
En el XXVII Congrés de la Societat Espanyola d'Epidemiologia i Salut Pública Oral (SESPO) amb el lema “Salut Oral, Repte Social” celebrat a Toledo els dies 30 de setembre i 1 d'octubre s'ha presentat un visualitzador de dades epidemiològiques que conté fins a 35 indicadors de salut oral entre els quals s'inclouen els coneguts índexs CAOD, prevalences de càries, de edentulismo, estat periodontal, maloclusions, MIH, freqüència de raspallat, etc, recollits en les enquestes de salut oral que s'han realitzat a Espanya des dels anys huitanta fins a l'actualitat.
Aquesta eina permet a l'usuari visualitzar l'indicador i generar gràfiques de tendències epidemiològiques. A més de les dades nacionals, l'aplicació inclou indicadors obtinguts a partir dels estudis epidemiològics de salut oral realitzats en la Comunitat Valenciana. Al nostre país no existeix un repositori de dades epidemiològiques orals amb un visualitzador d'aquest tipus, capaç de generar més de 8000 gràfiques diferents en permetre seleccionar, any de l'enquesta, cohort d'edat, sexe o nivell socioeconòmic.
L'eina denominada “Oral Health Data Bank Spain-UV” és de fàcil maneig, potent, ràpida, i intuïtiva, i ha sigut desenvolupada en la Universitat de València pels professors José María Montiel i José Manuel Almerich del Departament d'Estomatologia i per Aarón William Montiel Nicholas, científic de dades. Amb el patrocini de Colgate Palmolive, la segona versió de l'eina inclourà per a tardor de 2023 les dades de totes les comunitats autònomes.
En https://www.uv.es/ohdbsp/ ja es troba disponible i en accés lliure la primera versió del visualitzador.
Images: