Logo de la Universitat de València Logo Màster Universitari en Estudis Internacionals i Europeus Logo del portal

Condol institucional pel traspàs del professor José Luis Iglesias Buhigues

  • 17 de setembre de 2020
Image de la noticia

Ahir va morir el Prof. José Luis Iglesias Buhigues (València, 1940), catedràtic emèrit de Dret Internacional Privat de la nostra Facultat i antic conseller Jurídic Principal (Director) de la Unitat "Justícia, Llibertat, Seguretat. Dret privat, Dret penal "de la Comissió Europea.

El professor Iglesias Buhigues va realitzar la seva Llicenciatura i Doctorat en la nostra Facultat. Va ser becari del Curatorium de l’Académie de Droit International de La Haye (1965), del Institut de Formation et de Recherches de l’ONU (UNITAR), New York (1969) y del Centre d’Études et de Recherche de Droit International de l’Académie de Droit International de La Haye (1970).  Va ser diplomat de l'Institut des Hautes Etudes Internationales de la Universidad de Paris (octubre 1963- junio 1965), de la Faculté internationale pour l’Enseignement du droit Comparé (Sección “Organisations européennes”. Strasbourg – 1968) y de l’Académie de Droit International de la Haya (section Droit International Privé, 1973).

Dins de la seva carrera acadèmica, des de gener de 1976 fins a març de 1981 va ser professor adjunt, professor agregat i catedràtic de Dret Internacional Públic i Privat fins que, a l'produir-se la separació de les dues disciplines de Dret Internacional, va optar per la de internacional privat. Va desenvolupar la seva carrera acadèmica a les universitats Complutense de Madrid, Granada (de la Facultat de Dret va ser Vicedegà i Degà en funcions), i Alacant, en la qual va ser igualment el primer degà de la seua Facultat de Dret (des de novembre de 1980 a març de 1986) i President de la Comissió que va elaborar els Estatuts de la naixent Universitat. Al gener de 1995 va obtenir la càtedra a la nostra Facultat.

Al juny de 1988 va ser nomenat Conseller Jurídic en el Servei Jurídic de la Comissió Europea (Brussel·les) i, posteriorment, Conseller Jurídic Principal (Director) de la Unitat "Justícia, Llibertat, Seguretat. Dret privat, Dret penal ", on va romandre fins a febrer de 2005, moment en què va tornar a la seva càtedra de València. Al Servei Jurídic de la Comissió Europea, a més de la tasca d'assessorament jurídic a President i al Col·legi de Comissaris, de dictamen de les propostes legislatives de la Comissió i de coordinació i direcció de l'equip de juristes especialitzat, va representar i defensar els interessos de la Comissió Europea en un bon nombre d'assumptes davant instàncies nacionals i davant el Tribunal de Justícia de la Unió Europea.

Va ser també representant d'Espanya en el Grup Conjunt CEE-AELE EXEQUATUR, per a l'elaboració d'un Conveni paral·lel al Conveni CEE de Brussel·les de 1968 sobre la competència judicial i l'execució de resolucions judicials en matèria civil i mercantil, documents públics amb força executiva i transaccions judicials - 1987-1988 (Conveni de Lugano). Així mateix, va ser membre de el Grup d'Experts de la Comissió Europea PRM-III / IV (Group of Experts on the property consequences of marriage and other forms of union and on succession and wills in the European Union) des de la seua creació al desembre de 2005.

En desenvolupament de la seva tasca com a docent universitari va ser director de programes de Doctorat sobre Dret comunitari; director o codirector de programes sobre Dret de la UE a la Universitat Menéndez Pelayo; investigador en diversos programes I + D de l'Ministeri de Ciència i Innovació o de la Comissió Europea; director de el projecte de Recerca europeu, finançat per la Comissió Europea, "Application of foreign law by judicial and non-judicial authorities in Europe", així com codirector de el projecte de recerca europeu "Removing Obstacles to access to (i) Justice through Mediation in Europe: ensuring enforcement and a smooth cooperation with judicial and non-judicial authorities ", igualment finançat per la Comissió Europea.

Es autor de nombrosos treballs de Dret Internacional Públic, Dret Internacional Privat i Dret de la UE publicats en editorials o revistes científiques nacionals i estrangeres i ha impartit un important nombre de cursos i conferències de l'especialitat en centres acadèmics i professionals d'Espanya i de tot el món.El 25 de maig de 2012 va tenir lloc al Saló de Graus de Dret Processal de la nostra Facultat un acte homenatge a Prof. José Luis Iglesias, en què es va presentar un llibre en el seu honor: "Noves fronteres de el Dret de la Unió Europea. Liber amicorum José Luis Iglesias Buhigues ", editat pels professors Carles Esplugues i Guillermo Palao, i publicat per l'editorial Tirant lo Blanch.

La Facultat perd amb José Luis Iglesias un referent en el camp de el dret de la Unió Europea. Coneixia com ningú els secrets de la Comissió Europea o del Tribunal de Justícia de Luxemburg. Podia explicar a la perfecció el contingut d'una norma, la seva raó de ser i aplicabilitat, així com els objectius buscats amb ella (sovint, perquè hi havia participat personalment en la seua negociació i posterior tramitació). Pocs, a casa nostra, coneixen el dret de família de la Unió com el coneixia ell, segons testifiquen les seves nombroses publicacions. Però, a més, perd a un acadèmic dels de la vella escola, que compaginava a la perfecció les quatre missions de la Universitat: la docent, la investigadora, la de gestió i la de transferència: excel·lent professor, reconegut investigador, degà de Facultat i figura clau en els serveis jurídics de la Comissió Europea durant molts anys. Estava sempre a disposició de qualsevol professor de la Facultat que tingués algun dubte sobre les matèries que dominava; els que recorrien a ell, sabien que l'anava a resoldre de forma brillant. La seva vocació d'ajudar era indiscutible.

A més, era un conversador nat i apassionat, un home afable que sentia predilecció per la tasca de formar els investigadors més joves (com ho van a trobar a faltar!). Ja no veurem a l ' "home de l'barret" acudir diàriament, religiosament, al seu despatx de la Facultat, ni prenent un cafè a la terrassa de la cafeteria mentre relatava alguna negociació complexa dels seus temps a Brussel·les o la profunda raó de ser d'un precepte aparentment fosc. Però el seu record entranyable d'un professional excels i d'un home bo, d'una qualitat humana extraordinària, seguirà entre nosaltres. Descansa en pau, José Luis. També tu seràs, per sempre, de la Facultat de Dret.