Logo de la Universitat de València Logo Oferta Científic Tecnològica Logo del portal

Descripció

Línies de treball:

  • Ecologia i diversitat. Taxonomia. Mètodes moleculars de detecció i identificació. Estudis sobre l'ecologia d'espècies de llevats i bacteris en el vi. Anàlisis taxonòmiques i descripció de noves espècies. Desenvolupament de diverses metodologies per a la detecció, identificació i quantificació d'organismes presents en el vi. Control de qualitat. Control d'implantació de cultius iniciadors. 
  • Metabolisme de sucres àcids i aminoàcids en bacteris làctics. Aquesta línia de treball està encaminada a conéixer les capacitats dels microorganismes per a utilitzar substrats presents en el most o en el vi, a determinar com afecten aquests substrats al creixement dels bacteris, i a conéixer l'efecte de la seua utilització sobre les característiques del vi.
  • Genètica, genòmica i proteòmica de Oenococcus oeni. O. oeni és l'espècie responsable de la fermentació malolàctica en vins, un procés que millora les qualitats dels vins negres de criança. La major part dels cultius iniciadors malolàctics són ceps d'aquesta espècie. L'objectiu d'aquesta línia de treball és desenvolupar eines per a la manipulació genètica d'aquesta espècie: plasmidis per al clonatge, mutants malolàctics i sistemes d'introducció del DNA, etc. Estudis de genòmica comparativa per a establir relacions entre genoma i resistència a factors d'estrés del vi.
  • Fermentació malolàctica. Selecció de ceps d'O. oeni i de Lactobacillus plantarum com a cultius malolàctics. Desenvolupament d'estratègies avançades per a dur a terme la fermentació malolàctica: cèl·lules immobilitzades, desacidificació contínua, cèl·lules no proliferants. Adaptació de ceps a SO2 i pH.
  • Selecció i adaptació de bacteris i llevats per a mitigar els efectes del canvi climàtic. Correcció de desequilibris en la composició de mostos i vins. Acidificació biològica dels vins. Disminució biològica del grau alcohòlic.
  • Sistemes microbians o enzimàtics per a eliminar amines biògenes tòxiques dels aliments. Cerca de ceps de bacteris làctics capaços de degradar amines biògenes en vins. Cerca d'enzims responsables de la degradació d'amines biògenes. Desenvolupament de sistemes cel·lulars i enzimàtics que permeten la seua utilització en vins i altres aliments.
Objectius CT

Caracteritzar el metabolisme, el genoma i el proteoma dels Bacteris Làctics. Avaluar les possibles aplicacions dels microorganismes per a millorar les qualitat i salubritat dels vins i realitzar la seua transferència al sector industrial.

Línies d'investigació
  • Ecologia i diversitat. Taxonomia. Mètodes de detecció i identificació

    Estudis sobre l'ecologia d'espècies de llevats i bacteris en el vi. Anàlisis taxonòmiques i descripció de noves espècies. Desenvolupament de diverses metodologies per a la detecció, identificació i quantificació d'espècies presents en el vi: hibridació fluorescent in situ, Enoxip de det 

  • Sistemes microbians o enzimàtics per eliminar amines biògenes aliments

    Cerca de ceps de bacteris làctics capaços de degradar amines biògenes en vins. Cerca d'enzims responsables de la degradació d'amines biògenes . Desenvolupament de sistemes cel·lulars i enzimàtics que permeten la seua utilització en vins i altres aliments.

  • Selecció i adaptació de bacteris i llevats per mitigar els efectes del canvi climàtic

    Selecció de bacteris làctics i de llevats per a corregir desequilibris en la composició de mostos i vins. Els microorganismes poden transformar part dels sucres del most en àcids (ác. làctic, succínic, etc.) o en glicerol. Això suposa un augment de l'acidesa i de la suavitat dels vins i una reducció del grau alcohòlic. És una línia de treball d'interés eminentment pràctic.

  • Metabolisme dels sucres, àcids i aminoàcids en bactèries làctiques

    Aquesta línia de treball està encaminada a conéixer les capacitats d'utilització de substrats presents en el most o en el vi i els seus efectes sobre el creixement dels bacteris i sobre les característiques del vi.

  • Fermentació malolàctica

    Selecció de ceps de Oenococcus oeni i de Lactobacillus plantarum com a cultius malolàctics. Desenvolupament d'estratègies avançades per a dur a terme la fermentació malolàctica: cèl·lules immobilitzades, desacidificació contínua, cèl·lules no proliferants. Adaptació de ceps a SO2 i pH.

  • Genètica, genòmica i proteòmica de O. oeni

    L'objectiu és el desenvolupament d'eines per a la manipulació genètica d'aquesta espècie: plasmidis, mutants malolàctics i sistemes d'introducció del DNA. Genòmica comparativa per a establir relacions entre genoma i resistència a factors d'estrés del vi.

Direcció
  • PARDO CUBILLOS, M ISABEL
  • PDI-Catedratic/a d'Universitat
Veure fitxa
Membres
  • FERRER SOLER, SERGI
  • PDI-Catedratic/a d'Universitat
  • Coordinador/a Curs
Veure fitxa
  • OLMEDA HURTADO, ISIDORO
  • Doctorand.
Veure fitxa
Col·laboradors/es
  • ANDRES MELGAR, LORENA
  • PI-Invest No Doctor Uv A1
Veure fitxa
Producció cientifica per investigador UV
  • PARDO CUBILLOS, M ISABEL
    PDI-Catedratic/a d'Universitat
    Expandir
  • FERRER SOLER, SERGI
    PDI-Catedratic/a d'UniversitatCoordinador/a Curs
    Expandir
Estructura asociada
Institut de Biotecnologia i Biomedicina (BIOTECMED)
Dades de contacte del grup
Laboratori de Microbiologia i Biotecnologia Enològiques (ENOLAB)

Campus Burjassot/Paterna

C/ Dr. Moliner, 50

46100 Burjassot (València)

963 544 518

Geolocalització

www.uv.es/enolab

sergi.ferrer@uv.es

Persones de contacte
  • PARDO CUBILLOS, M ISABEL
  • PDI-Catedratic/a d'Universitat
Veure fitxa