Logo de la Universitat de ValènciaLogo CSIC Logo del portal

Les investigadores de l’I2SysBio Àngela Vidal i Paola Corbín acosten el món microbià a alumnat preuniversitari d’Eivissa

  • Unitat de Cultura Científica i de la Innovació
  • 21 de març de 2024
Àngela Vidal, a l’IES Sant Agustí d’Eivissa.
Àngela Vidal, a l’IES Sant Agustí d’Eivissa.

Àngela Vidal Verdú i Paola Corbín Agustí, investigadores de l’Institut de Biologia Integrativa de Sistemes (I2SysBio), centre mixt de la Universitat de València (UV) i del Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC), han acostat el món microbià a alumnat preuniversitari d’Eivissa dins el programa Amgen TransferCiència 2024, que té l’objectiu de fomentar l’aprenentatge i les vocacions científiques en biotecnologia i genètica.

Així, Àngela Vidal Verdú (investigadora doctoral), ha dut a terme a l’IES Sant Agustí d’Eivissa el seminari “Life in plastic, it’s fantastic!” i l’activitat pràctica titulada “Descobrint la bioprospecció microbiana en el laboratori”, en la qual s’ha posat de manifest que la contaminació per plàstic és un problema ambiental que afecta ja tots els ecosistemes del planeta. Així, es van tractar els avantatges i desavantatges que presenta aquest material tan imprescindible. “Per a aportar solucions, des de la biotecnologia es treballa en la bioremediació microbiana, és a dir, l’estudi i utilització de microorganismes o de les seues activitats per degradar aquests compostos contaminants”, explicà Àngela Vidal.

En el taller es va aprendre què és la bioprospecció i la bioremediació microbiana, i es va dur a terme una activitat pràctica on va descobrir com es pot treballar amb els microorganismes en el laboratori de microbiologia. També es van explicar les diferents maneres de cultivar microorganismes, la importància de mantindre l’esterilitat i com es poden identificar quins són els microorganismes que s’han aïllat en els diferents medis de cultiu.

A més, el mateix divendres 15 de març, Paola Corbín (investigadora doctoral) ha acostat a l’IES Sa Colomina d’Eivissa un seminari, “Microorganismes i l’ésser humà” i una activitat pràctica titulada “La carrera per la vacuna contra el mal vermell”, amb què s’ha abordat el món microbià i algunes de les seues curiositats, amb un èmfasi particular en els bacteris i la seua relació amb l’ésser humà. Així, s’ha aprofundit en el paper dels probiòtics, bacteris beneficiosos per a la salut humana, revelant les raons per les quals són un pilar central en el context de la recerca científica a la Universitat de València.

En la segona part, l’estudiantat s’ha convertit en científiques i científics a la recerca del disseny d’una vacuna oral basada en probiòtics contra la malaltia del mal vermell. A través d’un enfocament pràctic, han aprés i aplicat procediments essencials, com ara el sembrat de cultius en placa Petri, la comprensió de la modificació genètica i la realització d’un assaig ELISA per a la detecció d’un antigen.

El programa Amgen TransferCiència 2024, organitzat per la biotecnològica Amgen i la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació (FCRI en les seues sigles catalanes), pretén millorar l’aprenentatge de les ciències, amb especial atenció en la biotecnologia i la genètica.

Imatges: