Logo de la Universitat de València Logo Càtedra de Transformació del Model Econòmic. Economia Circular en el Sector de l'Aigua Logo del portal

Investigadors de la UV presenten a Grècia el seu treball sobre les tecnologies en la reutilització de l'aigua

  • Unitat Web i Màrqueting
  • 27 de novembre de 2023
Investigadors de la càtedra a Grècia

Els investigadors de la Càtedra de Transformació del Model Econòmic: Economia Circular en el Sector de l'Aigua (GVA-UV) presenten en un simposi internacional a Grècia les seues investigacions sobre el paper de les tecnologies en la reutilització de l'aigua

Amb els reptes de la reutilització de l'aigua i la sostenibilitat sobre la taula, els membres de la Càtedra de Transformació del Model Econòmic: Economia Circular en el Sector de l'Aigua de la Generalitat Valenciana i la Universitat de València (GVA-UV), dirigida per Francesc Hernández, han presentat les seues recents investigacions sobre aquesta matèria en el marc del IV Congrés Internacional ‘Economia Circular i Sostenibilitat’ que ha reunit del 19 al 21 de juny en Heraklion, Grècia, a nombrosos experts internacionals.

Segons el catedràtic Francesc Hernández, qui també coordina el Grup Economia de l'Aigua de la Universitat de València (GEA-UV), una part important de la labor de l'equip d'investigadors valencians és fer visible l'intens treball investigador que realitzen aportant coneixement i propostes que permeten avançar cap a un model econòmic basat en l'economia circular i contribuint a més a la sensibilització i conscienciació de la societat.

En aquest sentit, la investigadora-doctora, Lledó Castellet, va presentar la comunicació titulada ‘Una gestió sostenible del tractament d'aigües residuals en la indústria tèxtil: viabilitat econòmica en el marc de l'economia circular’ ('A sustainable wastewater treatment management in the textile industry: economic feasibility within the circular economy framework', en la seua versió original). Basada en el projecte europeu TRUST, la doctora ha emfatitzat en la necessitat d'adoptar, per part de les empreses tèxtils, noves tecnologies basades en un enfocament sostenible a conseqüència de les ingents quantitats d'aigües residuals que genera una indústria que, de mitjana, necessita entre 2.500 i 3.000 litres d'aigua per a fabricar una samarreta de cotó.

Castellet també ha presentat Biofàbriques i Models d'Economia Circular: Planta de Tractament d'Aigües Residuals 4.0 (Biofactories and Circular Economy Models: Wastewater Treatment Plant 4.0); un treball del qual és investigadora principal i en el qual ressalta la importància d'una simbiosi entre les tecnologies digitals i l'economia circular en les plantes de tractament d'aigües residuals que permeta aconseguir una gestió més eficient i sostenible.

La investigadora-doctora, Águeda Bellver, ha exposat davant els assistents al simposi la comunicació ‘Aiguamolls artificials per a assegurar la gestió de la qualitat dels efluents: Un enfocament basat en la restauració d'ecosistemes aquàtics’ ('Constructed wetlands to ensure the effluent quality management: An approach based on water ecosystems restoration'). Una investigació basada en el projecte europeu Life Renaturwat mitjançant la qual s'analitzen els aiguamolls artificials com la tecnologia del futur per al tractament terciari de les aigües residuals en xicotetes àrees urbanes que necessiten millorar la qualitat dels seus efluents. L'objectiu: revaloritzar l'efluent i aconseguir una gestió adequada que satisfaça les necessitats de la població i el medi ambient.

Bellver també és la investigadora principal de ‘La digestió anaeròbia des del punt de vista econòmic, ambiental i social: la influència de l'economia circular i la millora del biogàs’ ('Anaerobic digestion under economic, environmental and social point of view: The influence of circular economy and biogas upgrading'). Amb ella, l'experta ha posat el focus en la identificació dels beneficis socials i ambientals de la generació de gasos renovables a partir del fang produït en la depuració de les aigües residuals, amb la finalitat d'ajudar els prenedors de decisions a implementar noves tecnologies que generen gasos més eficients energèticament, com el biometà.

L'investigador-doctor, Vicent Hernández, és l'investigador principal de la comunicació ‘Tecnologies convencionals i solucions naturals en el tractament d'aigües residuals: anàlisi econòmica’ ('Conventional technologies and natural solutions in wastewater treatment: economic analysis'). Un treball de recerca en el qual l'expert fa una anàlisi exhaustiva dels diferents elements que intervenen en el tractament de les aigües residuals i amb el qual pretén definir una política d'inversió i planificació en el tractament d'aquestes aigües amb l'objectiu de desenvolupar un procediment de referència en el sector mitjançant un enfocament que incloga, a més dels aspectes tècnics i econòmics de les diferents solucions, la influència d'aspectes emmarcats en l'economia circular.