Logo de la Universitat de València Logo Fundació General Logo del portal

Programes per a la inserció professional i l'ocupabilitat

  • Fundació General UV
  • 18 de gener de 2024
estudiantat assistint a una xarrada a un fòrum d'ocupació

Com a part del seu objectiu de potenciar la inserció laboral dels titulats de la Universitat de València, UVocupació posa a la seua disposició tota una sèrie de programes d’ocupabilitat que els permeten el desenvolupament d’habilitats, aptituds i competències transversals, necessàries per a la seua òptima professionalització.

Aquestes formacions constitueixen una gran oportunitat per posar en contacte directe a futurs egressats i estudiantat de la Universitat de València amb professionals i representants del teixit empresarial, creant sinergies de treball positives i enriquidores.

En 2023 s’han implementat fins a quatre programes en aquests apartats, entre els quals destaca per l’èxit de la seua acollida, quant a participació i resultats, la tercera edició del programa Shadowing de mentorització, que compta amb el suport de Banco Santander. Amb un increment del 359% en la participació, Shadowing ha permès la transferència d’experiències, coneixements i vivències professionals de 121 mentors i mentores -que també han servit de model d’influència positiva- als 131 participants del programa. En finalitzar l’edició de 2023 les enquestes de valoració han mostrat uns resultats molt positius, amb un grau de satisfacció del 95,6% de les persones participants. Aquestes són algunes de les seues experiències amb el programa:

 

Mentors i mentores Shadowing

La decisió de qualsevol dels professionals de participar en el programa Shadowing no deixa de ser un acte de generositat, però no ho és a canvi de res. El fet de guiar i orientar als estudiants en la seua inserció professional i desenvolupament de carrera té un retorn: fer quelcom que va més enllà de nosaltres mateixos produeix un nivell de satisfacció enorme. No estem parlant d'una altra cosa que del propòsit, una de les palanques més poderoses dins de l'àmbit de la motivació.

Shadowing arreplega molt bé la necessitat de col·laboració entre Universitat i empresa. La Universitat ens ensenya la importància del coneixement i el rigor, i eixa ambició ha d'acompanyar-nos al llarg de tota la nostra trajectòria professional. Però necessita a l'empresa, perquè en ella està el camp de batalla; és en el món empresarial on eixe coneixement s'aplica. La retroalimentació entre tots dos ha de ser contínua, ja que el món empresarial evoluciona a gran velocitat i la Universitat necessita obtindre contínuament feedback perquè el seu contingut al voltant del coneixement estiga permanentment actualitzat.

Per a l'estudiantat la mentoria, a més de dotar-los d'eines que els puguen ajudar a afrontar com a candidats una oportunitat professional, els serveix com a guia per a definir bé els seus objectius professionals i descobrir nous escenaris laborals, a partir de competències professionals que tenen però que desconeixien. 

Álex Salvador Molina. Director de Màrqueting de Cárnicas Serrano S.L.
 

Ser mentora del programa Shadowing és una oportunitat per a continuar aprenent. Més enllà de la perspectiva professional està la humana, i l'escolta activa és un aspecte clau i molt enriquidor. També és enriquidor compartir una trajectòria vital a partir d'una carrera professional com a vivències que poden ser d'utilitat per a una altra persona. És una oportunitat d'establir contacte intergeneracional, estar al dia respecte dels interessos de les persones que s'incorporen al mercat laboral, conéixer de primera mà com evoluciona la societat, les seues inquietuds... i, per què no dir-ho, contagiar-nos de la seua il·lusió i ganes de saber i fer coses.

Considere que és fonamental que existisquen programes de mentoria com Shadowing, ja que és un win-win. La mirada entre generacions és fonamental per a establir noves formes de relacions professionals i connectar amb la importància d'un aprenentatge i acompanyament continu.

Pense que el més important que pot aportar la mentoria a l'estudiantat és fer-los veure que han de confiar en si mateixos i en com són. Per a això han d'entendre l’eixida al mercat laboral com un aprenentatge que no acaba mai i que, afortunadament, disposen de moltes eines al seu abast per a abandonar la seua zona de confort. D'altra banda, permet guiar-los mostrant-los oportunitats segons els seus propis interessos, inquietuds i curiositat.

Inés Picazo Díaz, cap de Medi Ambient i Sostenibilitat de Saggas.

 

Mentees Shadowing

La meua tutora, amb ampla experiència en l’Enginyeria Química, m’ha ajudat a resoldre dubtes, tant dels sectors com de les empreses de la regió en les que puc desenvolupar la meua professió.

Així mateix, m’ha ensenyat la importància que té hui en dia per al mercat laboral les  competències personals, i com unir-les a les meues habilitats tècniques amb l’objectiu de configurar un enfocament més complet al meu perfil i tindre major èxit al meu procés d’inserció laboral.

Estic agraïda a la Universitat de València per haver pogut participar en el programa i el recomane a futurs estudiants.

Natalia Cárdenas, estudiant del màster en Enginyeria Química.
 

Estim molt satisfet amb la meua mentora. Vaig tindre la sort de mantenir una interacció cara a cara amb una professional del món de l’edició de textos atenta i experimentada. Em va ajudar a comprendre el panorama editorial actual, i em va aconsellar com ningú més haguera pogut, aclarint els meus dubtes i inseguretats. A més em va guiar en l’ús de plataformes com Linkedin i en com orientar el meu currículum al camp del meu interès. Conèixer un perfil com el seu em va obrir varies portes en el seu món professional i va potenciar el contacte amb altres professionals en el sector.

Si estàs perdut en el món laboral, eres un estudiant replet de dubtes sobre el seu futur o no saps com resoldre problemes relatius a la teua carrera professional, et recomane que hi participes. A mí m’ha enriquit la meua visió del món.

Eduardo Juliá, estudiant d’últim any del grau d’Estudis Hispànics.

 

Un altre dels programes que ha comptat amb molt bona acollida és la nova incorporació d’aquest curs: Ruta 5.0, programa en cinc fases, que compta amb el suport de Labora, i que perseguix la millora de l'ocupabilitat d’estudiants d’últims cursos de grau i de màster, personalitzant els itineraris d’inserció a través de diverses accions formatives, tallers experiencials, sessions d'orientació, programes de mentorització i networkings amb organitzacions del teixit empresarial valencià. Amb 32 estudiants i 22 empreses participants, ha aconseguit la inserció del 34% dels seus participants.

“El programa ha resultat excepcional. Ha destacat per la seua claredat en les indicacions, eficiència en la presentació del contingut i la seua proximitat amb els participants. El professionalisme de l'equip de UVocupació ha sigut evident en totes les sessions. El seu suport va resultar fonamental per a tots nosaltres i, en el meu cas particular, va ser crucial per a trobar una entitat concorde a la meua experiència professional i acadèmica”.

 

El programa Promou-Te enfoca els seus objectius a millorar i impulsar la carrera professional d'estudiants de postgrau oficial de la Universitat de València menors de trenta anys, mitjançant el conveni i el suport de l’Ajuntament de València. 56 estudiants i 23 empreses han participat en la darrera edició, amb un resultat de 20 insercions.

Per últim, el programa Talent. Reptes de Talent i Ocupació posa en contacte acosta l’activitat diària empresarial a l’estudiantat, desenvolupant el seu talent, creativitat i idees innovadores, aprofitant-lo com a valor afegit dins del teixit empresarial. La Facultat d’Economia ha acollit l’últim repte proposat per programa, en col·laboració amb Caixa Popular.