Logo de la Universitat de València Logo Càtedra de privacitat i transformació digital Microsoft-UV Logo del portal

Ús de dades en l'assistència sanitària: Oportunitats i desafiaments

  • 21 de juny de 2022
Conferència Data-driven future of Healthcare

Participació del director de la Càtedra, Ricard Martínez, en la conferència Data-driven future of Healthcare organitzada pel Healthcare Data Innovation Council.

“Necessitem processar les dades per al desenvolupament de la humanitat”. Amb aquesta afirmació el professor Ricard Martínez M. va entregar el sentit i la motivació per a treballar en el disseny de sistemes de gestió de dades en salut. “Cal considerar el bé comú com el propòsit principal del processament de dades”, va agregar.

Aquesta idea del director de la Càtedra Privacitat i Transformació Digital Microsoft-Universitat de València va ser part de la seua intervenció en la conferència Data-driven future of Healthcare (El futur de l'assistència sanitària basat en dades). L'esdeveniment va ser organitzat pel Healthcare Data Innovation Council i es va dur a terme a Brussel·les, Bèlgica.

Entre altres nocions, Martínez va suggerir que el processament de dades en salut requereix constatar la realitat i les necessitats de la societat. Des d'ací, s'ha de buscar un marc legal comú per a Europa enfocat en la investigació.

De fet, el Reglament General de Protecció de Dades (RGPD) prescriu que s'ha de desenvolupar i implementar sistemes que permeten la investigació amb dades, fent un esforç raonable per a la seua protecció considerant la tecnologia disponible a tot el món. En altres paraules, la norma no ordena de manera taxativa la protecció de la privacitat. També, s'ha de protegir el dret de les persones a beneficiar-se de la investigació amb les dades disponibles.

Per a complir amb aquesta obligació, va assenyalar Martínez, és necessari crear ambients segurs, amb registre i traçabilitat per a processar les dades i, al mateix temps, “apostar per un espai europeu federat de dades”. El sentit d'això que les dades que es processen segons les lleis locals i els resultats de la investigació i puguen ser compartits en altres estats de la Unió.

“La tecnologia en gestió de dades s'ha de considerar com una assistència per a proveir traçabilitat, control i garanties als drets dels pacients”, va acabar l'acadèmic.

  • Enregistrament del Panell

Martínez va intervindre en la taula Healthcare Data Opportunities and Challenges, on va compartir amb Meni Styliadou, fundadora i codirectora d'H2O Enterprise; Julián Isla, director i cofundador de Fundació 29; Elena Bonfiglioli, Microsoft Health and Life Sciences EMEA; Elisa Ficarra, professora i investigadora en la Universitat de Modena e Reggio Emilia; Francis D’Silva, director del CGI Norway; i Heidi Beate Bentzen, investigadora en la Universitat d'Oslo i consellera del grup TEHDAS WP8.

El panell s'inicia en el minut 19’ i s'estén fins a 1h47’.

 

 

  • El Consell

El Healthcare Data Innovation Council és una associació d'actors del sistema d'atenció mèdica com a metges, pacients, investigadors, empreses farmacèutiques i de tecnologia mèdica. El seu objectiu és avançar en els marcs reguladors i en les tecnologies de protecció de la privacitat per a compartir i usar dades en la indústria sanitària.