacitar les persones joves i potenciar el seu paper com a agents actius en la societat.

Award for best Undergraduate Degree Final Project (TFG). Irina Navarro Montoya

Títol: no disponible.

Guanyadora: Irina Navarro Montoya
Tutor: no disponible

L’edat adulta emergent es caracteritza pel desenvolupament de la identitat i, per a molts joves, és un procés d’inestabilitat i incertesa en el qual no se senten preparats per entrar en l’edat adulta. En aquesta etapa es produeix un augment de la conducta suïcida i de les autolesions. Per estudiar la ideació suïcida, s’ha seguit el model integrat motivacional-volitiu. L’objectiu general va ser analitzar la relació entre l’atrapament, la conducta suïcida i el sentit de la vida en l’edat adulta emergent. La hipòtesi de partida era que el sentit de la vida amortiria la relació entre el sentiment d’atrapament i la ideació suïcida en aquesta etapa.

L’estudi segueix un disseny transversal i analític. Els joves que van participar en la investigació van signar el consentiment informat i van completar la bateria de qüestionaris mitjançant LimeSurvey.

Els resultats van indicar que els nivells de ideació suïcida augmentaven significativament a mesura que augmentava la sensació d’atrapament, però només quan el sentit de la vida era baix. D’aquesta manera, s’evidencia que l’edat adulta emergent és una etapa clau per intervenir en la recerca d’un propòsit vital, amb la finalitat de prevenir els trastorns mentals i el risc de suïcidi.

Award for best Master’s Degree Final Project (TFM) Rebeca Subsierra Abad

Títol: no disponible.

Guanyadora: Rebeca Subsierra Abad
Tutor: no disponible

L’imaginari al voltant de la cultura de la sexualitat incideix en les relacions amoroses i d’amistat, on la població adolescent i juvenil construeix models normatius enfocats a l’erotització i l’objectivació del cos de les dones. Les relacions intersubjectives i afectivosexuals continuen estant adscrites a rols i estereotips tradicionals, a causa de l’estructura de relacions asimètriques entre els gèneres, de la qual són partícips tant els homes com les dones.

La violència sexual porta implícita una estructura de poder i uns rols sexistes, adscrits a l’ordre simbòlic i cultural al qual totes i tots pertanyem, i això comporta que es normalitze la violència sexual exercida contra les dones, a través de la normalització d’assetjaments, abusos i agressions, les quals es troben “justificades” i normalitzades en els mitjans de comunicació de masses, les xarxes socials i la cultura popular.

Per tant, el present projecte d’intervenció està dissenyat sobre la base d’un marc teòric que es troba correlacionat amb la temàtica dels diferents tallers i, per tant, permet justificar-ne la realització. D’altra banda, la metodologia utilitzada en el projecte facilita un aprenentatge innovador, adequat i coherent amb els interessos de la població objecte d’intervenció, a través de la utilització de recursos tant teòrics com pràctics, uns recursos que permeten detectar, prevenir, conscienciar i erradicar la violència de gènere i sexual.

Finalment, s’estableix un sistema d’avaluació amb indicadors quantitatius i qualitatius que permetrà conéixer els resultats i l’impacte de la implementació del projecte en la població destinatària.

Award to the best Doctoral Thesis. Sara Pons Morales

Títol: no disponible.

Guanyadora: Sara Arrojo Montilla
Tutor: no disponible

Aquest treball aborda el fenomen de la violència en el festeig adolescent (VN), definida com qualsevol forma de violència física, psicològica, sexual o d’assetjament —presencial o en línia— exercida dins de relacions afectives entre adolescents. Se centra especialment en la violència exercida per xics cap a les seues parelles femenines, diferenciant-se de la violència en parelles adultes per les seues característiques i dinàmiques específiques.

La VN s’ha convertit en un problema social global, amb conseqüències greus per a la salut mental i emocional de les i els adolescents, incloent trastorns com l’ansietat, la depressió i l’estrés posttraumàtic, així com efectes sobre la seua vida relacional futura. Malgrat la seua creixent prevalença, les actituds envers la VN, en particular la culpabilització de la víctima i la gravetat percebuda, han estat poc explorades, especialment en població adolescent.

La tesi respon a dues problemàtiques clau: d’una banda, l’eficàcia dels programes de prevenció dirigits a adolescents en risc de patir o exercir VN; i d’altra banda, la necessitat de disposar d’instruments vàlids per avaluar actituds públiques envers la VN en adolescents.

Per a això, es van desenvolupar tres estudis. L’estudi 1 consistí en una revisió sistemàtica i metaanàlisi de programes preventius adreçats a adolescents en risc, mostrant resultats prometedors en la reducció de la perpetració i la victimització de VN física i sexual. Els estudis 2 i 3 es van centrar en la validació de dues escales adaptades al context adolescent: una sobre la culpabilització de la víctima (ADV-VBA) i una altra sobre la gravetat percebuda de la VN (PS-ADV). Ambdues van demostrar ser eines psicomètricament sòlides, amb bona fiabilitat i validesa, i es van associar amb variables com el sexisme ambivalent, l’empatia i la conducta violenta.

Els resultats revelen que les actituds de culpabilització de la víctima prediuen tant la victimització com la perpetració de la VN, i que una baixa percepció de gravetat es relaciona amb nivells més alts de sexisme i menor empatia. Aquestes escales són útils tant per a la investigació com per a les intervencions educatives i els programes de prevenció.

En conjunt, la tesi contribueix al coneixement científic sobre la VN en l’adolescència i proporciona eines pràctiques per a millorar la seua detecció, prevenció i intervenció, especialment entre els adolescents més vulnerables.