Logo de la Universitat de València Logo Oferta Científic Tecnològica Logo del portal

Descripció

El Laboratori Observació de la Terra (LEO, http://ipl.uv.es/leo) forma part de la unitat d'investigació interdisciplinària Laboratori de Processament d'Imatges (IPL) de la Universitat de València. Dirigit pel Prof. J. Moreno, s'ocupa de la majoria dels aspectes tècnics i científics de l'observació de la Terra, incloent el disseny de noves missions d'instruments, el processament de nous tipus de dades, en particular dades òptiques multiangulars i hiperespectrals. 

Les línies d'investigació de LEO impliquen: Modelització teòrica dels processos de transferència radiativa de les superfícies naturals, amb èmfasis en el mostreig hiperespectral de la radiació electromagnètica Desenvolupament d'algorismes i implementació d'entrades de models físics d'entrada en els productes d'observació e la Terra: inversió de models i assimilació de dades. Desenvolupament de nous instruments i tècniques relacionades amb la detecció de fluorescència. Desenvolupament de mètodes de processament de dades (correcció atmosfèrica, correccions geomètriques relacionades amb els sistemes multiangulars, cadenes de processament) Seguiment de la vegetació natural, els cicles hidrològics, la desertificació, els fluxos de CO₂, i els balanços energètics mitjançant dades d'observació de la Terra. Definició de requisits, desenvolupament d'algorismes de processament i simulació de dades per a futurs sensors i missions (FLEX, CHIME, SPECTRA), calibratge i validació de dades de satèl·lits òptics (Sentinel-2, Sentinel-3, PROBA) i dades aèries (CFL, AHS, CASI, HYPER).

El grup LEO va començar el seu treball en el camp de l'espectroscòpia d'imatges en 1998 amb la participació del professor José Moreno com a coordinador de les activitats de camp per a l'experiment DAISEX98 de l'ESA. Aquest experiment es va posar en marxa per a provar el nou sensor hiperespectral aeri DONEU desenvolupat per l'Agència Aeroespacial Alemanya (DLR) Des de llavors, LEO ha participat en més de 50 projectes d'investigació nacionals i internacionals. En aqueixos projectes, el grup s'ha ocupat de la majoria dels aspectes tècnics i científics de l'observació de la Terra, inclòs el disseny de noves missions d'instruments, el processament de nous tipus de dades, especialment dades òptiques multiangulars i hiperespectrals.

El grup ha desenvolupat una cadena de processament per al preprocessament automàtic d'imatges; partint de les dades brutes, identificant i corregint tot tipus de soroll, fins al lliurament de dades de reflectància corregits atmosfèrica i geomètricament i de productes derivats (per exemple, mapes de núvols, profunditat òptica d'aerosols) amb la major qualitat possible. Actualment, aquesta cadena de processament s'implementa en el Basic ERS & Envisat (A)ATSRe i en la MERIS Toolbox (BEAM) de l'ESA, i s'ha aplicat recentment als sensors òptics de nova generació. 

LEO ha assumit el lideratge en el projecte FLuorescence EXPLORER (FLEX) de l'ESA, en marxa des de 2007, que serà la primera missió dissenyada per a cartografiar globalment l'emissió de fluorescència de la clorofil·la originada per la vegetació terrestre (http://ipl.uv.es/flex-parcs). FLEX va ser acceptat per a convertir-se en el huité Earth Explorer (Explorador de la Terra) de l'ESA, el llançament de la qual està previst per a 2022. Es proposa que FLEX vole en tàndem amb el satèl·lit Sentinel-3 de Copernicus per a detectar característiques interrelacionades de fluorescència, reflectància hiperespectral i temperatura del dosser.

Objectius CT
  • Remote Sensing Applications
Línies d'investigació

Teledetecció

Aplicacions de la teledetecció al medi ambient, agricultura i qualitat d'aigües. Desenvolupament de nous sensors i missions d'observació de la Terra.

Direcció
  • MORENO MENDEZ, JOSE FELICISIMO
  • PDI-Catedratic/a d'Universitat
Veure fitxa
Membres
  • DELEGIDO GOMEZ, JESUS VALERIANO
  • PDI-Catedratic/a d'Universitat
Veure fitxa
Equip de treball
  • TENJO GIL, NANCY CAROLINA
  • PIT-Tecnic/a Sup Uv
Veure fitxa
  • VERRELST -, JOCHEM
  • PI-Invest Cont Doctor Postryc Uv
  • (Nivel de) Cap de Seccio-Servei
Veure fitxa
Personal investigador no UV

Col·laboradors/es

  • Ramón Peña Martínez - Universitat de València 
Producció cientifica per investigador UV
  • DELEGIDO GOMEZ, JESUS VALERIANO
    PDI-Catedratic/a d'Universitat
    Expandir
Estructura asociada
Laboratori de Processament d'Imatges (IPL)
Dades de contacte del grup
Laboratori d'Observació de la Terra (LEO)

Campus Burjassot/Paterna

Parc Científic
C/ Catedrático José Beltrán n°2

46980 Paterna (València)

963 543 229

Geolocalització

leoipl.uv.es/leo

jose.moreno@uv.es

Persones de contacte
  • MORENO MENDEZ, JOSE FELICISIMO
  • PDI-Catedratic/a d'Universitat
Veure fitxa