L’Orfeó Universitari de València i l’associació Calima es van mobilitzar pel Sàhara amb un concert solidari que va oferir la formació coral degana el passat 25 de febrer a València. Va ser a l’església de Sant Joan de la Creu, en benefici d’aquesta organització de joves valencians i el seu darrer projecte en favor de les xiquetes i els xiquets sahrauís amb discapacitat.
Segons assenyalaven des de Calima, una associació que es mobilitza per a conscienciar la societat sobre el conflicte del Sàhara, una situació crítica per resoldre des de fa més de 45 anys, el següent dels seus projectes consisteix en l’organització d’un campament d’acollida a l’estiu per a xiquets i xiquetes sahrauís amb diversitat funcional.
L’Orfeó Universitari de València col·labora així amb el concert ‘Veus de Calitja’ per tal de “recaptar fons per a l’associació i el seu projecte d’acollida”, afirmava el director de l’Orfeó, Francesc Valldecabres.
“En aquest concert, l’Orfeó, que acaba de tancar la celebració del 75 aniversari i ha sigut reconegut pel Ministeri de l’Interior com a Entitat d’Utilitat Pública, cantarà, entre d’altres obres, una selecció del ‘Requiem’ de Brahms, obra àmpliament coneguda per l’enorme expressivitat d’un compositor que es mostra esperançador i es nega a rendir-se davant la mort”, explicava Valldecabres.
En el concert també participà la soprano valenciana Pilar Moral, que interpretà obres de la castellonenca Matilde Salvador i d’altres autors.
El concert, que va tindre lloc a l’església de Sant Joan de la Creu (carrer poeta Querol, al costat del Palau del Marqués de Dosaigües), “vol ser un esdeveniment cultural que servirà com a preludi de projectes d’encontre, de treball, de solidaritat i d’emoció entre la societat valenciana i la sahrauí”, apuntaven els representants de l’associació.
Mig segle d’incertesa per al poble sahrauí
Arran del desplaçament de 300 civils marroquins en la coneguda com a Marxa Verda, al Sàhara Occidental s’ha succeït quasi mig segle ple d’incertesa per al poble sahrauí i el seu futur. Tot i l’establiment el 1991 de la Missió de les Nacions Unides per al Referèndum del Sàhara Occidental (MINURSO), la situació i la qüestió de l’autodeterminació del poble sahrauí està encara en el tinter del panorama polític. En el desert dels camps de refugiats, l’activisme és potent i es mobilitza, però les necessitats s’agreugen amb una situació en què la guerra acaba de revifar-se entre els fronts polítics a les darreries del passat 2020, ocasionat per la fi de l’alto-el-foc.
Amb la motivació històrica d’ajuda entre la societat valenciana i el Sàhara naix l’associació Calima, que pren com a model el campament d’acollida per a xiquets i xiquetes sahrauís amb diversitat funcional d’entre 6 i 12 anys que l’associació Río De Oro organitza a l’estiu des de fa 10 anys.
Calima es proposa com a portadora d’aquesta acció al territori valencià per tal de cohesionar les relacions de solidaritat de la societat valenciana davant la injustícia que pateix el poble sahrauí, i ho fa amb un model d’intervenció centrat en les persones més vulnerables i que més poden beneficiar-se de l’accés temporal als recursos sanitaris. A més, assegura una acollida que garanteix el dret de la infantesa al gaudi.