Logo de la Universitat de València Logo Oferta Científic Tecnològica Logo del portal

Descripció

Des dels anys 80 del segle passat la qualitat ambiental ha anat guanyant interés en l'àmbit científic sent un repte desenvolupar eines per a conéixer i avaluar les implicacions dels efectes negatius de l'acció antròpica sobre la biosfera, alhora que s'assegura un desenvolupament sostenible.

L'activitat investigadora del grup se centra des de llavors en l'estudi dels mecanismes i les respostes desencadenats per agents físics i químics en els animals, amb l'objectiu de la seua aplicació en diversos contextos: en el desenvolupament de nous pesticides, en l'avaluació de les respostes dels animals davant el calfament global, en l'avaluació de la toxicitat dels contaminants ambientals, en la caracterització ecofisiológica d'espècies plaga i invasores així com en el desenvolupament i optimització de biomarcadors indicatius de la salut i benestar animal.

El grup utilitza metodologies especialitzades en la realització de bioassajos amb substàncies d'interés agroquímic (pesticides) i mediambiental en diferents espècies d'insectes així com en animals dulciaqüícoles i marins (peixos, crustacis i mol·luscos). Els agents i problemes ambientals que investiga el grup inclouen pesticides, metalls, productes farmacèutics, nanopartícules, nano i microplàstics, augment de temperatura en relació amb el calfament global, així com espècies animals invasores. Per a això es duen a terme estudis en què s'empren variades metodologies que inclouen exposicions dels animals a tòxics mitjançant via ectòpica, alimentosa, aèria, o al mig aquàtic, tot això en condicions controlades.

També es desenvolupen estudis en el medi natural. S'emporten a acabe estudis de toxicocinètica, així com d'avaluació de paràmetres fisiològics (reproducció, nivell de reserves energètiques, osmolalitat, metabòlits plasmàtics), bioquímicos (mal oxidatiu, defenses antioxidants, nivell de metal·lotioneïna, activitats d'enzims de biotrasformació) o mitjançant la utilització de tecnologies òmiques. El grup col·labora amb grups d'investigació espanyols i estrangers en la realització de treballs conjunts, també participa activament en congressos internacionals mitjançant la seua assistència i la seua organització.

Objectius CT
  • Protecció de la fauna i desenvolupament de nous pesticides més sostenibles.
Línies d'investigació
Direcció
  • TORREBLANCA TAMARIT, AMPARO
  • PDI-Catedratic/a d'Universitat
  • Coordinador/a de Programa de Doctorat
Veure fitxa
Membres
  • RAMO ROMERO, JOSE JUAN DEL
  • PDI-Catedratic/a d'Universitat
  • Coordinador/a Curs
Veure fitxa
Personal investigador no UV

Col·laboradors/es

  • Carmen Forcada Gallen - Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública-Generalitat Valenciana 
  • Maria Amparo Ochoa Zapater - Universitat de València 
  • Katherinne Ossorio Utrecho - Universidad Nacional Autonoma de Nicaragua, Managua (Nicaragua)
Producció cientifica per investigador UV
Estructura asociada
Biologia Cel·lular, Biologia Funcional i Antropologia Física
Dades de contacte del grup
Ecofisiologia i Toxicología Ambiental en Peixos i Animals Invertebrats (ECOFITOXFIN)

Campus Burjassot/Paterna

C/ Doctor Moliner, 50

46100 Burjassot (València)

963 543 378

Geolocalització

amparo.torreblanca@uv.es

Persones de contacte
  • TORREBLANCA TAMARIT, AMPARO
  • PDI-Catedratic/a d'Universitat
  • Coordinador/a de Programa de Doctorat
Veure fitxa