Fundació General UVUniversitat de ValènciaCol·lecció Martínez Guerricabeitia Logo del portal

L'exposició 'Art, dolor i Compromís' continua la seua itinerància a Ontinyent

  • Fundació General UV
  • 21 de setembre de 2023
Image de la noticia

La Casa de Cultura d’Ontinyent ha inaugurat aquest 19 de setembre la mostra de la Col·lecció Martínez Guerricabeitia que posa en valor el treball de les dones artistes que integren la col·lecció.

La Casa de Cultura d’Ontinyent acull des d’aquest dimarts i fins al pròxim 19 de novembre l'exposició ‘Art, dolor i compromís. Dones en la Col·lecció Martínez Guerricabeitia’, que continua la seua itinerància per la capital de la Vall d'Albaida després d'haver visitat amb èxit Requena i Albaida, a través del programa Societat del Vicerectorat de Cultura i Societat de la Universitat de València.

La mostra s'ha inaugurat en un acte que ha comptat amb la presència de la vicerectora de Cultura i Societat de la Universitat de València, Ester Alba; el regidor de Cultura d'Ontinyent, Alex Borrell; la regidora d'Igualtat, Paula Soler, i els comissaris de la mostra, Rafa Gil i Mª Àngels Pérez.

La vicerectora Ester Alba ha posat en relleu la seua satisfacció “per poder tornar a Ontinyent i seguir col·laborant amb l’Ajuntament per fomentar la cultura i la igualtat”. Alba ha destacat que la "qualitat" i el valor "significatiu" de la Col·lecció, "un recull d’obres d’art contemporani que parla d’una lluita pels valors democràtics. Un patrimoni que presenta en l’escena artística el valor d’unes dones que van lluitar en un moment on tenien tot en contra, on algunes van anar a l’exili i altres van fer l’exili al seu interior”. 

'Art, dolor i compromís. Dones en la Col·lecció Martínez Guerricabeitia’ mostra al públic la tasca d'aquelles dones artistes que van poder fer front al context sociopolític que complicava la seua autonomia com a creadores i que, així i tot, van aconseguir subvertir la situació, mostrant la seua creativitat i traçant les seues trajectòries en el context dels estereotips presents en l'art contemporani patriarcal i que, malgrat l’adversitat, van aconseguir expressar el seu compromís i lluita mitjançant l’art”.

En aquest sentit, la comissària Mª Àngels Pérez ha agraït les facilitats donades per la regidoria de Cultura “perquè es puga gaudir a Ontinyent d'una sèrie de peces de molta qualitat, marcades per una consciència política i social arran tres línies: fer front al poder; reinterpretar els llenguatges d’avantguarda des d’una mirada femenina; i fer front al dolor personal de cada artista”. 

Algunes de les artistes representades en la mostra són, entre altres, Carmen GrauIsabel OliverCarmen Calvo o Mavi Escamilla, guanyadora de la Biennal Martínez Guerricabeitia 2010.

La mostra és fruit de la col·laboració amb la Col·lecció Martínez Guerricabeitia, de la Fundació General de la UV, de l’Ajuntament d’Ontinyent, la Fundació Campus d’Ontinyent i Diputació de València.