Fundació General UVUniversitat de ValènciaCol·lecció Martínez Guerricabeitia Logo del portal

Exposició ‘Mundo B’ de Mavi Escamilla, a la Sala Martínez Guerricabeitia de La Nau

El Patronat Martínez Guerricabeitia va acolir l´exposició ´Mundo B´, de l´artista valenciana Mavi Escamilla, fins el dia 4 d’octubre de 2015. La mostra es va exhibir a la Sala Martínez Guerricabeitia del Centre Cultural La Nau i va rebre la visita de més de 2.000 persones.

Aquesta exposició s’inclou en la línia de treball del Patronat ‘Trobades amb la Col·lecció Martínez Guerricabeitia’, la qual acosta al públic les creacions d’artistes pertanyents a la Col·lecció de la Universitat de València. En el cas d’Escamilla, l’artista s’hi incorporà com a guanyadora amb l´obra ´Señora B´, juntament amb Miki Leal, de la 12a Biennal Martínez Guerricabeitia, celebrada en 2014.

Amb ‘Mundo B’, Mavi Escamilla realitza una recopilació del seu treball entre 2007 i 2010 (hi ha algunes peces de 2014), amb la qual critica la cara B, el costat fosc de la societat, pintada en blanc i negre.

En aquesta mostra es veuen els treballs de tres sèries diferents: ‘Esclavos’, ‘Idólatras’ i ‘En venta’, en què els diners –que Escamilla denomina “botxins”–, la figura de la dona sexualitzada –que l’artista, així mateix, qualifica de “víctima”– i la violència es converteixen en la cara B del món que deixa una porta oberta a l’esperança amb la sèrie ‘BANG!’.

En aquesta exposició, Mavi Escamilla ha reunit mig centenar de peces entre pintures, realitzades en tinta xinesa amb màscara de reserva i ceres, i dibuixos, en llapis. Les mesures dels quadres oscil·len entre els 50x50 i els 190x190 centímetres, amb peces de 100x70 i 100x80. També hi ha diverses peces de porcellana, una microinstal·lació i el ‘ready made’ ‘Mi corazón te pertenece’. Aquestes darreres són obres, realitzades en 2015, que porten el discurs d’Escamilla més enllà de la pintura.

L’estètica de Mavi Escamilla és dura, directa, i la seua obra parla per si mateixa. En ‘Mundo B’ l’artista mostra natures mortes que posen de manifest la necessitat d’un diàleg o debat social protagonitzat per l’autocrítica, que, a poc a poc, fan camí fins arribar a un punt d’esperança en què “la revolució és la solució”, sosté Escamilla.

La crítica social que defineix el blanc i el negre de Mavi Escamilla respon perfectament a la línia compromesa de la Col·lecció Martínez Guerricabeitia que el Patronat exhibeix a la sala de La Nau.

En definitiva, ‘Mundo B’ és un lloc per al sarcasme i la ironia de la vida moderna a través de l’estudi de la imatge des de representacions cinematogràfiques i obres clàssiques de la història de l’art.

La mostra de Mavi Escamilla es complementa amb un servei gratuït de visites guiades i d’activitats didàctiques, obert a tota la comunitat universitària i a la ciutadania. A través d’aquestes iniciatives, es convida al visitant a aprofundir i treballar la reflexió sobre les obres i el discurs de l’autora, facilitant així l’accés a l’art contemporani.

Un catàleg trencador
El catàleg de l’exposició, que es presentà a l’Aula Magna de l’edifici històric de la Universitat el passat 13 de juliol, trenca amb l’estètica projectada, fins ara, dins de la sèrie ‘Trobades’ i respon a un projecte únic ideat des del començament de la creació del ‘Mundo B’ per Mavi Escamilla, qui va supervisar l’edició dissenyada per l’estudi Collage-no.

La publicació, que fa un recorregut elegant, visual i molt intuïtiu per l’obra de l’artista a través de fotografies de sala, es presenta en tapa dura, folrada en ras amb gravats en or i 120 pàgines en paper ‘couché’ banyat en daurat i roig.

El catàleg arranca amb una introducció del Patronat Martínez Guerricabeitia on s’argumenta com l’obra de Mavi Escamilla encaixa a la perfecció dins del corrent de denúncia social i d’art compromés de la Col·lecció i els textos principals estan escrits pel pintor Ángel Mateo Charris i la crítica Johanna Caplliure.

‘Mundo B’ de Mavi Escamilla és una exposició organitzada per la Universitat de València, a través del Vicerectorat de Cultura i Igualtat; la Fundació General de la Universitat de València, mitjançant el Patronat Martínez Guerricabeitia; i el Centre Cultural La Nau; amb la col·laboració de Banco Santander i Heineken España.