Logo de la Universitat de València Logo Oferta Científic Tecnològica Logo del portal

Descripció

L'activitat investigadora se centra en estudis de biodiversitat, ecologia i evolució de Hidrozous (Classe Hydrozoa, Phylum Cnidaria). Es treballa, principalment, amb la fauna de Hidrozous bentònics antàrtics. Es tracta d'un dels grups zoològics més diversificats i característics de l'ecosistema antàrtic i presenta una sèrie d'importants peculiaritats crucials per a comprendre el seu origen i evolució, com la relativa baixa diversitat a nivell genèric, l'elevat grau d'endemisme a nivell específic (quasi un 80%), centrat en uns pocs gèneres, i una diversitat específica concentrada igualment en uns pocs grups. 

El treball realitzat fins ara ha permés incrementar notablement el coneixement sobre la biodiversitat del grup a l'Antàrtida, aportant així mateix important informació sobre la biologia, ecologia i biogeografia de les espècies trobades. Arran d'aquests estudis, i solament considerant la biodiversitat del grup, s'ha contribuït, mitjançant la descripció de més de 50 espècies noves per a la ciència, a incrementar en quasi un 37% l'inventari d'espècies conegudes. Els resultats que s'obtenen s'empren en la realització d'estudis filogenètics que permeten incrementar el coneixement sobre l'origen i evolució d'aquest interessant grup zoològic.
 
A part de les investigacions sobre Hidrozous antàrtics, es realitzen també estudis sobre aquest grup en altres àrees geogràfiques, com per exemple el Mediterrani o el Pacífic. A més, es duen a terme revisions de les espècies de diversos gèneres amb l'objectiu de millorar el coneixement científic d'aquesta classe de cnidaris.

Objectius CT

Incrementar el coneixement científic sobre la biodiversitat, ecologia i evolució dels hidrozous bentònics

Línies d'investigació

Biodiversitat, ecologia i evolució d'hidrozous bentònics

Investigació centrada en els estudis de biodiversitat, ecologia i evolució de Hidrozous (Classe Hydrozoa, Phylum Cnidaria), fonamentalment amb la fauna de Hidrozous bentònics antàrtics, però també d'altres regions com el Mediterrani o el Pacífic

Direcció
  • PEÑA CANTERO, ALVARO LUIS
  • PDI-Titular d'Universitat
Veure fitxa
Producció cientifica per investigador UV
  • PEÑA CANTERO, ALVARO LUIS
    PDI-Titular d'Universitat
    Expandir
Estructura asociada
Institut Cavanilles de Biodiversitat i Biologia Evolutiva
Dades de contacte del grup
Grup d'Investigació en Biodiversitat i Evolució de Cnidaris (BEC)

Campus Burjassot/Paterna

C/ Doctor Moliner, 50

46100 Burjassot (València)

963 543 770

Geolocalització

alvaro.l.pena@uv.es

Persones de contacte
  • PEÑA CANTERO, ALVARO LUIS
  • PDI-Titular d'Universitat
Veure fitxa