Logo de la Universitat de València Logo Grup d'Investigació en Ensenyament de Llengües (GIEL) Logo del portal

El #Congram19 ha sigut un èxit

  • 28 de gener de 2019
Logo del congreso

Durant els dies 23 y 25 de gener de 2019 ha tingut lloc el III Congrés Internacional sobre l'Ensenyament de la Gramàtica (Congram19 / https://congram19cast.wordpress.com/)

En el congrés, organitzat pels grups d'investigació GREAL (UAB) y GIEL (UVEG), i celebrat a la Universitat Autònoma de Barcelona, han participat al voltant de 250 professors i investigadors de 30 països i tres continents. Les contribucions han destacat tant per la seua riquesa, per la qual cosa concerneix els temes i perspectives tractades, com per la diversitat de llengües que han conviscut.

S'han pogut escoltar conferències i comunicacions en cinc llengües diferents (català, castellà, anglés, francés i portugués) que tractaven, al mateix temps, aspectes sobre aquestes o altres llengües.

La participació de GIEL ha sigut destacable. Amb un total de 14 contribucions sobre les investigacions desenvolupades pel grup, s'han presentat 11 comunicacions, un pòster, una conferència plenària i una intervenció en una taula redona, i s'han organitzat dos simposis.

María José García Folgado va pronunciar una de les tres conferències plenàries, sobre el seu camp d'investigació: la història de l'ensenyament de la gramàtica. Carmen Rodríguez Gonzalo va intervindre en una taula redona sobre ensenyament de la gramàtica i escriptura coordinada per Xavier Fontich (UAB), juntament amb Joaquim Dolz (Université de Genève – GRAFE-FORENDIF) i Manuel Leonetti (Universidad de Alcalá).

Alícia Santolària i Aina Reig van coordinar dos simposis titulats, respectivament, “La enseñanza de la gramática en los primeros cursos escolares. Por qué, cómo y cuándo” y “Joves investigadors en ensenyament de la gramàtica en la L1”.

El simposi “Jóvenes investigadores en enseñanza de la gramática en la L1”, en el que van participar Elisa Tormo i Aina Reig, va reunir quatre investigadors de quatre universitats diferents: la Università di Bologna, la Sorbonne Nouvelle de París, la Autònoma de Barcelona i la Universitat de València. La comunicació d'Elisa Tormo es titulava “Reflexión metalingüística en el proceso de escritura cooperativa” y la de Aina Reig, “Procesos de cohesión y coherencia discursiva en la textualitzación y la revisión”.

Per altra part, en el simposi «La enseñanza de la gramática en los primeros cursos escolares. Por qué, cómo y cuándo» Alícia Santolària va presentar la comunicació “Explorant la gramàtica de l’argumentació escrita dels aprenents dels primers nivells de l’escolarització”. En aquest simposi van participar investigadors de Portugal i del Estat espanyol (U. de Cádiz, León, Barcelona, UAB y UV).

Es van presentar també els avanços dels treballs de dos projectes d'investigacions en curs en els quals participa GIEL. En el simposi “Ensenyament d’aspectes lexicogramaticals per a l’escriptura: reflexions d’un projecte de metodologia mixta qualitativa-quantitativa”, Carmen Rodríguez Gonzalo va presentar, junt a Teresa Ribas i Carmen Duran (GIEL, UAB), la comunicació “La incidencia de la intervención explícita sobre conectores en escritura de textos de opinión con alumnos de 2º y 4º de primaria. Un estudio de casos sobre la actividad metalingüística de los niños, a partir de textos, interacciones de aula y entrevistas”. En aquest simposi, Alícia Santolària va presentar la comunicació “Ensenyament de la gramàtica i escriptura: anàlisi de creences de mestres d’Educació Primària” amb Llorenç Comajoan y Mariona Casas (GRELL, UVIC).

En relació amb aquests dos projectes, també es va poder escoltar la comunicació de María Dolores García Pastor i Motserrat Pérez titulada “Identidad docente y creencias en torno a  la enseñanza gramatical en la Educación Primaria: estudio de caso”.

Anabella Poggio va presentar les comunicacions “Una gramática para el discurso. Propuestas para integrar la enseñanza de la Lengua y la Literatura” i “¿Y si aplicamos la gramática al análisis literario? Registros aúlicos de secuencias didácticas para enseñar lengua con literatura”, aquesta segona amb Soledad Funes. Beatriz Martín Marchante va parlar sobre la seua investigació “Relationship between pragmalinguistic competence and grammatical level in EFL of Spanish undergraduate students”.

Mara Fuertes va presentar “Teaching the subjunctive to learners of Spanish as a second or foreign language: findings from the past thirty years”, i Montserrat Pérez, “Secuencia didáctica para aprender sintaxis del español coloquial en Bachillerato”. Finalment, Alícia Martí i Pilar García Vidal van presentar el póster “Gramàtica i TIC al treball per projectes. Aplicació didàctica en la formació del futur professorat de Secundària”.

L'organització i els participants han compartit continguts a través de Twitter amb l'etiqueta #Congram19. Pròximament es publicaran els vídeos i les fotografies. La quarta sessió del Congram tindrà lloc a la Universitat de València l'any 2022.

Fotografies i enregistraments en vídeo de les conferències, taules redones, sessions de relators i altres informacions de les dues edicions anteriors del Congram, accessibles a través dels següents enllaços:

II Congram, celebrat l'any 2016 a València

I Congram, celebrat l'any 2016 a València