
Professor coordinador del curs: Rafel Arnal, CEFIRE de Torrent.
Professors dels tallers didàctics: Tenores di Neoneli (Antonio Cau, Ivo Marras, Angelo Piras, Roberto Dessi´, Orlando Mascia, Eliseo Mascia), Efrén López, Danai Loukidi i Fotiní Trigonaki.
Dates: de l’1 al 4 de juliol de 2019.
Lloc: Conservatori Superior de Música Joaquín Rodrigo de València (CSMV). C/ Ricardo Muñoz Suay, s/n.
Durada: 20 hores lectives.
Nombre d’alumnes: màxim 25 places repartides en grups de 5 per a cadascuna de les modalitats.
Requisits: S’adreça preferentment a professors de música, estudiants de música i músics en actiu amb experiència en música tradicional. Un mínim del 80% d’assistència. Els alumnes han d’assistir a cada sessió completa (la jornada de conferències del dia 1 de juliol i el taller de la seua modalitat del 2 fins al 4 de juliol) i signar en tots els fulls de control d’assistència que es presenten al llarg de la trobada fins a completar un mínim de 18 hores de dedicació.
Objectius:
- Identificar i catalogar les mostres de la música tradicional d´arrel popular, present als àmbits domèstic, festiu, laboral, infantil, etc. de la Comunitat Valenciana.
- Conèixer els instruments musicals tradicionals, les músiques i les danses, i els jocs populars que hi estan associats.
- Aprendre a utilitzar aquests elements de la cultura tradicional com a recurs en la classe de música.
- Conèixer les músiques i danses tradicionals de la Mediterrània, la seua diversitat i la seua riquesa.
- Descobrir els punts en comú entre la nostra tradició i altres cultures musicals remotes o pròximes dins de l´àmbit cultural mediterrani.
- Reflexionar sobre el fet musical des de l´anàlisi sistemàtic de com està feta la música.
- Descobrir, a partir de la praxi, els recursos que la música tradicional valenciana i les músiques d´altres cultures mediterrànies poden aportar a l´educació musical a l´escola primària i secundària i als conservatoris.
- Aspectes generals i etnomusicologia aplicada. Elements del llenguatge musical i gèneres instrumentals en les diferents músiques tradicionals de la Mediterrània.
- Els gèneres musicals per als balls populars: la dansa a les cultures de l´Orient Mitjà i de la Mediterrània, incloses les danses tradicionals valencianes.
- Conèixer els elements melòdics, rítmics, harmònics, formals i improvisadors que conformen la música tradicional valenciana a través de la teoria i de la pràctica.
- Classificació dels instruments tradicionals i construcció d´alguns de percussió, corda i vent.
- Experiències en l´adaptació curricular de la música tradicional valenciana. El flabiol valencià.
Programació
Dia | Activitat | Hora | |
1/7/19 Jornada inaugural |
Conferència: “Tradició musicoliterària aplicada a l’educació: M. Teresa Oller, paradigma del clàssic i el popular”. M. Cristina Aguilera Gómez i Pascuala Morote Magán Conferència: “Poesia oral improvisada als països de la Mediterrània”. Josep Vicent Frechina Conversa amb Pep Gimeno “Botifarra”. de 12.30 a 14.00 h.Tallers simultanis:
|
9-14 | |
2/7/19 3/7/19 4/7/19 Tallers
|
Modalitat 1 |
Composició en música modal. Taller d´experimentació dins del camp de l´anomenada "música modal", a través de l´anàlisi i interpretació de peces pertanyents a les tradicions grega, turca, iraniana, àrab, àzeri o afganesa, tot treballant els seus sistemes melòdics (makam, raga...) i rítmics (usul, tala...). |
9-14 |
Modalitat 2 |
Característiques del sistema modal (makam) a través del repertori musical de Grècia i Turquia (impartit en anglès). El seminari tractarà les principals característiques del sistema modal (makam), a través del repertori de Grècia i Turquia:
|
9-14 |
|
Modalitat 3 |
"LUSSU, un´Omine, una vita". Polifonia de Sardenya (impartit en italià). En aquest taller farem un viatge que ens durà a treballar la vida i les obres d´Emilio Lussu a través del cant polifònic de Sardenya. Els i les participants aprendran mitjançant la transmissió oral les veus de cançons com Sa Seria, Passu Torrau, Ballu Tundu, etc., el contingut de les quals expliquen la vida i les obres del gegant d´Armungia, des del naixement fins a la seua mort. Emilio Lussu (Armungia, Sardenya, 1890-Roma, 1975) va ser un escriptor, militar i polític italià. Diputat i dues vegades ministre, va ser fundador del Partito Sardo d’Azione i del moviment antifeixista Giustizia e Libertà. Va prendre part com a oficial en la I Guerra Mundial, on va ser condecorat diverses vegades, i, com a voluntari, a la Guerra Civil espanyola i en la resistència italiana. |
9-14 |
|
Modalitat 4 |
Danses tradicionals gregues i consciència corporal (impartit en valencià). Fotiní Trigonaki Taller de danses gregues adreçat no només a les persones que els agrada la dansa sinó també a tots aquells que necessiten afluixar tensions i dirigir la mirada cap a la persona i el grup. El taller és una mirada actualitzada als balls del país hel·lènic, que integra diferents aspectes com la respiració, l´expressió, el cos, el ritme, la música, la consciència corporal i la convivència harmònica. |
9-14 |
Informació i matrícula: Les persones interessades han d’omplir el formulari de preinscripció i indicar en el camp del nom del curs Polirítmia i el número de la modalitat de taller en què es volen apuntar.
Formulari de preinscripció
Àrea d’Activitats Musicals
Fundació General de la Universitat de València
C/. Amadeu de Savoia, 4-4a planta. València.
Telèfon 96 398 31 96 - www.uv.es/pam - pam@uv.es
Aquest curs forma part de la programació de cursos de formació musical de l’Àrea d’Activitats Musicals de la FGUV. Podeu consultar la normativa sobre política de privadesa i condicions generals dels cursos en l’enllaç següent:
http://go.uv.es/p0ZpWDQ
Preu de matrícula: Estudiants de la UV, estudiants de conservatoris (d’ensenyaments de música de grau professional o superior) i membres del col·lectiu d’Alumnes UV: 35 €. Públic en general: 45 €.
Certificació: Els alumnes que complisquen el requisit d’assistència rebran una certificació d’aprofitament del curs signada pel vicerector de Cultura de la Universitat de València.