L'estudi de la Càtedra de Bretxa Digital de Gènere de la Universitat de València de 2024 ("Anàlisi de la bretxa digital de gènere del sector empresarial de la Comunitat Valenciana") analitza l'estat de la digitalització i la bretxa digital de gènere en el teixit empresarial de la Comunitat Valenciana, destacant la rellevància de la perspectiva de gènere en un sector en procés de transformació tecnològica. Es tracta d'un estudi exploratori amb enquestes a 59 empreses, que inclouen des de microempreses (54,24%) fins a grans empreses (6,78%). L'estudi va avaluar indicadors de digitalització i la distribució per sexe en diferents àmbits de responsabilitat.
La Comunitat Valenciana constituïx un exemple representatiu de la revolució digital que transforma àmbits econòmics, socials i laborals, amb un sector empresarial on el 83% de les empreses es consideren tecnològiques, però només el 5% dels llocs en estos sectors està ocupat per dones. Els resultats també mostraren una concentració de dones en llocs administratius i de servicis, mentres que els rols de lideratge, direcció i desenrotllament tecnològic romanen dominats per hòmens. En el 42% de les empreses, les dones ocupen menys del 24% dels llocs directius, i només en un 17% aconseguixen la paritat en càrrecs d'investigació i desenrotllament.
Els resultats reflectixen que, malgrat uns certs avanços, persistix una desigualtat significativa, especialment en càrrecs de direcció i en sectors tecnològics tradicionalment masculinizados.
L'estudi ha generat un impacte social rellevant en sensibilitzar a les empreses participants sobre la necessitat d'incorporar la perspectiva de gènere en les seues estratègies de digitalització. Les recomanacions derivades de l'anàlisi han sigut compartides amb actors clau, com a institucions d'igualtat i associacions empresarials, promovent un diàleg per a la implementació de mesures inclusives.
Accés a l'informe: Anàlisi de la bretxa digital de gènere del sector empresarial de la Comunitat Valenciana