Logo de la Universitat de València Logo Màster Universitari en Nous Periodismes, Comunicació Política i Societat del Coneixement Logo del portal

Televisions autonòmiques, comarcals i locals debatran a la UV sobre els reptes del sector

  • Maria Iranzo Cabrera
  • 11 de febrer de 2024
jornada sobre el sector de la televisio a la Universitat de Valencia

La trobada busca aprofundir en les necessitats de les redaccions i abordar la competència de les noves plataformes tecnològiques.

En 2022 el 77,5% de la població de la Comunitat Valenciana es va connectar diàriament a la televisió convencional, per sota de la mitjana estatal (79,3%) i de la d’altres comunitats, com ara Andalusia (80%), Aragó (83,3%), Astúries (82,7%), Catalunya (81%), Extremadura (88,2%), Múrcia (81,6%) i Navarra (83,5%). L’any anterior, en el 2021, la mitjana estatal era del 83,3%, quatre punts més. Són dades de l’Estudi General de Mitjans.

És possible tornar a guanyar audiència davant l’atracció que generen les plataformes d’emissió en directe i les xarxes socials? Quines són les necessitats de l’actual sistema televisiu al nostre territori? Quins són els continguts que han de servir televisions autonòmiques, comarcals i locals?

A aquestes qüestions es donarà resposta en la jornada ‘Present i futur de la televisió. Reptes i escenaris’. Aquesta trobada del sector, organitzada per la Càtedra d’Anàlisi i Prospectiva Audiovisual (CAPA), junt amb el grup d’investigació Mediaflows, el departament de Teoria dels Llenguatges i Ciències de la Comunicació i el Consell de l’Audiovisual de la Comunitat Valenciana (CACV), tindrà lloc el pròxim 20 de febrer en el saló de Graus de la Facultat de Filologia, Traducció i Comunicació.

L'acte es dividirà en dues taules redones. La primera, sota el títol ‘Televisions autonòmiques. Com marcar la diferència?’ començarà a les 10:30h. Moderada pel president del Consell de l’Audiovisual, José Maria Vidal, abordarà els desafiaments de les televisions d’àmbit autonòmic. En ella participaran el director general d’À Punt, Alfred Costa; la directora del Centre Territorial de RTVE en la Comunitat, Arantxa Torres; el delegat per a Mediaset Comunitat Valenciana i Múrcia en Global, Carlos M. López; i el director d’Informatius de 8 Mediterráneo, Vicente Climent.

A les 12:00h se celebrarà una segona taula redona centrada en les televisions de proximitat. Titulada ‘Els reptes de les televisions comarcals i locals’, comptarà amb la participació de la directora de Medi TV, Loles García; de la directora d’Informatius de Televisió de Castelló, Minerva Salvador; del director general de Ribera Televisión, Rafael Guardiola; de la directora d’Intercomarcal Televisión, Esther Camañes; i de la directora d’Informatius de 7 Televalencia, Sylvia Costa. La moderació correrà a càrrec de la coordinadora del Grau en Periodisme de la Universitat de València, Maria Iranzo.