Logo de la Universitat de València Logo Mavi Mestre, candidata a rectora 2022 Logo del portal

Maria Vicenta Mestre es reuneix amb representants del sindicat d’estudiants SAÓ

  • 17 de febrer de 2022
Maria Vicenta Mestre es reuneix amb representants del sindicat d’estudiants SAÓ

A la reunió, inserida en una campanya electoral oberta a les propostes, els representats de SAÓ han transmès necessitats i inquietuds concretes en nom de la seua associació però que afecten a tot el col·lectiu estudiantil. El sistema de beques, les taxes universitàries i les pràctiques externes, així com la sostenibilitat i la vida saludable han estat els temes centrals de la trobada.

La vesprada del dimecres ha tingut lloc la reunió de la candidata al rectorat de la Universitat de València amb representants de SAÓ, associació estudiantil amb més representants al Claustre des de la recent renovació, novembre passat, del màxim òrgan de representació de la comunitat universitària.

Maria Vicenta Mestre ha estat acompanyada d’Isabel Vázquez (vicerectora d’Estudis i Política Lingüística), Ernest Cano (vicerector d’Ordenació Acadèmica i Professorat), Esther Alba (Vicerectora de Cultura i Esport), Adela Valero (vicerectora d’Ocupació i Programes Formatius), així com la futura vicerectora d’Igualtat, Diversitat i Polítiques Inclusives, Helena Rausell, i del delegat de la rectora per a l’estudiantat, Manuel González.

Els estudiants que han assistit a la reunió, representants d’aquesta associació estudiantil en els campus de Blasco Ibáñez, Tarongers i Burjassot-Paterna, han expressat les preocupacions, les necessitats i les reivindicacions de l’estudiantat.

Millores al sistema de beques, de taxes i en les pràctiques externes

Els representants de SAÓ han proposat la recuperació de la concessió de fons que acompanyen a les beques SICUE, tema que, tot i que està sent objecte de converses amb el Ministeri d’Universitats, pot tindre vies alternatives com beques de la Xarxa Vives i ajudes d’entitats amb qui ja hi ha converses en marxa.

A més, han plantejat algunes mesures que poden ampliar l’efectivitat del sistema d’ajudes pròpies de la Universitat, tant de matrícula com les ajudes TIC; per exemple, han suggerit mesures de difusió entre l’estudiantat perquè no es queden fons sense distribuir. La rectora ha destacat que un dels principals objectius dels seus mandats és i serà que ningú no deixe de poder accedir als estudis superiors per manca de recursos econòmics. També han demanat que es reivindique davant la Generalitat una baixada de les taxes de matrícula i especialment de les segones i successives matrícules.

De la mateixa manera, els portaveus estudiantils han proposat que les ajudes al transport, que s’atorguen a persones residents a entre 20 i 90 quilòmetres del seu lloc d’ensenyament, vegen reduïda eixa distància, de manera que persones residents més a prop de 20 quilòmetres puguen accedir a aquestes ajudes. Es tracta d’un tema competència de la Generalitat, però la candidata a rectora s’ha compromès a iniciar les consultes corresponents per abordar-lo.

Altra reivindicació ha estat continuar amb l’estudi de la remuneració de les pràctiques externes o, si més no, l’atorgament de compensacions per a les despeses, entre d’altres, de transport. Es tracta d’un tema que s’ha vist greument afectat per la pandèmia i un tema de gran complexitat atesa l’heterogeneïtat dels graus de la nostra Universitat i de les característiques dels diferents sectors i institucions públiques i privades on es duen a terme. Tanmateix, la vicerectora d’Ocupació ha assenyalat que és una qüestió que ja es va començar a treballar en una comissió ad hoc suspesa per la pandèmia que, una vegada superada, es reprendran les reunions.

Sostenibilitat i vida saludable

Un altre aspecte que ha centrat la reunió ha estat la incorporació de menús saludables a les cafeteries dels distints campus i la recuperació de màquines expenedores amb productes biosaludables. Si bé han expressat que el vicerectorat d’Igualtat, Diversitat i Sostenibilitat va fer avanços significatius en la matèria, sembla que les inèrcies de les concessionàries duen a relaxar la rigidesa.

D’altra banda, els estudiants han transmés la necessitat d’estendre a tots els Centres les zones on escalfar i consumir menjar, així com la conveniència d’ampliar les fonts on omplir ampolles reutilitzables, per a reduir el consum de plàstics. De la mateixa forma, han proposat habilitar espais de convivència de l’estudiantat.

La candidata a rectora ha assenyalat que ja s’està treballant en projectes a tal efecte, com ara al campus de Tarongers, i que el futur espai Lluís Vives tindrà un paper capital en eixe tema. A més, ha indicat que un dels eixos que centraran l’activitat del nou vicerectorat de Sostenibilitat, Cooperació i Vida Saludable serà precisament l’alimentació saludable i la sostenibilitat als campus.

Per a acabar la reunió, Maria Vicenta Mestre ha recordat la importància de mobilitzar a l’estudiantat de cara a les eleccions del dia 1 de març, donat que una alta participació és essencial per a dotar de força a la Universitat de València en la seua relació amb la resta d’institucions i en les seues reivindicacions davant els governs valencià i nacional.