La Fundació General gestiona Microcredencials en l’Àrea d’Art i Humanitats, com a part de la formació contínua que vol oferir a la societat. Institucions, empreses, i agents socials en aliança amb els professionals i docents de la comunitat universitària, estableixen acords per promoure formació qualificada en forma de Microcredencials Universitàries (més informació en l'apartat: PREGUNTES FREQÜENTS).
Està dirigida a sectors de població que, amb o sense titulació universitària, vullguen millorar els seus coneixements, destreses i competències en el marc de l’Espai Europeu d’Educació Superior (EEES).
La normativa que regula aquesta formació continua és el pel Reial decret 822/2021, de 28 de setembre, del Ministerio de Universidades i, internament, Reglament de Títols Propis i Programes de Formació Contínua de la Universitat de València.
La FGUV, d’una banda, gestionarà les propostes que PAS i PDI de la UV desitgen plantejar seguint el procediment descrit a les Condicions Legals i a la plataforma habilitada a l’efecte, comptant amb l’assessorament i el suport de l’equip d’aquesta Àrea.
D’altra banda, les persones interessades en matricular-se en alguna d’aquestes Microcredencials universitàries rebran una certificació en finalitzar el seu procés formatiu.
A 2024, l’acord amb l’Àrea de Benestar Social de la Diputació de València ha permés posar en marxa el programa de Formació Universitària en Comarques d’Interior Valencianes (FUCIV), que inclou 7 microcredencials impartits en poblacions de l'interior de la província de València. A aquest programa s’afegeixen altres propostes formatives, fruït de l’esforç del professorat de la Universitat de València per atendre necessitats formatives específiques, concretes i especialitzades que la societat demanda.
Cursos de 'Formació Universitària a les Comarques de l'Interior de València' amb inscripció oberta:
PREGUNTES FREQÜENTS
QUÈ ÉS UNA MICROCREDENCIAL?
Segons el Real Decreto 822/2021, de 28 de setembre, pel qual s’estableix l’organització dels ensenyaments universitaris i del procediment d’assegurament de la seua qualitat, “les universitats podran impartir ensenyaments propis de menys de 15 ECTS (150 hores formatives) que requerisquen o no titulació universitària prèvia en forma de microcredencial o micromòduls, que permeten certificar resultats d’aprenentatge lligats a activitats formatives de curta durada”.
Impulsades por la Comissió Europea, les Microcredencials són:
Experiències d’aprenentatge breus (màxim 150 hores), certificades a nivell europeu. Estan orientades a la certificació de competències clau per a l’aprenentatge al llarg de tota la vida. Es tracta de propostes eminentment pràctiques, amb un enfocament metodològic actiu i que afavoreixen la inserció laboral (upskilling) o donar resposta als reptes formatius dels treballadors en actiu (reskiling)
QUINA NORMATIVA REGEIX LES MICROCREDENCIALS?
Les microcredencials venen regulades pel Reial decret 822/2021, de 28 de setembre, del Ministerio de Universidades pel qual s'estableix l'organització dels ensenyaments universitaris i del procediment d'assegurament de la seua qualitat. Així com pel Reglament de Títols Propis i Programes de Formació Contínua de la Universitat de València.
QUÈ ÉS FORMACIÓ CONTÍNUA?
El reglament de la Universitat de València sobre Formació Contínua regula les Microcredencials i els Certificats de Formació Contínua. Quan el mòdul o acció formativa universitària és inferior a 150 hores se considera “Microcredencial”.
QUINS OBJECTIUS TÉ LA FORMACIÓ CONTÍNUA I LES MICROCREDENCIALS?
• Reforçar el teixit productiu
• Afavorir la motivació i retenció de talent al territori, a la institució i/o a l’empresa.
• Beneficiar la requalificació
• Reduir les taxes de desocupació
• Reforçar les plantilles laborals
• Enfortir la relació entre la universitat i l’empresa, i la formació universitària en qualsevol territori i àmbit social.
Aquesta certificació europea, acreditada per la Universitat de València, ofereix a les empreses, municipis i/o institucions interessades la possibilitat de requalificar els seus empleats, la ciutadania que li és de la seua incumbència, o sectors de població amb necessitats concretes de capacitació, mitjançant cursos formatius específics.
QUI CERTIFICA LES MICROCREDENCIALS?
Els certificats d’aptitud de les Microcredencials els signa la Secretària General de la Universitat de València després de comprovar que els criteris o accions d’avaluació, han estat complides per la persona matriculada. En el programa oficial de cada curs s’estableix quin és el sistema i criteris d’avaluació (assistència, participació activa, algun treball o exercici en sessions formatives, etc.). L’organització del curs notificarà a la persona matriculada que pot descarregar-se digitalment el certificat.
QUÈ S’OBTÉ AMB UNA CERTIFICACIÓ DE MICROCREDENCIAL O FORMACIÓ CONTÍNUA?
S’obté un reconeixement dels aprenentatges que figuren a la certificació en tot l’Espai Europeu d’Educació Superior. És per això que al document de certificació el còmput d’hores lectives s’indica en la quantitat de Crèdits ECTS (European Credit Transfer System) que s’han cursat i els ensenyaments que s’han rebut (els continguts de la formació).
ELS CRÈDITS ECTS OBTINGUTS PER UNA MICROCREDENCIALS PODEN FORMAR PART DE L’EXPEDIENT ACADÈMIC PER A L’OBTENCIÓ DEL GRAU?
No. L’obtenció d’aquesta certificació no completa l’expedient acadèmic a efectes d’obtenció del títol de Grau. Els ECTS de participació reconeguts per la Universitat de València cada curs, si que poden incorporar-se a l’expedient.
COM SE GARANTEIX LA QUALITAT UNIVERSITÀRIA EN UNA PROPOSTA DE MICROCREDENCIAL?
El Vicerectorat de Formació Permanent, Transformació Docent i Ocupació, en aplicació del Reglament de Títols Propis i Programes de Formació Contínua de la Universitat de València, estudiarà cada proposta de microformació proposada. La formulació de cada curs haurà de ser aprovada per una subcomissió de l’àrea a què pertany el contingut de la formació, i finalment, serà el Consell Social de la Universitat de València qui observada la proposta degudament conformada, aprove les taxes de matrícula. La direcció de cada formació tindrà sempre al front un membre de la comunitat universitària (PDI i/o PAS). Un mínim del 25% de les hores formatives de cada curs o microcredencial seran impartides per personal de la Universitat de València.
COM ES FORMALITZA LA MATRÍCULA?
El reglament de la UV sobre Formació Contínua fa referència explícita a la matrícula en el seu Article 31, on indica:
1. Les persones admeses en cada programa de formació contínua formalitzaran la matrícula en els terminis fixats i es matricularan del curs complet.
2. La matrícula es pagarà abans de l’inici del curs. Es podrà fraccionar d’acord amb el que establisca en cada moment la Universitat. No pagar algun dels terminis comportarà l’anul·lació de la matrícula sense dret al reintegrament de la quantitat ja satisfeta.
3. Les quantitats abonades en concepte de matrícula no es retornaran una vegada iniciat el curs. Si es causa baixa abans d’iniciar-lo, es retornaran dos terços del preu públic de la matrícula, en cas de pagament únic, després de la sol·licitud corresponent. En cas de pagament fraccionat, s’ abonarà la quantitat que excedisca un terç del preu públic de matrícula.
4. L’anul·lació de la matrícula després d’iniciar-se el desenvolupament dels estudis no donarà dret a la devolució de les taxes pagades, excepte casos excepcionalment greus de malaltia o crebant econòmic de la unitat familiar, degudament justificats documentalment.
COM RECOLLIR I OBTINDRE LA CERTIFICACIÓ D’HAVER REALITZAT UNA MICROCREDENCIAL?
La FGUV, responsable de la gestió de cada oferta formativa, lliurarà telemàticament el certificat que corresponga a la persona matriculada APTA. Aquesta certificació es podrà obtindré descarregant el fitxer que se li comunique oportunament per correu electrònic i en el termini de 20 dies naturals a comptar des de la finalització de l’acció formativa on estiga matriculat/da.
QUI POT PROPOSAR UNA MICROCREDENCIAL?
Les propostes de microcredencials vindran preferentment avalades o patrocinades per empreses o institucions, podent ser iniciada cada proposta per dues vies alternatives:
- Sol·licitud de professorat universitari, personal investigador, o personal d'administració i serveis amb l'autorització de la Gerència de la Universitat, sempre que es tinga el suport acadèmic o econòmic d'una empresa o institució.
- Per demanda d'una empresa o institució, que podrà proposar els continguts que ha de tindre el curs i l'àmbit al fet que anirà dirigit
QUINA DOCUMENTACIÓ ÉS NECESSÀRIA PER A PROPOSAR UNA MICROCREDENCIAL?
En la proposta d'una microcredencial s'han de presentar una memòria acadèmica perfectament emplenada, una proposta econòmica perfectament emplenada, i si és preceptiu, un conveni aprovat pel Consell de Govern de la Universitat de València.
COM PUC PRESENTAR LA PROPOSTA?
Un mitjà per presentar una proposta de formació contínua i/o una microcredencial en l’àmbit de les Arts i les Humanitats és a través de https://propostes.fguv.uv.es/
La Fundació General de la Universitat de València, té l’encomana de la Universitat de València, de gestionar les propostes formatives que li arriben, coordinant-se amb la Direcció Acadèmica de Formació Permanent de la Universitat de València. El tràmit implica que. Una vegada rebuda la proposta l’equip de gestió revisarà si s’ajusta a la normativa, orientarà a la direcció del curs proposat per ajustar tots els continguts i pressupost de l’acció formativa proposada. Una vegada conformada adequadament la proposta, la FGUV iniciarà els tràmits davant la Universitat de València per a la seua aprovació i posterior matriculació.
Per a més informació: formaciocontinua.fguv@uv.es