Logo de la Universitat de València Logo Oferta Científic Tecnològica Logo del portal

Descripció

Grup d'investigació; Micologia, micotoxines i altres toxines microbianes. Facultat de Ciències Biològiques i Facultat de Química. Universitat de València.

El grup està compost per professors dels Departaments de Microbiologia i Ecologia i de Química Analítica de la Universitat de València. La seua activitat investigadora és de caràcter multidisciplinari i s'ha desenvolupat en aqueixes àrees, aplicades, principalment, als camps de la Salut i Ciència i Tecnologia d'Aliments. El grup es va constituir en 1988 encara que va iniciar la seua marxa anys arrere. 

La seua investigació en els primers anys es va dirigir a la detecció, aïllament i identificació de fongs i micotoxines en aliments així com de metabòlits secundaris fúngics amb activitat acaricida, insecticida o fungicida, que van ser identificats, i transferits, al sector empresarial a través de contractes Universitat-Empresa. Els primers treballs del grup sobre aflatoxines, i fongs productors, es van realitzar en cereals en pre- i post-cull i van marcar l'inici de la investigació sobre micotoxines a Espanya. Més tard, a més de cereals, el seu treball s'ha dirigit a altres cultius agrícoles com a cítrics, fruita seca, vinya, etc. El grup ha investigat en la caracterització de les espècies toxigèniques dels gèneres Aspergillus, Fusarium, Penicillium i Alternaria més destacables, quimiotipat inter- i intra-específic, estudi del seu ecofisiologia i de la seua resistència a antifúngics (ecològics, convencionals i de nou disseny). Aquesta investigació l'ha realitzada paral·lelament a l'optimització de mètodes analítics d'alta resolució (GC i LC, LC-MS/MS) per a la determinació de les micotoxines, tant en bioassajos in vitro, com en collites agrícoles i aliments derivats. Les principals micotoxines estudiades han sigut aflatoxines, ocratoxines, zearalenona, tricotecens A i B, fumonisines, patulina i alternariols. 

Altres aspectes destacables de la seua investigació han sigut l'estudi d'estratègies per a l'eliminació de micotoxines durant la transformació tecnològica de les matèries primeres (fermentació, enfornat, adsorbents biològics, etc.), aplicació de models predictius per a la prevenció/control de micotoxines en aliments en el marc del canvi climàtic, avaluació de micotoxines en fluids biològics humans, disseny i assaig de films bioactius per al control sostenible de fongs i micotoxines en aliments, etc. Donada la importància que en l'actualitat tenen les toxines produïdes per bacteris i cianobacteris i el risc que suposen per a la salut humana i dels animals, s'ha iniciat una nova línia de treball per a la caracterització i detecció de cianotoxines i altres toxines produïdes per algues unicel·lulars del plàncton.

El grup ha publicat més de 150 articles en revistes d'alt factor d'impacte, més de 30 capítols de llibre d'edició internacional i presentat més de 300 treballs en congressos, sobretot, internacionals. Ha dirigit nombroses tesis doctorals, de llicenciatura, de màster, treballs per a l'obtenció del DEA, etc. Ha participat en 4 projectes amb empreses i en 25 projectes sobre micotoxines de Plans d'I+D+I, autonòmics, nacionals i europeus. Diversos dels seus components han sigut membres de la;COST Action 835” en qualitat de representant nacional en el comité de gestió (Misericòrdia Jiménez) o com a membres dels grups de treball (Rufino Mateo i José Vicente Gimeno). Han sigut coordinadors de grups de treball i membres de xarxes d'excel·lència d'I+D+i (SICURA, EspeciaR, Micofood), participen en el microclúster IViSoCA (VLC/Campus) i ha sigut reconegut com a grup d'excel·lència per la Generalitat Valenciana.

Objectius CT
  • Caracterització morfològica. fisiològica i molecular de fongs productors de micotoxines.
  • Disseny de mètodes per a la detecció de micotoxines en aliments.
  • Estratègies per al control de fongs i micotoxines en collites agrícoles en el marc del canvi climàtic.
  • Metodologies per a la detecció de toxines emergents.
  • Transferència dels coneixements adquirits al sector agroalimentari, mediambiental i a la societat en general.
Línies d'investigació
  • Micotoxines

    És un grup compost per professors dels Departaments de Microbiologia i Ecologia i de Química Analítica de la Universitat de València. La seua activitat investigadora és de caràcter multidisciplinari i s'ha desenvolupat en àrees, aplicades dels els camps de la salut, ciència i control de qualitat.

  • Cianotoxines

    Grup compost per professors dels Departaments de Microbiologia i Ecologia i Química Analítica de la Universitat de València. La seua activitat investigadora és de caràcter multidisciplinari i s'ha desenvolupat en àrees, aplicades dels els camps de la salut, ciència, control de qualitat ambiental.

  • Micologia

    És grup compost per professors dels Departaments de Microbiologia i Ecologia i de Química Analítica de la Universitat de València. La seua activitat investigadora és de caràcter multidisciplinari i s'ha desenvolupat en àrees, aplicades dels els camps de la salut, ciència i control de qualitat.

Direcció
  • JIMENEZ ESCAMILLA, MISERICORDIA
  • PDI-Catedratic/a d'Universitat
Veure fitxa
Membres
  • MATEO JIMENEZ, EVA MARIA
  • PDI-Titular d'Universitat
Veure fitxa
Col·laboradors/es
  • SORIA PERPINYA, XAVIER
  • PI-Invest Doct Senior Prometeo
Veure fitxa
  • PEREZ GONZALEZ, REBECA
  • PI-Invest No Doctor Uv A1
Veure fitxa
Producció cientifica per investigador UV
Estructura asociada
Dades de contacte del grup
Micologia, Micotoxines i Altres Toxines Microbianes (MICOTOX)

Campus Burjassot/Paterna

C/ Doctor Moliner, 50

46100 Burjassot (València)

963 543 144

Geolocalització

misericordia.jimenez@uv.es

Persones de contacte
  • JIMENEZ ESCAMILLA, MISERICORDIA
  • PDI-Catedratic/a d'Universitat
Veure fitxa