Logo de la Universitat de València Logo Oferta Científic Tecnològica Logo del portal

Descripció

L'objectiu fonamental del grup és fabricar nous tipus de molècules amb activitat farmacològica i l'estructura de la qual es recolze en la de productes naturals coneguts, així mateix bioactius. Dels molts tipus d'activitats farmacològiques descrites, l'atenció del grup se centra principalment en les activitats citotòxiques, antiangiogèniques i d'inhibició de la telomerasa, per la marcada influència que exhibeixen aquestes activitats en els processos de proliferació cel·lular. Això els confereix potencial interés en la terapèutica anticàncer. Un altre tipus d'acció farmacològica en la qual també s'investigarà és l'activitat antimalàrica.

 El grup es va constituir fa ja alguns anys sobre la línia general de síntesi de productes naturals bioactius. Un dels seus membres manté col·laboració des de fa anys amb un altre grup de la Universitat Jaume I de Castelló, amb el qual té projectes d'investigació conjunts. Al seu torn, el grup té col·laboració amb grups externs per al tema de la realització i determinació de les activitats biològiques dels tipus abans esmentats.

 Un d'aquests grups, comandat pels Doctors Isabel Fernández i Fernando Díaz, desenvolupa la seua activitat científica a Madrid en el Centre d'Investigacions Biològiques (CIB), entitat inclosa dins del CSIC. Les temàtiques que s'estan afrontant en l'actualitat es refereixen a la síntesi estereoselectiva i avaluació biològica d'anàlegs no naturals de dos productes naturals bioactius, la combretastatina A4 i la colquicina. Tots dos mostren un fort efecte d'inhibició de la proliferació cel·lular, la qual cosa els converteix en productes d'aplicació en la teràpia anticàncer. L'objectiu que es persegueix és crear anàlegs no naturals d'aquests compostos amb propietats farmacològiques millorades.

 L'altre grup és una unitat dins de l'empresa farmacèutica multinacional GlaxoSmithKlyne i relacionada amb el tema de les investigacions en el camp de la malària. El nostre grup té signat un conveni amb aquesta empresa que permet l'avaluació, tant in vitro com in vivo, de les propietats antimalàriques dels compostos de síntesis. Això té particular importància ja que les avaluacions de productes bioactius sobre animals vius són particularment costoses i no són normalment portables a cap en instal·lacions acadèmiques.

Objectius CT
  • Síntesi d'anàlegs de compostos biològicament actius. Avaluació de les propietats antiangiogèniques, antimitòtiques i inhibidores de telomerasa.
Línies d'investigació

Síntesi estereoselectiva d´anàlegs de productes naturals bioactius

L'objectiu del grup és fabricar noves molècules amb activitat farmacològica i amb estructura basada en la de productes naturals bioactius. Interessen principalment les activitats citotòxiques, antiangiogèniques i d'inhibició de la telomerasa, que confereixen interés en la terapèutica anticàncer.

Direcció
  • VENTURA MARCO, MANUEL
  • PDI Jubil./Sit.Especiales-Titular d'Universitat
Veure fitxa
Membres
  • CUÑAT ROMERO, ANA CARMEN
  • PDI-Catedratic/a d'Universitat
Veure fitxa
  • SANZ CERVERA, JUAN FRANCISCO
  • PDI-Catedratic/a d'Universitat
Veure fitxa
Equip de treball
  • BLASCO CABAÑAS, VICTOR
  • Alumn.-Servei de Formacio Permanent
Veure fitxa
Personal investigador no UV

Col·laboradors/es

  • Fernando Díaz Pereira - Consell Superior d'Investigacions Científiques (Madrid) 
     
Producció cientifica per investigador UV
  • CUÑAT ROMERO, ANA CARMEN
    PDI-Catedratic/a d'Universitat
    Expandir
Estructura asociada
Dades de contacte del grup
Grup d'Investigació en Síntesi Estereoselectiva d'Anàlegs de Productes Naturals Bioactius (SEAPNB)

Campus Burjassot/Paterna

C/ Dr. Moliner, 50

46100 Burjassot (València)

963 544 337

Geolocalització

www.uv.es/marcoj

alberto.marco@uv.es

Persones de contacte
  • VENTURA MARCO, MANUEL
  • PDI Jubil./Sit.Especiales-Titular d'Universitat
Veure fitxa