Logo de la Universitat de València Logo Mavi Mestre, candidata a rectora 2022 Logo del portal

Mavi Mestre i membres del seu equip es reuneixen amb representants de les seccions sindicals Unió General de Treballadors i Comissions Obreres

  • 23 de febrer de 2022
Mavi Mestre i membres del seu equip es reuneixen amb representants de les seccions sindicals Unió General de Treballadors i Comissions Obreres

Mitjançant un diàleg participatiu, Mavi Mestre, candidata a rectora de la Universitat de València, i el seu equip de treball van mantindre reunions amb la Unió General de Treballadors, UGT, i amb la Comissions Obreres per a parlar sobre les necessitats del personal docent i investigador i del personal d'administració i serveis.

En els matins del 17 i 22 de febrer, i en el marc de la campanya electoral, la candidata a rectora de la Universitat de València, Mavi Mestre, va mantindre encontres amb representants de la Unió General de Treballadors i de Comissions Obreres per a abordar temes relatius a les necessitats i demandes institucionals dels diferents sectors de la Universitat.

A més de la candidata, per part de la direcció de la Universitat van participar Ernest Cano (Vicerector d'Ordenació Acadèmica i Professorat); Ángeles Solanes (que serà Vicerectora de Transformació Docent i Formació Permanent); i Helena Rausell (que s'encarregarà de l'àrea d'Igualtat, Diversitat i Polítiques Inclusives), així com el Gerent de la Universitat, Juan Vicente Climent.

Les persones assistents van fer èmfasi en la necessitat d'afrontar els problemes pressupostaris que travessa la Universitat, l'exigència de l'autorització immediata del Consell per a la signatura del conveni col·lectiu del personal laboral, així com de negociar les condicions laborals per a enfortir la contractació tant de PDI com de PAS.

A més, per a actuar contra la bretxa generacional en el servei públic i cobrir el dèficit de personal, es van proposar mesures per a la integració de personal jove en la funció pública. I es va manifestar satisfacció per les propostes referides a incentivar les bones pràctiques administratives i de gestió quant a la consolidació del sistema de carrera professional, compatibilitzant l'autonomia universitària amb un funcionament de la promoció interna ajustat als mèrits docents i investigadors.

Entre altres aspectes, i donades les necessitats sorgides per la situació sanitària, els agents sindicals van traslladar la conveniència de reforçar de personal els gabinets mèdics, l'atenció psicològica de la Universitat i el servei de prevenció i medi ambient, de manera que es puguen evitar i afrontar situacions exigents que es produeixen en l'entorn universitari, potenciant els plans i protocols de la institució.

Així mateix, es va realitzar esment a la reducció de la jornada laboral, així com a la revisió del catàleg de funcions per a la reestructuració i reforç de les unitats en matèria d'organització administrativa, aspectes en els quals es va avançar molt durant el primer mandat de l'equip liderat per la candidata i en els quals es pot continuar avançant.

Un aspecte en el qual van incidir va ser en l'acreditació del personal investigador, el seu control per part d’ANECA i les possibles mesures de transparència i supervisió per a millorar la funció dels òrgans avaluadors, matèria en la qual la Conferència de Rectors de les Universitats Espanyoles està treballant.

Sobre la càrrega de treball, els representants sindicals van plantejar que seria oportú reduir les activitats burocràtiques al professorat i reconéixer-les, de manera que es puguen enfocar primordialment en les seues activitats investigadores i de docència.

Es va suggerir replantejar la figura del professorat ajudant doctor en els casos en què es dispose de l’acreditació directa a professorat contractat doctor. Tot i estant totalment d’acord en l’oportunitat de la proposta, la candidata va comentar que és una mesura difícil d'aplicar a curt termini a causa de la taxa de reposició, ja que el professorat ajudant doctor no consumeix taxa de reposició i el contractat doctor sí.

També es va proposar equiparar al contractat doctor amb la figura de professor titular laboral, matèria que sembla que es contempla en alguns esborranys de la LOSU.

Davant les necessitats exposades, Mavi Mestre va tornar a reflexionar sobre la situació econòmica i normativa que travessa la Universitat de València, les limitacions que constitueixen, entre altres, la taxa de reposició i la falta d'un model de finançament de les universitats públiques valencianes, però comprometent-se a analitzar les possibles vies d'actuació i a seguir escoltant les propostes per a trobar solucions.

A més, va posar en coneixement dels portaveus sindicals el treball que està duent a terme la Institució, juntament amb el Ministeri d'Universitats, per a incrementar l'ajuda en salut mental a la comunitat universitària, amb mesures de prevenció enfront dels efectes de la pandèmia.

També va insistir en la seua ferma reivindicació de l’autonomia universitària i en el seu propòsit d'aconseguir, malgrat tots els obstacles, el pressupost que requereixen les millores retributives del PDI i del PAS i, en general, els serveis de la Universitat.

Tant els representants de la Unió General de Treballadors com de Comissions Obreres van felicitar l'equip liderat per Mavi Mestre per la seua labor i van acordar continuar reunint-se i treballant en benefici de la comunitat universitària. De la mateixa manera, la candidata al rectorat de la Universitat va agrair la predisposició al diàleg de l'organització sindical i va augurar molts avanços des de la via del treball conjunt.