Logo de la Universitat de València Logo Càtedra de privacitat i transformació digital Microsoft-UV Logo del portal

Medicina prenatal i intel·ligència artificial: Com pot aquesta tecnologia donar suport a la comunitat científica per a salvar vides?

  • 3 de maig de 2021

Cafeteria càtedra microsoft

 

La nostra CafeterIA és un espai de trobada interdisciplinària oberta a abordar aspectes de rellevància per als objectius de coneixement que promou la Càtedra en relació amb la transformació digital i la Intel·ligència Artificial (IA). La primera sessió es dedica a l'ús de la IA aplicada a la investigació en Salut i Benestar, examinant el cas de la medicina prenatal predictiva.

En l'última dècada han crescut exponencialment les investigacions d'Intel·ligència Artificial aplicades a la Salut i el Benestar. En el context de la investigació mèdica, la predicció generalment es refereix al diagnòstic o al pronòstic. El pronòstic s'aplica no sols a les persones malaltes o amb un diagnòstic establit, sinó també, per exemple, a les dones embarassades amb el risc de diabetis o preeclamsia. Gran part de les investigacions recents sobre Intel·ligència Artificial per a la prevenció de trastorns propis de l'embaràs s'han centrat en l'aplicació de machine learning. No obstant això, tots aquests treballs suposen per defecte un model de diagnòstic mèdic tradicional en el qual els indicadors de predicció es basen únicament en els factors biològics de les pacients.

En aquest context, sorgeixen algunes preguntes interessants: podrien millorar les prediccions dels models i algorismes si, a més dels factors biològics, es tenen en compte també els factors psicològics (com les estratègies de regulació cognitiva de les emocions o la personalitat), i els factors socials (com la satisfacció laboral, l'estrés, la percepció de càrrega física o la compensació econòmica)? Aporten els models desenvolupats fins al moment realment coneixements nous o simplement aprenen quin és el pròxim pas més probable entre un conjunt d'accions possibles que el metge realitzaria en aqueixa situació? Què hauria de canviar en la gestió dels serveis de salut per a evitar les diverses fonts de biaix en la història clínica electrònica?

 

En aquesta sessió prendrem café amb:

María del Carmen

Guillermo Antiñolo

Pablo Fernández

María del Carmen Romero Ternero.

Professora Titular en el Departament de Tecnologia Electrònica de la Universitat de Sevilla.

Guillermo Antiñolo Gil.

Catedràtic d'Universitat en el Departament d'Obstetrícia i Ginecologia de la Universitat de Sevilla i Cap de Servei de Reproducció de l'Hospital Universitari Verge de la Rosada.

Pablo Fernández Berrocal.

Catedràtic d'Universitat en el Departament de Psicologia Bàsica i Director del Laboratori d'Emocions de la Universitat de Màlaga.

 

CONVERSACIÓ

 

Sessió realitzada el 3 de maig de 2021

 

 

QUÈ ÉS LA CAFETERIA?

 

En la nostra CafeterIA busquem un format àgil en línia per a la divulgació del coneixement i el debat científic. Aquestes són les seues característiques:

  1. La CafeterIA és una activitat en línia amb una duració aproximada de 45 minuts que celebrem a l'hora del café, les 16.00.
  2. Comptarà amb un màxim de tres intervinents que dialoguen sobre una qüestió d'interés amb la qual es troben professionalment relacionats des de diferents punts de vista (investigació, empresa o administració).
  3. Té l'ambició de ser un espai de trobada oberta al diàleg i la interacció amb el públic assistent.

Les nostres següents sessions inclouran temàtiques relacionades amb l'ús de la Intel·ligència Artificial aplicada a la investigació judicial i policial penal, l'impacte de la Transformació digital i la Intel·ligència Artificial en la reconstrucció i la competitivitat europea o els avanços en l'anomenat Brain Project