Logo de la Universitat de València Logo Càtedra de Transformació del Model Econòmic. Economia Circular en el Sector de l'Aigua Logo del portal

Francesc Hernández en RTVE: 'És fonamental reformular l'actual model de gestió de l'aigua en termes estructurals'

  • Unitat Web i Màrqueting
  • 23 d’agost de 2023
Edificio de Radio Televisión Española

El director de la Càtedra de Transformació del Model Econòmic: Economia Circular en el Sector de l'Aigua de la Generalitat Valenciana i la Universitat de València (GVA-UV), ha afirmat que tenim una estructura i una regulació en matèria d'aigua 'pensades per a temps d'abundància o, almenys, per a temps de no escassetat' i que, en aquest sentit, 'és fonamental reformular l'actual model de gestió de l'aigua donant entrada als recursos no convencionals'.

El catedràtic Francesc Hernández ha fet aquestes declaracions en una entrevista realitzada per a Radiotelevisió Espanyola (RTVE) en el marc de la Conferència de la Setmana Mundial de l'Aigua - un fòrum estratègic de caràcter internacional on prestigiosos experts en la matèria reflexionen sobre els problemes de la falta d'aigua en el món - que s'ha celebrat a Estocolm entre el 20 i el 24 d'agost i que la seua temàtica ha versat sota el títol ‘Llavors de canvi: Solucions innovadores per a un món amb consciència hídrica’.

'Cal fer un salt important quant a gestió es refereix', ha subratllat Hernández. Un objectiu que l'expert considera un 'vertader desafiament' a Espanya, on en matèria de regulació, 'les competències estan molt fragmentades' perquè, 'si hi ha 8.000 municipis, tenim 8.000 responsables de gestió de l'aigua i, al seu torn, hi ha mancomunitats, organismes públics, diputacions, autonomies i el Govern central, entre altres'. 'Tenim tants organismes, tantes institucions que tenen responsabilitats i competències en la gestió de l'aigua, que és quasi impossible arribar a accions de consens globals que afronten directament la problemàtica del canvi climàtic', ha afirmat l'especialista.

El responsable de la Càtedra de Transformació del Model Econòmic: Economia Circular en el Sector de l'Aigua de la Generalitat Valenciana i la Universitat de València (GVA-UV), també s'ha referit al sector agrícola; un sector que, en l'actual context d'escassetat, representa entre el 70% i el 80% del consum d'aigua a escala nacional. 'No té cap sentit l'elevadíssima demanda d'aigua per part de l'agricultura a Espanya perquè no és tan àmplia, tan extensa, tant de regadiu, per a justificar aquest enorme ús', ha manifestat. 'Resulta clau apostar per la modernització dels sistemes de reg amb la finalitat de reduir el pes del tradicional reg per inundació', ha conclòs.