Fundació General UVUniversitat de ValènciaCol·lecció Martínez Guerricabeitia Logo del portal

Art i Política

Amb aquesta exposició, el Patronat Martínez Guerricabetia vol mostrar una part de la seua col·lecció d’art gràfic, en la qual els elements geomètrics formen una part essencial en la seua composició. L’abstracció geomètrica intenta que ni l’obra en si ni cap de les seues parts representen objectes del món visible. En el seu desenvolupament tenen una gran importància les bases matemàtiques de la composició i els experiments sistemàtics amb el color.

Horari: de dimarts a dissabte de 10 a 14 hores  i de 16 a 20 hores. Diumenge i festius de 10 a 14 hores. ENTRADA LLIURE

Visita visual

Existeix l’art pur? Per a què val l’art per l’art? L’art sense significat no esdevé objecte de consum i decoració? L’art no ha de procurar canviar les coses, eliminar l’explotació de l’home per l’home, provocar la reflexió sobre la societat corrupta i moure la gresca cap a un canvi social? Es pot fer art compromès sense caure en el pamflet polític?

Aquestes i altres preguntes es feren tots els artistes que exposen a la sala. Tots tenien o tenen preocupacions socials, estaven o estan compromesos directament o indirectament amb els partits polítics europeus d’esquerres en un període en què es preguntaven per l’alternativa tant al capitalisme com al comunisme oficial representat per Rússia.

«Ladies and gentlemen, the Wall went down!» Així parlava Reagan, arrabassant tot el protagonisme a les societats que el tiraren avall. Tot just un parell de dècades després d’aquell anunci les democràcies occidentals són cada vegada menys transparents i menys solidàries.

L’artista, com a intel·lectual, viu en una societat concreta; les seues accions naixen impregnades per alguna ideologia, i la seua obra així ho reflecteix. El que marca l’experiència del món no és la vida, sinó la supervivència. La qüestió no és el sistema econòmic existent, sinó l’enorme esforç que ha de fer l’artista per trencar els lligams que règims polítics, mecenes i societats li imposen. No obstant això, una gran obra d’art pot nàixer a partir d’un fet fortuït o casual per aconseguir, a les mans de l’artista, una dimensió universal. Vegeu-ne alguns exemples en aquesta exposició.