Logo de la Universitat de València Logo Oferta Científic Tecnològica Logo del portal

Descripció

La Unitat de Zoologia Marina (UZM) és un equip d'investigació de l'Institut Cavanilles de Biodiversitat i Biologia Evolutiva que ha demostrat una gran capacitat per a atraure finançament extern a fi de desenvolupar els seus objectius científics i posseeix un llarg historial de cooperació internacional. La UZM compta amb noves i modernes instal·lacions en el Parc Científic i comparteix edifici amb la Planta d'Aqüicultura Experimental de la Universitat de València. Des de 1982 ve desenvolupant investigacions sobre Biologia de la Conservació i Parasitologia de peixos, rèptils i mamífers marins. 

La nostra investigació té una important orientació aplicada, tant pel seu interés per al maneig i conservació de les espècies marines i la protecció dels seus hàbitats, com per la seua importància en l'anàlisi i solucions de les patologies parasitàries en aqüicultura. Però tampoc descurem els aspectes d'investigació bàsica, orientada cap a l'estudi de processos evolutius i ecològics, especialment en el context de les associacions paràsit-hoste. La Investigació sobre biologia de la conservació es concentra en cetacis, pinnípedes i tortugues marines. La UZM manté un registre dels varaments de cetacis a la Comunitat Valenciana. 

Els nostres objectius s'han fet progressivament més ambiciosos al llarg dels anys i actualment també portem un control dels varaments de tortugues marines i de les interaccions amb aparells de pesca de cetacis i tortugues en les aigües de la Comunitat Valenciana. Des de 1988, la UZM actua per delegació de la Generalitat Valenciana com l'organisme científic a càrrec del registre de varaments i captures accidentals en arts de pesca de cetacis i tortugues a la Comunitat Valenciana. 

La Unitat de Zoologia Marina alberga la Mediterranean Database of Cetacean Strandings sota els auspicis del ACCOBAMS i el Programa de Nacions Unides per al Medi Ambient. A més, la unitat ha sigut el coordinador d'un estudi exhaustiu finançat pel Ministeri de Medi Ambient dins de la iniciativa de la UE Natura 2000. L'objectiu de l'estudi va ser el d'identificar i designar àrees de protecció per a cetacis i tortugues marines en aigües del Mediterrani espanyol. La nostra contribució al projecte va consistir en la realització de censos aeris a la Comunitat Valenciana i Regió de Múrcia per a obtindre estimacions de la grandària de les poblacions de cetacis i de tortugues marines. Així mateix, hem realitzat estudis sobre la distribució, migració i comportament de nidificació de tortugues marines a Guinea Equatorial i República Dominicana, i sobre l'alimentació de tortugues i cetacis al Mediterrani. 

La Segona línia d'investigació de la UZM se centra en estudis parasitològics de vertebrats marins (mamífers, tortugues i peixos), incloent aspectes taxonòmics (tant convencionals com moleculars), ecològics i evolutius. Mereixen especial esment els nostres estudis pioners sobre els determinants ecològics i evolutius de les comunitats paràsites de cetacis i tortugues marines. Alguns dels estudis realitzats pel nostre grup han utilitzat dades parasitàries per a l'obtenció d'informació sobre les migracions i estructura social de poblacions de mamífers marins. 
També estem portant cap estudis aplicats en els camps de la pesca i l'aqüicultura, que inclouen estudis de la distribució de larves de nematodosi Anisakiosi en peixos de consum humà, parasitologia d'orades, seriolas i d'altres noves espècies d'interés en l'aqüicultura. 
En resum, pretén subministrar evidència científica als gestors i administradors per al maneig i la conservació de la biodiversitat marina. Col·laborar amb entitats públiques i privada en ús sostenible dels recursos biològics. Incrementar la competitivitat de les empreses proveint serveis i eines que milloren la seua productivitat i promoguen l'explotació sostenible dels recursos marins.

Objectius CT

Biologia i parasitologia de vertebrats marins, buscant la seua aplicació a la conservació de la biodiversitat, a les pesqueres i l'aqüicultura

Línies d'investigació
  • Biología de la Conservació

    La investigació sobre biologia de la conservació es concentra en estudis biològics de cetacis, pinnípedes i tortugues marines tant d'aigües europees i d'altres regions per a intentar millorar l'estatus de conservació de les espècies i dels hàbitats.

  • Parasitologia Marina

    Els estudis parasitològics se centren sobre vertebrats marins (mamífers, tortugues i peixos) i inclouen aspectes taxonòmics, ecològics, evolutius, marcatge biològic, toxicològics i patològics, particularment en els sectors de la pesca i l'aqüicultura.

Direcció
  • RAGA ESTEVE, JUAN ANTONIO
  • PDI-Catedratic/a d'Universitat
Veure fitxa
Membres
  • AZNAR AVENDAÑO, FRANCISCO JAVIER
  • PDI-Titular d'Universitat
  • Director/a Titulacio Master Oficial
Veure fitxa
  • MONTERO ROYO, FRANCISCO ESTEBAN
  • PDI-Prof. Permanent Laboral Ppl
  • Director/a Titulacio Master Oficial
Veure fitxa
  • TOMAS AGUIRRE, JESUS
  • PDI-Prof. Permanent Laboral Ppl
Veure fitxa
  • MARCH MORLA, DAVID
  • PI-Invest Disting d'Excel.lencia Cv
Veure fitxa
Producció cientifica per investigador UV
  • RAGA ESTEVE, JUAN ANTONIO
    PDI-Catedratic/a d'Universitat
    Expandir
  • AZNAR AVENDAÑO, FRANCISCO JAVIER
    PDI-Titular d'UniversitatDirector/a Titulacio Master Oficial
    Expandir
  • MONTERO ROYO, FRANCISCO ESTEBAN
    PDI-Prof. Permanent Laboral PplDirector/a Titulacio Master Oficial
    Expandir
  • TOMAS AGUIRRE, JESUS
    PDI-Prof. Permanent Laboral Ppl
    Expandir
Estructura asociada
Institut Cavanilles de Biodiversitat i Biologia Evolutiva
Dades de contacte del grup
Grup d'Investigació en Zoologia Marina (ZOOMAR)

Campus Burjassot/Paterna

Parc Científic UV. Institut Cavanilles de Biodiversitat i Biologia Evolutiva
C/ Catedrático José Beltrán, 2

46980 Paterna (València)

+34 963 543 657

+34 963 543 733

Geolocalització

www.uv.es/zoomar

zoomar@uv.es

Persones de contacte
  • RAGA ESTEVE, JUAN ANTONIO
  • PDI-Catedratic/a d'Universitat
Veure fitxa