Universitat de ValènciaFundació Lluís Alcanyís Logo del portal

  • QUAN ACUDIR AL PODÒLEG?

    És recomanable acudir al podòleg en diverses situacions, com ara: 

    1. Dolor persistent als peus.
    2. Problemes en les ungles, com a ungles encarnades o engrossides o amb canvis en la seua coloració.
    3. Callositats o dureses que causen molèsties. 
    4. Canvis en la pell dels peus, com a taques, enrogiment o descamació. 
    5. Alteracions en la marxa o dificultats per a caminar.
    6. Diagnòstic o tractament de malalties com la diabetis, que poden afectar la salut dels peus.
    7. Necessitat de cures preventives, especialment si es té un risc elevat de desenvolupar problemes als peus a causa de factors com l'edat, la diabetis, l'activitat física o l'ús de calçat inadequat. 

     

  • QUANTES VEGADES CAL ANAR AL PODÒLEG?

    La freqüència amb la qual ha de visitar al podòleg depén de diversos factors, com la seua salut general, el seu historial mèdic i qualsevol problema específic que puga tindre als peus. A continuació, li donem unes pautes generals:

    1. Visites de control: Si no té problemes als peus, és possible que només necessite visitar al podòleg per a revisar l'estat de salut dels seus peus una o dos vegades a l'any.
    2. Condicions mèdiques preexistents: Si té afeccions mèdiques cròniques que afecten els seus peus, com la diabetis, és possible que necessite visitar al podòleg amb major freqüència, possiblement cada tres a sis mesos, per a rebre una cura més regular i preventiu. 
    3. Problemes específics: Si experimenta problemes als peus, com a dolor persistent, dureses, ungles encarnades, deformitats o altres problemes, és important programar una visita amb un podòleg tan prompte com siga possible per a rebre tractament adequat. La freqüència de les visites posteriors dependrà de la gravetat i la naturalesa del problema, així com de la resposta obtinguda al tractament. 

    En resum, la freqüència de les visites al podòleg variarà segons les seues necessitats És important obtindre recomanacions específiques d'un podòleg sobre la freqüència òptima de les seues visites en funció de la seua situació personal i metgessa. 

  • QUALSEVOL PERSONA POT REBRE ATENCIÓ PODOLÒGICA?

    Sí, en general, qualsevol persona pot rebre atenció podològica. Els podòlegs estan capacitats per a tractar una àmplia varietat d'afeccions relacionades amb els peus, independentment de l'edat, el sexe o l'estat de salut. Des de xiquets fins a adults majors, qualsevol persona que experimente problemes als peus, com a dolor, deformitats, problemes en les ungles o alteracions en la marxa, entre altres, pot beneficiar-se de l'atenció podològica. 


    Els podòlegs també juguen un paper important en el control del desenvolupament psicomotriu del xiquet/adolescent, així com en la millora del rendiment esportiu i en el tractament de lesions relacionades amb la pràctica d'esport. 


    A més, els podòlegs també poden proporcionar cures preventives i educació sobre la cura adequada dels peus, la qual cosa pot ser beneficiós per a qualsevol persona interessada a mantindre la salut i el benestar dels seus peus.

  • QUINS TRACTAMENTS DUU A TERME UN PODÒLEG?

    Els podòlegs duen a terme una varietat de tractaments per a abordar diferents problemes relacionats amb els peus. Alguns dels tractaments comuns que realitzen inclouen:

    1. Cort d'ungles: els podòlegs retallen i donen forma a les ungles dels peus, especialment en casos d'ungles engrossides, ungles encarnades o problemes de creixement anormal de les ungles (ungles amb hematoma, ungles psoriàsiques, ungles oncològiques). 
    2. Eliminació de dureses i helomas: tracten i eliminen dureses i helomas que poden generar dolor o molèsties en caminar, i que són conseqüència d'un mal suport, de deformitats del peu i/o d'un frec amb el calçat.
    3. Tractament de fongs en les ungles: proporcionen un diagnòstic clínic i micològic de la infecció fúngica, un abordatge quiropodológico de l'ungla afecta (talle, fresat i eliminació de la porció d'ungla infectada) i opcions de tractament que poden incloure medicaments tòpics i orals per a eliminar el microorganisme que està generant la infecció.
    4. Reeducació ungueal: oferixen tractaments no invasius i específics per a la reeducació del creixement ungueal, en el cas de les ungles encarnades generades per una alteració de la curvatura normal de l'ungla. 
    5. Tractament de berrugues: realitzen procediments, tant conservadors com quirúrgics, per a eliminar berrugues plantars o berrugues en altres localitzacions del peu. 
    6. Ortesi i suports per al peu: confeccionen ortesi a mesura per a tractar deformitats digitals dels dits del peu (galindons, dits en arpa, dits en martell o desviacions digitals). També confeccionen suports plantars (plantilles) personalitzats per a corregir problemes biomecánicos i de la trepitjada, amb unes característiques específiques segons el tipus de pacient (xiquet/a, esportista, pacient diabètic o adult) i la patologia específica a tractar.
    7. Teràpia física: poden recomanar i proporcionar teràpia física per a tractar lesions als peus, com a esquinços de turmell, fasciïtis plantar o esperó calcani, entre altres. 
    8. Tractament i prevenció del peu diabètic: realitzen estudis vasculars i neurològic del peu de risc, detecten zones de risc per a possibles ulceracions, curen úlceres diabètiques i proporcionen tractaments específics d'ortesis i suports plantars per a este tipus dempeus. 
    9. Cirurgia menor: els podòlegs realitzen procediments quirúrgics menors tant de patologia de parts toves (ungles encarnades, extirpació de berrugues i altres quistos dèrmics), com de patologia òssia o deformitats del peu (galindons, dits en arpa, metatarsàlgies, etc).
    10. Assessorament i educació: proporcionen assessorament i educació sobre la cura adequada dels peus, l'elecció de calçat adequat i mesures preventives per a evitar futurs problemes als peus.